To je to što me zanima!

Prevelika količina informacija nova boljka modernog društva

Svakodnevno bombardiranje ogromnom količinom informacija, česti sastanci, pozivi i mailovi povećavaju stres i prouzročuju psihičke bolesti, a tvrtke tako gube novac
Vidi originalni članak

Kultura modernog poslovanja treba se promijeniti jer se radnici gube u gomili informacija kojima se svakodnevno izlažu, pokazalo je istraživanje tvrtke Hitachi Data Systems. Tvrtke ne uspijevaju pomoći svojim zaposlenicima u borbi s prevelikom količinom informacija, redovitim sastancima i neprestanom povezanošću bilo internetom ili telefonski. Uslijed toga, stres zaposlenika drastično raste zbog čega se razvijaju i psihičke bolesti, a s time i povisuju troškovi tvrtke. Gotovo 40 posto zaposlenih u Australiji i Novom Zelandu pati od zasićenosti informacijama u odnosu na 34 posto prije dvije godine, piše FoxNews.

- Zasićenost podacima uzrokuje psihološke bolesti, a očekuje se da će biti sve više ljudi koji će s tim imati problema. Rješenja menadžera poput provjeravanja e-maila samo u određeno doba dana ne funkcioniraju. Živimo u kulturi koja očekuje odgovore odmah, tako da je to teško ostvarivo - tvrdi psiholog sa Sveučilišta Macquarie dr. Ben Searle.

Većina zaposlenika svaki dan primi oko 36 mailova i goleme količine informacija. Uz to svaki dan razgovaraju telefonski i preko društvenih mreža te redovito sudjeluju na sastancima. Osim toga, od njih se očekuje i da prihvate svu novu tehnologiju kako bi stalno bili u toku, ističu stručnjaci. 

- Mnogi radnici su na rubu sloma zbog ogromne količine podataka kojima su svakodnevno bombardirani. Zbog toga pati i produktivnost, a radnici su demoralizirani i traže pomoć poslodavaca - objašnjava Marc Peter, direktor tvrtke LexisNexis koja je provela istraživanje o produktivnosti. 

Puno informacija je nevažno za čovjeka koji ih prima, a osim toga, sustav je nesposoban učinkovito upravljati svim tim informacijama, dodaje. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • NinaBonita007 06.12.2011.

    ovo je apsolutno istina ali zato se danas informacije niti ne memoriraju jer je to gubljenje vremena budući su svi ti podaci podložni vrlo brzim promjenema stoga se pamti samo Gdje je informacija pohranjena odnosno pamti se samo način kako do te informacije doći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare