To je to što me zanima!

Sabotaža u uredu najčešće je djelo nesigurnih kolega

Od nesigurnih kolega najčešće se može očekivati manipuliranje i prisvajanje zasluga, a najbolje rješenje je argumentirano suprotstavljanje
Vidi originalni članak

Gdje ima potencijala za konkurenciju, ima i rivalstva, a radno mjesto je idealna bojišnica. Dokazivanje, samohvala i preuzimanje tuđih zasluga najčešće su oružje kojima se kolege služe kako bi dobili određeni posao ili promaknuće. U većini slučajeva natjecateljski duh u timu je poticajan, no preraste li u "prljavu igru", morate ostati smireni i dobro razmotriti situaciju. Osim što zaposlenici uglavnom posežu za takvim taktikama kako bi se što prije popeli na hijerarhijskoj ljestvici, vrlo često su i nesigurni u sebe. Oni ne vjeruju da je rad najbolji pokazatelj njihovih kvaliteta i put do ostvarenja poslovnih ciljeva. Zato će se nerijetko okrenuti ulizivanju, nadglasavanju i tako manipuliranju kolegama s kojima su u vrlo dobrim odnosima, a koji često i ne vide da im prijatelj s posla zapravo radi iza leđa. Uočite li takve promjene i u svom okruženju, otvoreno se suprotstavite kolegi, ali smireno i argumentirano. Ljudi koji taktiziraju ne očekuju da će im se netko suprotstaviti, pogotovo ne kolege-prijatelji, pa će nakon dobrog argumenta vjerojatno ustuknuti i zašutjeti. Imate li oštrog protivnika koji vaše ideje prikazuje kao svoje te je sve glasniji i glasniji od vas, tada morate razmišljati kao odvjetnik. Prikupite svjedoke i dokaze. Sve što radite, a u što ste upleteni i vi i kolega, obavljajte pred drugima ili još bolje pred šefom. Također, imajte zaleđe. Sve svoje ideje nastojte poslati i potvrditi i e-mailom, tako da imate napismeno svoj dio posla.

OSTANITE PROFESIONALNI I DRŽITE SE PRIČE O POSLU
Dok dokazujete svoj udio u poslu pred ljutitim kolegom i šefom, nikad nemojte otkriti koliko vas je to emocionalno pogodilo. Nastojte sve vrijeme ostati racionalni. Držite se poslovnih problema, a najbolje je da budete kratki i jasni u svom izlaganju.

UŽIVAJTE, PRIREDILI SU VAM BESPLATAN CIRKUS!
Ako vi niste izravno upleteni u nadmetanje kolega, sjedite i uživajte u predstavi. Rijetko ćete dobiti priliku gledati “cirkus” besplatno. No pritom nemojte držati ničiju stranu niti se upletati u njihove prepirke. Uvuku li vas, bit ćete meta tračeva.

OSTANITE DOSLJEDNI SEBI I SVOJIM VRIJEDNOSTIMA
Želite li se boriti, ne koristite se njihovim taktikama - tračanjem, ulizivanjem ili igranjem igrica. Ako niste “profesionalac”, riskirate da vas otkriju vrlo brzo, a time ćete samo naštetiti svom ugledu. Umjesto toga otvoreno razgovarajte pred drugima.

PROBLEM NIJE U VAMA
Vrlo je važno da ne počnete sumnjati u svoje sposobnosti nakon što uočite da kolegine taktike ipak prolaze. Bitan je rezultat i kolegijalni odnosi sa svima. Ne propustite ih naglasiti, kao ni prilike za razgovor s nadređenim, i to o poslu i vašim idejama.

OPASNA LJUBAZNOST
Primijetite li da je kolega odjedanput postao vrlo ljubazan s vama, a zahladio odnose s ljudima s kojima se prije družio, ne vjerujte mu previše. Možda se upravo natječe s vama, ali ljubaznošću prikriva svoje namjere. I vi budite ljubazni, ali i profesionalni.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare