Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Sabotaža u uredu najčešće je djelo nesigurnih kolega

Sabotaža u uredu najčešće je djelo nesigurnih kolega
1

Od nesigurnih kolega najčešće se može očekivati manipuliranje i prisvajanje zasluga, a najbolje rješenje je argumentirano suprotstavljanje

VIDEO

Gdje ima potencijala za konkurenciju, ima i rivalstva, a radno mjesto je idealna bojišnica. Dokazivanje, samohvala i preuzimanje tuđih zasluga najčešće su oružje kojima se kolege služe kako bi dobili određeni posao ili promaknuće. U većini slučajeva natjecateljski duh u timu je poticajan, no preraste li u "prljavu igru", morate ostati smireni i dobro razmotriti situaciju. Osim što zaposlenici uglavnom posežu za takvim taktikama kako bi se što prije popeli na hijerarhijskoj ljestvici, vrlo često su i nesigurni u sebe. Oni ne vjeruju da je rad najbolji pokazatelj njihovih kvaliteta i put do ostvarenja poslovnih ciljeva. Zato će se nerijetko okrenuti ulizivanju, nadglasavanju i tako manipuliranju kolegama s kojima su u vrlo dobrim odnosima, a koji često i ne vide da im prijatelj s posla zapravo radi iza leđa. Uočite li takve promjene i u svom okruženju, otvoreno se suprotstavite kolegi, ali smireno i argumentirano. Ljudi koji taktiziraju ne očekuju da će im se netko suprotstaviti, pogotovo ne kolege-prijatelji, pa će nakon dobrog argumenta vjerojatno ustuknuti i zašutjeti. Imate li oštrog protivnika koji vaše ideje prikazuje kao svoje te je sve glasniji i glasniji od vas, tada morate razmišljati kao odvjetnik. Prikupite svjedoke i dokaze. Sve što radite, a u što ste upleteni i vi i kolega, obavljajte pred drugima ili još bolje pred šefom. Također, imajte zaleđe. Sve svoje ideje nastojte poslati i potvrditi i e-mailom, tako da imate napismeno svoj dio posla.

OSTANITE PROFESIONALNI I DRŽITE SE PRIČE O POSLU
Dok dokazujete svoj udio u poslu pred ljutitim kolegom i šefom, nikad nemojte otkriti koliko vas je to emocionalno pogodilo. Nastojte sve vrijeme ostati racionalni. Držite se poslovnih problema, a najbolje je da budete kratki i jasni u svom izlaganju.

UŽIVAJTE, PRIREDILI SU VAM BESPLATAN CIRKUS!
Ako vi niste izravno upleteni u nadmetanje kolega, sjedite i uživajte u predstavi. Rijetko ćete dobiti priliku gledati “cirkus” besplatno. No pritom nemojte držati ničiju stranu niti se upletati u njihove prepirke. Uvuku li vas, bit ćete meta tračeva.

OSTANITE DOSLJEDNI SEBI I SVOJIM VRIJEDNOSTIMA
Želite li se boriti, ne koristite se njihovim taktikama - tračanjem, ulizivanjem ili igranjem igrica. Ako niste “profesionalac”, riskirate da vas otkriju vrlo brzo, a time ćete samo naštetiti svom ugledu. Umjesto toga otvoreno razgovarajte pred drugima.

PROBLEM NIJE U VAMA
Vrlo je važno da ne počnete sumnjati u svoje sposobnosti nakon što uočite da kolegine taktike ipak prolaze. Bitan je rezultat i kolegijalni odnosi sa svima. Ne propustite ih naglasiti, kao ni prilike za razgovor s nadređenim, i to o poslu i vašim idejama.

OPASNA LJUBAZNOST
Primijetite li da je kolega odjedanput postao vrlo ljubazan s vama, a zahladio odnose s ljudima s kojima se prije družio, ne vjerujte mu previše. Možda se upravo natječe s vama, ali ljubaznošću prikriva svoje namjere. I vi budite ljubazni, ali i profesionalni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode