To je to što me zanima!

Saznajte kako možete pametno doći do kredita

Kredit je vjerojatno zadnja financijska obaveza koju si netko želi priuštiti. Međutim, ako već odlučite podići kredit, donosimo nekoliko savjeta o čemu valja voditi računa
Vidi originalni članak

Kredit je definitivno jedna od ponekad neizbježnih stavki u budžetu koje se svi plaše zbog velike odgovornosti i obaveza. Bez obzira na razloge koji vas navedu na pokretanje kredita, važno je prije svega dobro razmisliti o vlastitim financijskim mogućnostima i onome što one pružaju. Ako na kraju ipak zaključite kako vam je kredit doista potreban i jedino što vam preostaje u trenutnoj financijskoj situaciji, donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako što odgovornije pristupiti njegovu podizanju.

Utvrdite za što vam treba novac

Prije svakog podizanja kredita, dobro razmislite točno koliki iznos novaca vam je potreban. Ako uzmete preveliki iznos, na njega ćete nepotrebno plaćati troškove i kamatu, a uzmete li premali, može vam se dogoditi da prvih mjeseci zbog takve odluke imate dodatne troškove koji će ''pojesti'' vaš uobičajeni mjesečni budžet. Posljedice toga mogu biti i neplaćanje rate kredita već na samom početku. Dakle, savjetujemo prije svega napraviti optimističan i pesimističan scenarij kako bi vam oni bili temelj za izradu konačnog, objektivnog i realnog scenarija.

Dizanje kredita je projekt

Mnogi misle kako je za postupak podizanja kredita dovoljno samo posjetiti banku, uzeti brošure i dokumente te nabaviti novac. Za one koji ne žele riskirati, savjetujemo prije svega dobro se informirati o svim raspoloživim načinima kreditiranja jer je sam postupak podizanja kredita zapravo čitavi projekt. Zapitajte se o tome kakva je aktualna ponuda svih kreditnih institucija, tko nudi najpovoljniju kamatu ili čak tko možda ima akciju besplatne obrade kredita. 

Na portalu kompare.hr možete napraviti usporedbu svih kredita te se s tim podacima zaputiti u poslovnicu. Prije posjeta bankama, utvrdite i svoju kreditnu sposobnost i pribavite potvrde poslodavaca o plaćama jer tako nećete morati razmišljati o tome hoće li vaša plaća to moći podnijeti te hoćete li trebati jamce ili sudužnike.

Ne nasjedajte na ''dobre'' prodavače

Budite svjesni toga da ulaskom u poslovnicu banke ne dolazite u susret samo s bankarima, već i prodavačima. Budući da službenici na šalteru i osobni bankari imaju mjesečne planove prodaje koje moraju ispunjavati, njima je stalo do toga da dignete kredit baš kod njih. Zbog činjenice da što je veći kredit, to je on i skuplji, morate znati što točno trebate i pod kojim uvjetima. 

Ako vam se nešto čini predobro da bi bilo istinito, vjerojatno tako i jest jer je često riječ o primamljivim ponudama, a kasnije se ispostavi da dobivate i puno veće troškove i veću kamatu. Dakle, dobro razmislite o ''nevjerojatnim, fenomenalnim, neponovljivim i ponudama koje možete ostvariti sada i odmah'' jer se ne kaže uzalud da je vrijeme novac.

Nakon donošenja odluke započinje pravi posao

Ako ste se napokon odlučili za banku u kojoj ćete dignuti kredit, nužno je da budete precizni i temeljiti. Prije svega, zatražite popis dokumentacije koja vam je neophodna kako bi sve teklo nesmetano te se raspitajte ako vam nešto nije jasno. Ako možete, komunicirajte i putem e-maila jer tako možete izbjeći nesporazume i ujedno imati pisani trag o tome što su vam u banci rekli.

Banke obično imaju dva dana u mjesecu kada isplaćuju odobrena sredstva za kredit na tekuće račune korisnika kredita. Dobro se raspitajte koji su to datumi i s prodavateljem odredite da taj dan bude i dan prijenosa sredstava kredita s vašeg računa na njegov.

Odobrenje kredita ne znači i kraj procedure

Uvijek provjeravajte isplaćuju li se sredstva redovito. Ako ne plaćate kredit administrativnom zabranom ili trajnim nalogom, postavite nekoliko podsjetnika i uvijek ratu platite na vrijeme, a u slučaju nepredviđenih okolnosti koje bi mogle utjecati na otplatu rata kredita, obavezno posjetite poslovnicu banke i razmotrite sve mogućnosti koje su vam na raspolaganju.

Ako želite saznati više o kreditima te pročitati pojedinačna iskustva prilikom njihova podizanja, posjetite stranicu kompare.hr.

Kompare.hr

Ovaj članak realiziran je uz pomoć stranice kompare.hr, čiji je cilj objediniti pronalazak, usporedbu i ocjenu različitih usluga i proizvoda na jednome mjestu, kako biste kao potencijalni korisnici bili što zadovoljniji s odabirom. Putem ovog neovisnog portala za usporedbu usluga, korisnici se mogu kvalitetno i besplatno informirati prije donošenja odluke o kupnji osiguravajućih, financijskih ili telekom usluga.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 28.12.2018.

    Trebate li kredit? Poslovni zajam / zajam tvrtke / osobni zajam Bilo koja vrsta Zajma. Ako je tako, kontaktirajte nas za više informacija: Napomena: Sve odgovore treba proslijediti na: calvinloanhome@aol.com Ili info.calvinscottloanhome@aol.com Site: https://calvin-scott-loan-financial-home.business.site/? Tel: 1 (631) 319-8499 WhatsApp: 1 (631) 856-6483

  • larryfox2017 07.05.2018.

    Jeste li pokušali dobiti kredite od banaka bez uspjeha? Potrebno je hitno novac da se oslobode duga? Trebate li novac za proširenje ili uspostavu vlastitog posla? Dobiti zajam od jedne od vodećih britanskih tvrtki za zajmove. Za više informacija kontaktirajte putem e-pošte: larryfox2017@gmail.com

  • Eden_1 18.03.2018.

    Dobar dan, Ja sam Eden i jako sam uzbuđen zbog kredita koji sam dobio, trebao sam 15.000 evra da platim svoje dugove i ja sam stupio u kontakt sa Jose Loan Helpom za moju aplikaciju za kredit, upoznao sam im od mog prijatelja koji takođe dobija zajam od i na moje najveće iznenadjenje mojih 15.000 evra mi je preneto. Želim da koristim ovaj medijum i da vam kažem svima kojima je potreban lični, poslovni ili hitan kredit da biste se ljubazno obratili g. Jose Luisu putem e-maila za vašu aplikaciju za kredit: joseloanhelp@gmail.com Hvala Eden

Komentiraj...
Vidi sve komentare