Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 6

Saznajte kako možete pametno doći do kredita

Saznajte kako možete pametno doći do kredita
1

Kredit je vjerojatno zadnja financijska obaveza koju si netko želi priuštiti. Međutim, ako već odlučite podići kredit, donosimo nekoliko savjeta o čemu valja voditi računa

VIDEO

Kredit je definitivno jedna od ponekad neizbježnih stavki u budžetu koje se svi plaše zbog velike odgovornosti i obaveza. Bez obzira na razloge koji vas navedu na pokretanje kredita, važno je prije svega dobro razmisliti o vlastitim financijskim mogućnostima i onome što one pružaju. Ako na kraju ipak zaključite kako vam je kredit doista potreban i jedino što vam preostaje u trenutnoj financijskoj situaciji, donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako što odgovornije pristupiti njegovu podizanju.

Utvrdite za što vam treba novac

Prije svakog podizanja kredita, dobro razmislite točno koliki iznos novaca vam je potreban. Ako uzmete preveliki iznos, na njega ćete nepotrebno plaćati troškove i kamatu, a uzmete li premali, može vam se dogoditi da prvih mjeseci zbog takve odluke imate dodatne troškove koji će ''pojesti'' vaš uobičajeni mjesečni budžet. Posljedice toga mogu biti i neplaćanje rate kredita već na samom početku. Dakle, savjetujemo prije svega napraviti optimističan i pesimističan scenarij kako bi vam oni bili temelj za izradu konačnog, objektivnog i realnog scenarija.

Dizanje kredita je projekt

Mnogi misle kako je za postupak podizanja kredita dovoljno samo posjetiti banku, uzeti brošure i dokumente te nabaviti novac. Za one koji ne žele riskirati, savjetujemo prije svega dobro se informirati o svim raspoloživim načinima kreditiranja jer je sam postupak podizanja kredita zapravo čitavi projekt. Zapitajte se o tome kakva je aktualna ponuda svih kreditnih institucija, tko nudi najpovoljniju kamatu ili čak tko možda ima akciju besplatne obrade kredita. 

Na portalu kompare.hr možete napraviti usporedbu svih kredita te se s tim podacima zaputiti u poslovnicu. Prije posjeta bankama, utvrdite i svoju kreditnu sposobnost i pribavite potvrde poslodavaca o plaćama jer tako nećete morati razmišljati o tome hoće li vaša plaća to moći podnijeti te hoćete li trebati jamce ili sudužnike.

Ne nasjedajte na ''dobre'' prodavače

Budite svjesni toga da ulaskom u poslovnicu banke ne dolazite u susret samo s bankarima, već i prodavačima. Budući da službenici na šalteru i osobni bankari imaju mjesečne planove prodaje koje moraju ispunjavati, njima je stalo do toga da dignete kredit baš kod njih. Zbog činjenice da što je veći kredit, to je on i skuplji, morate znati što točno trebate i pod kojim uvjetima. 

Ako vam se nešto čini predobro da bi bilo istinito, vjerojatno tako i jest jer je često riječ o primamljivim ponudama, a kasnije se ispostavi da dobivate i puno veće troškove i veću kamatu. Dakle, dobro razmislite o ''nevjerojatnim, fenomenalnim, neponovljivim i ponudama koje možete ostvariti sada i odmah'' jer se ne kaže uzalud da je vrijeme novac.

Nakon donošenja odluke započinje pravi posao

Ako ste se napokon odlučili za banku u kojoj ćete dignuti kredit, nužno je da budete precizni i temeljiti. Prije svega, zatražite popis dokumentacije koja vam je neophodna kako bi sve teklo nesmetano te se raspitajte ako vam nešto nije jasno. Ako možete, komunicirajte i putem e-maila jer tako možete izbjeći nesporazume i ujedno imati pisani trag o tome što su vam u banci rekli.

Banke obično imaju dva dana u mjesecu kada isplaćuju odobrena sredstva za kredit na tekuće račune korisnika kredita. Dobro se raspitajte koji su to datumi i s prodavateljem odredite da taj dan bude i dan prijenosa sredstava kredita s vašeg računa na njegov.

Odobrenje kredita ne znači i kraj procedure

Uvijek provjeravajte isplaćuju li se sredstva redovito. Ako ne plaćate kredit administrativnom zabranom ili trajnim nalogom, postavite nekoliko podsjetnika i uvijek ratu platite na vrijeme, a u slučaju nepredviđenih okolnosti koje bi mogle utjecati na otplatu rata kredita, obavezno posjetite poslovnicu banke i razmotrite sve mogućnosti koje su vam na raspolaganju.

Ako želite saznati više o kreditima te pročitati pojedinačna iskustva prilikom njihova podizanja, posjetite stranicu kompare.hr.

Kompare.hr

Ovaj članak realiziran je uz pomoć stranice kompare.hr, čiji je cilj objediniti pronalazak, usporedbu i ocjenu različitih usluga i proizvoda na jednome mjestu, kako biste kao potencijalni korisnici bili što zadovoljniji s odabirom. Putem ovog neovisnog portala za usporedbu usluga, korisnici se mogu kvalitetno i besplatno informirati prije donošenja odluke o kupnji osiguravajućih, financijskih ili telekom usluga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume