To je to što me zanima!

Saznajte postoji li zastara za plaćanje režijskih troškova

Ako se godinu dana nakon dospijeća računa za režije protiv vas pokrene ovrha, imate pravo na prigovor u roku od osam dana od primanja rješenja o ovrsi
Vidi originalni članak

Svatko od nas se barem jedanput susreo s neplaćenim računima, bez obzira na privremeni gubitak računa koje treba platiti ili nedovoljan novčani iznos kojim bismo podmirili troškove. S obzirom na veliki broj upita oko postojanja zastare za račune nastale u kućanstvu, istražili smo kakav je rok zastare za plaćanje režijskih troškova.

Zastara nakon jedne, tri, pet ili deset godina

Ovisno o vrsti potraživanja, zastara za parnične, ovršne i druge građanske postupke nastupa u razdobljima od jedne, tri ili pet godina te je regulirana Zakonom o obveznim odnosima. Postoji i specifičan zastarni rok od deset godina za ovrhe pravomoćnih presuda. To znači da ako stranka protiv nekoga vodi parnicu zbog bilo čega, temeljem bilo kakvog pravnog odnosa, i dobije pravomoćnu presudu, može bilo kada u roku od deset godina pokrenuti ovrhu. Ali ako prođe i jedan dan dulje, onda je u zastari. 

Što se tiče zastare za plaćanje režijskih troškova stanovanja poput struje, vode, plina, telefonskih računa ili televizijske pristojbe, iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva poručuju kako zastara za javne usluge i troškove kućanstva, koji se plaćaju u jednakim vremenskim razmacima, nastupa nakon proteka jedne godine. 

''U slučaju da, recimo, nakon godinu i jedan dan od dospijeća računa HEP tuži dužnika, on može istaknuti prigovor zastare'', pojasnio je za 24sata Marin Domjanović, odvjetnik s 20-godišnjim iskustvom u građanskom, trgovačkom i ovršnom pravu. Međutim, također je upozorio i da ''javni bilježnik koji vodi ovršni postupak, neće po službenoj dužnosti odbiti ovršni prijedlog, nego građanin sam mora poslati prigovor zastare''

Prigovor se šalje javnom bilježniku

Ako primjerice HEP ili Plinara pokrenu ovršni postupak, a istekao je rok od godine dana kako građanin nije platio račune, dužnik svejedno mora staviti prigovor zastare. Primjerice, u slučaju da ste negdje zametnuli račune i niste platili dvije rate plina za rujan i listopad 2011. godine, pa ste se potom oglušili na opomene ili ih čak niste niti dobili, rok za naplatu u ovršnom postupku je istekao 30. studenog 2012. godine. 

Ako Plinara nakon toga pokrene ovršni postupak zbog duga, javni bilježnik će donijeti rješenje o ovrsi. Tada možete u prigovoru javnom bilježniku uložiti prigovor zastare. Nakon toga će javni bilježnik poslati spis na rješavanje sudu koji će nakon zakonske procedure, ako je prigovor osnovan, obustaviti ovršni postupak koji se vodi protiv ''dužnika''.

Važno je poštivanje roka za prigovor

Međutim, u cijeloj priči je jako važno da se poštuje rok za prigovor koji iznosi osam dana od primitka rješenja o ovrsi. To znači sljedeće: ako ste primjerice u ponedjeljak primili rješenje o ovrsi, prvi dan roka je utorak, dok je posljednji dan opet u utorak za tjedan dana i ističe točno u ponoć. Prigovor se ne mora osobno odnijeti javnom bilježniku, već se može i preporučeno poslati poštom kako bi postojao dokaz o slanju i to čak osmog dana do ponoći. Dakle, nije toliko bitno kada će stići, već je važno da je poslan u roku od osam dana. Ako ne uložite prigovor na vrijeme, ovršni postupak ide dalje i ostajete bez novca.

Više o zastari za račune u kućanstvu te tome što kaže Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, ali i Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo pročitajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ante1601 27.12.2012.

    tako je, reci ti njima.... Sram ih može biti i stid isto tako!

  • naly 20.12.2012.

    Ne šalje se prigovor na opomenu nego na prijedlog za ovrhu kod javnog bilježnika ili suda. Prijedlog ne košta ništa. Problem nastaje kada se prijedlog ne uspije dostaviti ovršeniku. Prema Ovršnom zakonu: Dostava Članak 8. (1) Pravnoj osobi koja je upisana u sudski ili drugi upisnik i odgovornoj fizičkoj osobi u toj pravnoj osobi dostava se obavlja na adresu navedenu u prijedlogu. Ako dostava na adresu navedenu u prijedlogu ne uspije, dostava će se obaviti na adresu sjedišta upisanoga u upisnik. Ako dostava ne uspije ni na toj adresi, obavit će se isticanjem pismena koje je trebalo dostaviti na oglasnoj ploči suda. Smatrat će se da je dostava obavljena istekom osmoga dana od dana isticanja pismena na oglasnoj ploči. To znači ako je netko promijenio prebivalište, bez obzira što je uredno prijavljen u MUP-u, dostava će mu se obaviti na sdresi na kojoj se nalazi u vrijeme nastanka duga. To je dobar način kako zakoni rade u korist mafije. Znači, čovjek mora redovito pohoditi sudske oglasne ploče. To bi mu, recimo, trebalo uz jutarnju kavicu, da bi dobio priliku da iskoristi svoje Ustavno pravo korištenja pravnog lijeka jer se sud nije dužan držati zakona - odnosno paziti na zastaru. Nije li tako ona sutkinja sa Brača odradila predmete, pa su ljudi izgubili zemljiša u milijunskim iznosima. Oslobođena je sutkinja, naravno jer takvi su zakoni (odnosno male rupe kroz koje se provlače veliki i zarađuju na rupama u Zakonu).

  • zadranka25 19.12.2012.

    Pametnjakovići, a niste napisali kako pokretanje prigovora i odlazak na sud može koštati mnogo više od same opomene pred ovrhu?!?! Da je to sve tako jednostavno, pola hrvata bi tužilo HEP i ostatak jer se u zadnje vrijeme masovno šalju opomene pred ovrhu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare