To je to što me zanima!

Što možete naučiti o poslu od uspješne Marisse Ann Mayer?

Što je potrebno za uspjeh u poslu? Otkrijte poslovne lekcije žene za koju se otimaju najveće internetske kompanije Google i Yahoo - upoznajte Marisse Ann Mayer
Vidi originalni članak

Donosimo vam priču o Marissi Ann Mayer, 37-godišnjoj Amerikanki, čija vam životna i poslovna iskustva mogu biti primjer koji možete slijediti i u vlastitom životu. S obzirom na to da se specijalizirala u području umjetne inteligencije, zaposlili su je 1999. u Googleu kao svoju dvadesetu radnicu i kao prvu ženu inženjerku. Nakon trinaest godina rada u toj tvrtki odjeknula je vijest da prelazi u Yahoo koji vodi tešku borbu s konkurencijom na tržištu. Mayer je bila ključna osoba u Googleu, zaslužna je za razne projekte kao što su Googleova tražilica, AdWords, Images, News, Maps i druge. Od nje se očekivalo da kao nova izvršna direktorica Yahooa napravi reorganizaciju te tvrtke koja po peti put mijenja osobu na tom mjestu u pet godina. 

O veličini i značenju Marisse Ann Mayer govori i to da je sama vijest o njenom premještaju donio Yahoou veliki publicitet te su cijene dionica tvrtke porasle za 2 posto. No, kako li je ona to uspjela i to sve u tehnologiji koja se smatra muškom domenom? Marissa Ann Mayer uspjela je srušiti sve predrasude o današnjeg statusu žena u poduzetništvu. Ona je dokaz i uzor mnogim ženama da se sve može samo ako imamo volje i uložimo puno truda. 

Koje lekcije možete naučiti od Marisse Ann Mayer?

  • Budite uvijek aktivni i svestrani - kao šefica u Googleu Mayer je išla i na 70-ak sastanaka na tjedan dok je vikendima provodila čak 14 sati radeći preko e-maila. 
  • Budite otvoreni za nove izazove - Mayer je otišla u tvrtku koja je znatno slabija nego ona u kojoj je radila, ali ona prihvaća izazov. Svojim prelaskom u redove Yahooa pružila je toj tvrtki novu šansu te ga dovela u položaj da uskoro možda opet može konkurirati Googleu i ostalim velikim internetskim tvrtkama. 
  • Nemojte dopustiti da vas podcjenjuju - Mayer je otišla iz Googlea zato što nije više bila na najvišim pozicijama u toj tvrtki. Mnogi smatraju da je njen razvoj time blokiran. Ključ uspjeha za uspješne pojedince kao što je Mayer je svijest o vlastitoj vrijednosti. Jednostavno ako znamo koliko vrijedimo lakše je donijeti odluku o odlasku u novu sredinu koja će znati cijeniti vaš potencijal. 
  • Sve u svoje vrijeme – treba biti svjestan svojih mogućnosti, svojih ograničenja i sposobnosti. Mayer je rekla da se još uvijek nije odlučila otvoriti vlastitu tvrtku bez obzira što ima toliko iskustva i znanja. Ne valja brzati bez temeljitog pregleda situacije, ako ste uporni bit će vremena za napredovanje.
  • Nemojte biti tužni ako ne ide sve po planu - Kako je Mayer i sama istaknula: " život je kao lopta - nije bitan njen pad, već kakav će biti odskok". Ta misao je odličan način za gledanje na pitanja karijere: ako imate samo pesimistične misli velika je vjerojatnost da ćete sami sebe kočiti u napredovanju.
  • Budite kreativni i surađujte s kolegama na poslu - Mayer je kao šefica u Googleu stalno razvijala razne ideje i tako su nastajale inovacije, ali je kao rukovodioca uvijek slušala tuđe ideje jer se jedino zajedničkim snagama mogu stvarati velike stvari. Tako su ona i njezin tim ostvarivali razne projekte zbog kojih je Google postao jedna od najvećih internetskih tvrtki. 
  • Uskladite privatni i poslovni život - zanimljiva činjenica je da je Mayer u Yahoou dobila posao u šestom mjesecu trudnoće, te je tako dokazala da se posao i majčinstvo mogu uskladiti. Posebno je zanimljiva i izjava kako će na porodiljskom  biti samo nekoliko tjedana. No, bez obzira na brojne pohvale o tome što je trudna žena postavljena na tako važno mjesto, ti komentari samo odaju još uvijek uvriježen stav o velikim rukovodiocima kao isključivo muškom poslu.U tom kontekstu život i djela Marisse Mayer su, mogli bismo reći, odlična lekcija svima te pokazatelj da i kroz prkošenje svim pravilima je moguće postići velike stvari i istodobno postati uzor mnogima. 

Zbog svega navedenog Marissu Mayer proglašena je jednom od 50 najmoćnijih poslovnih žena u Americi, ali i jednom od 10 tehnoloških vođa budućnosti. Na vama je da procijenite koje od ovih lekcija ćete zbilja naučiti i primijeniti u svojem poslovnom životu. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • DunjaZupan 27.07.2012.

    Gut !

  • ZMIJA1 27.07.2012.

    sve je to lijepo, samo nemaš vremena za obitelj s ovakvim tempom

Komentiraj...
Vidi sve komentare