Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Što možete naučiti o poslu od uspješne Marisse Ann Mayer?

Što možete naučiti o poslu od uspješne Marisse Ann Mayer?
1

Što je potrebno za uspjeh u poslu? Otkrijte poslovne lekcije žene za koju se otimaju najveće internetske kompanije Google i Yahoo - upoznajte Marisse Ann Mayer

VIDEO

Donosimo vam priču o Marissi Ann Mayer, 37-godišnjoj Amerikanki, čija vam životna i poslovna iskustva mogu biti primjer koji možete slijediti i u vlastitom životu. S obzirom na to da se specijalizirala u području umjetne inteligencije, zaposlili su je 1999. u Googleu kao svoju dvadesetu radnicu i kao prvu ženu inženjerku. Nakon trinaest godina rada u toj tvrtki odjeknula je vijest da prelazi u Yahoo koji vodi tešku borbu s konkurencijom na tržištu. Mayer je bila ključna osoba u Googleu, zaslužna je za razne projekte kao što su Googleova tražilica, AdWords, Images, News, Maps i druge. Od nje se očekivalo da kao nova izvršna direktorica Yahooa napravi reorganizaciju te tvrtke koja po peti put mijenja osobu na tom mjestu u pet godina. 

O veličini i značenju Marisse Ann Mayer govori i to da je sama vijest o njenom premještaju donio Yahoou veliki publicitet te su cijene dionica tvrtke porasle za 2 posto. No, kako li je ona to uspjela i to sve u tehnologiji koja se smatra muškom domenom? Marissa Ann Mayer uspjela je srušiti sve predrasude o današnjeg statusu žena u poduzetništvu. Ona je dokaz i uzor mnogim ženama da se sve može samo ako imamo volje i uložimo puno truda. 

Koje lekcije možete naučiti od Marisse Ann Mayer?

  • Budite uvijek aktivni i svestrani - kao šefica u Googleu Mayer je išla i na 70-ak sastanaka na tjedan dok je vikendima provodila čak 14 sati radeći preko e-maila. 
  • Budite otvoreni za nove izazove - Mayer je otišla u tvrtku koja je znatno slabija nego ona u kojoj je radila, ali ona prihvaća izazov. Svojim prelaskom u redove Yahooa pružila je toj tvrtki novu šansu te ga dovela u položaj da uskoro možda opet može konkurirati Googleu i ostalim velikim internetskim tvrtkama. 
  • Nemojte dopustiti da vas podcjenjuju - Mayer je otišla iz Googlea zato što nije više bila na najvišim pozicijama u toj tvrtki. Mnogi smatraju da je njen razvoj time blokiran. Ključ uspjeha za uspješne pojedince kao što je Mayer je svijest o vlastitoj vrijednosti. Jednostavno ako znamo koliko vrijedimo lakše je donijeti odluku o odlasku u novu sredinu koja će znati cijeniti vaš potencijal. 
  • Sve u svoje vrijeme – treba biti svjestan svojih mogućnosti, svojih ograničenja i sposobnosti. Mayer je rekla da se još uvijek nije odlučila otvoriti vlastitu tvrtku bez obzira što ima toliko iskustva i znanja. Ne valja brzati bez temeljitog pregleda situacije, ako ste uporni bit će vremena za napredovanje.
  • Nemojte biti tužni ako ne ide sve po planu - Kako je Mayer i sama istaknula: " život je kao lopta - nije bitan njen pad, već kakav će biti odskok". Ta misao je odličan način za gledanje na pitanja karijere: ako imate samo pesimistične misli velika je vjerojatnost da ćete sami sebe kočiti u napredovanju.
  • Budite kreativni i surađujte s kolegama na poslu - Mayer je kao šefica u Googleu stalno razvijala razne ideje i tako su nastajale inovacije, ali je kao rukovodioca uvijek slušala tuđe ideje jer se jedino zajedničkim snagama mogu stvarati velike stvari. Tako su ona i njezin tim ostvarivali razne projekte zbog kojih je Google postao jedna od najvećih internetskih tvrtki. 
  • Uskladite privatni i poslovni život - zanimljiva činjenica je da je Mayer u Yahoou dobila posao u šestom mjesecu trudnoće, te je tako dokazala da se posao i majčinstvo mogu uskladiti. Posebno je zanimljiva i izjava kako će na porodiljskom  biti samo nekoliko tjedana. No, bez obzira na brojne pohvale o tome što je trudna žena postavljena na tako važno mjesto, ti komentari samo odaju još uvijek uvriježen stav o velikim rukovodiocima kao isključivo muškom poslu.U tom kontekstu život i djela Marisse Mayer su, mogli bismo reći, odlična lekcija svima te pokazatelj da i kroz prkošenje svim pravilima je moguće postići velike stvari i istodobno postati uzor mnogima. 

Zbog svega navedenog Marissu Mayer proglašena je jednom od 50 najmoćnijih poslovnih žena u Americi, ali i jednom od 10 tehnoloških vođa budućnosti. Na vama je da procijenite koje od ovih lekcija ćete zbilja naučiti i primijeniti u svojem poslovnom životu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući