To je to što me zanima!

Sve dobrobiti, mogućnosti i mane privatnog biznisa

Biti sam svoj šef san je mnogih jer takav način života nudi fleksibilnost i slobodu odlučivanja, a katkada i mogućnost rada od kuće ili iz blizine
Vidi originalni članak

Biti sam svoj šef san je mnogih jer takav način života nudi fleksibilnost i slobodu odlučivanja, a katkada i mogućnost rada od kuće ili iz blizine doma. No, prije odlaska u poduzetnike treba dobro razmisliti jer postoje negativne strane kao što su stres, nepredvidljivi prihodi, rizik i teškoće oko stvari poput zdravstvenog osiguranja. Tu su i druge praktične “sitnice” - samozaposleni mogu otići na godišnji odmor kad god im se prohtije, no nitko im za to neće platiti. Razmišljate li o tome da postanete sam svoj šef, dobro je porazgovarati s drugim ljudima koji imaju (ili su imali) posao sličan onome s kakvim namjeravate započeti. Čak i ako želite nastaviti s poslom koji već radite, ali u vlastitoj tvrtki (npr. pokrenuti svoj biznis kao majstor ili grafički dizajner) svejedno treba sve dobro odvagnuti.

Prije odlaska u poduzetničke vode razmislite koliko ste fleksibilni, prilagodljivi i koliko možete podlijeti nesigurnost. Budite spremni i na to da ćete imati veliki raspon zaduženja u svom poslu.

Analizirajte koliko iznose vaši mjesečni fiksni troškovi (hrana, režije i slično). Što ako novi posao neće to moći pokrivati? Imate li ušteđevinu i kolika je plaća vašeg bračnog partnera?

Dok radite za plaću, to je ono što vas potiče na rad. Za pokretanje vlastitog posla potrebno je znati motivirati samog sebe, imati dovoljno discipline i znati dobro organizirati svoje vrijeme.

Provjerite tko će biti vaši konkurenti i pokušajte saznati što više o njihovom poslovanju na tržištu. Razmislite o tome čime ćete se izdvojiti od njih i steći prednost pred drugima.

Provjerite što vam je sve potrebno za registriranje vlastite tvrtke ili obrta. Imajte na umu da poslovanje zahtjeva gomilu “papirologije”. Hoćete li ju rješavati sami ili to prepustiti nekome?

Sastavite popis svih ljudi koje poznajete, (bivših kolega, prijatelja, očlanova obitelji) a koji vam mogu pomoći u ostvarenju vašeg plana. Možda imaju korisne savjete ili su mogući suradnici.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare