To je to što me zanima!

Tko na ruci ne nosi sat, taj će sigurno uvijek kasniti

Nošenje ili nenošenje sata može biti razlog zbog kojeg će kandidat “pasti” na intervjuu za posao, ali i zbog neprimjerene frizure ili mlakog rukovanja
Vidi originalni članak

Na razgovoru za posao mogu vas, nažalost, diskriminirati i na temelju sitnice poput sata koji nosite. No to, naravno, ovisi o poslu za koji ste se prijavili. Ako se, primjerice, natječete za posao na “minimalcu”, preskup sat može biti shvaćen kao poruka da ste prekvalificirani. S druge strane, ako se natječete za mjesto direktora i pojavite se s jeftinom kopijom, poslodavci bi mogli pomisliti da ste neuspješni i nedovoljno kvalificirani. Čak i nenošenje sata najtemeljitiji ispitivači mogu protumačiti kao znak, i to kao sklonost kašnjenju. No osim detalja poput sata, frizure, stiska ruke, gledanja u oči ili izražavanja, potencijalni šefovi često mogu inzistirati i na nekim naizgled nebitnim podatcima iz životopisa poput plaće s prošloga radnog mjesta ili koliko dugo ste bili nezaposleni. Primjerice, može im biti sumnjivo ako ste premalo zarađivali, ali i previše. No nema načina da im udovoljite. Mogu vas i ne uzeti u obzir ako ste, prema njihovim standardima, predugo bili nezaposleni. Najzahtjevniji poslodavci mogli bi čak provjeriti i koliko ste zaduženi te vas odbiti - jer ako ne možete voditi vlastite financije, kako ćete tek tuđe.

Ne pokazujte previše kože
Osim ako se natječete za posao za koji je presudan seksi izgled, minica, dekolte ili preuska majica neće vam donijeti pozitivne bodove. Konzervativnom, urednom odjećom sigurno nećete pogriješiti.

Pušači vole zabušavati
Poslodavac nepušač bez problema će doslovno nanjušiti pušača. Neki bi ih mogli i na mjestu diskvalificirati jer će pretpostavljati da će zbog ovisnosti svako malo odlaziti na stanku i biti manje produktivni.

Pretihi su nesigurni
Mumljanje sebi u bradu, poštapalice, zastajkivanje i monotono govorenje neće se svidjeti poslodavcu. Govorite jasno i glasno jer pretih ton odaje manjak samopouzdanja, koje je najčešće presudno.

Ne valja čvrsto ni mlako
Ne morate sugovorniku “odvaliti” ruku da biste ostavili dobar dojam. No mlohavo rukovanje također nije poželjno u poslovnom svijetu. Stisak neka bude umjereno čvrst i neka traje od dvije do tri sekunde.

Gledajte ravno u oči, ne u pod
Ako ne želite da potencijalni poslodavac počne nagađati o vašoj kriminalnoj prošlosti, obvezno ga gledajte u oči. Pogled u pod može biti znak da nešto skrivate ili vam nedostaje samopouzdanja.

Ne “ludujte” frizurom
Raščupana ili ekstravagantna frizura i boja kose mogle bi ostaviti jači dojam na sugovornika nego ono o čemu govorite. Stoga neka budu jednostavne i uredne. Tetovaže i piercinge poželjno je ublažiti ili prikriti.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Malimish 15.03.2010.

    E da... još jedna stvar.. Na zadnjem razgovoru za posao sam došla pristojno odjevena, u hlačama \"na peglu\" i lijepim sakoićem i košuljicom...Žena nije htjela niti prčati samnom..Intervju je trajao revnih minutu i pol, sa zaključkom - \"Zvat ćemo vas\".. Tako da niti odjeća nema nikakve veze sa cijelom tom pričim...

  • Zeljk0 15.03.2010.

    nabijem im sat u glavu, koga briga jel ga nosim ili ne...

  • Malimish 15.03.2010.

    Ovo sa satom uopće nije istina..Ja do prije godinu dana nisam ni imala sat a nikad u životu nisam kasnila...Čak ni kada nije bilo mobitela... Tako da je to čista GLUPOST.. Kasnit će neodgovorna osoba...Imala ona sat ili ne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare