To je to što me zanima!

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Kopački rit

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Zaboravite na stresnu svakodnevicu i zaplovite ljepotama Parka prirode Kopački rit, baranjskim rajem netaknute prirode.
Vidi originalni članak

Park prirode Kopački rit nalazi se na krajnjem sjeveroistoku Hrvatske, u Osječko-baranjskoj županiji, između Drave i Dunava. Idealno je odredište za sve ljubitelje netaknute prirode, raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta te sve one koji su željini rekreacije, daleko od gradske užurbanosti.

Taj baranjski biser rezultat je marljivog rada vode kako rijeke, tako i poplavnih voda koje talože nanose i produbljuju teren pa cijelo područje dobiva specifičan valoviti izgled. Zbog prirodne vrijednosti i biološke raznolikosti Kopački rit je područje od međunarodnog značaja.

Park prirode je dom brojnim pticama močvaricama te autohtonim vrstama riba, a zabilježeno je i jedanaest vrsta vodozemaca od ukupno dvadeset koje se mogu susresti u Hrvatskoj. Jedan od najboljih načina za upoznavanje s biljnim i životinjskim stanovnicima rezervata idilična je vožnja brodom.

Na sjevernom dijelu Parka prirode, u srcu stoljetne hrastove šume nalazi se impozantni kompleks “Dvorac Tikveš”. Tijekom povijesti, a i danas, ovo je svjetski poznato lovačko središte, koje su rado posjećivali brojni državnici i slavne osobe. Uz prethodnu najavu, s vama će u pratnju poći stručni vodič, koji će vas provesti područjem, detaljno objasniti povijest i namjenu svakog objekta, posebnosti izgradnje i bogatu prošlost.

Osim vožnje kanuom, biciklom ili promatranja ptica, jedna od brojnih mogućnosti za aktivni odmor u ovom području specifičan je povratak prirodi kroz ribolov. Sjajni uvjeti za takav oblik sportske rekreacije susreću se na Biljskom jezeru - Stara Drava, koji omogućuju ribičima vrhunske doživljaje i užitke.

Kako biste što bolje upoznali kulturnu baštinu ovoga kraja, poslužit će vožnja konjskom zapregom starim putevima do najusamljenijih baranjskih sela i seoskih imanja. Navedu li vas prirodne ljepote na dobra djela, u Parku prirode možete posvojiti pticu i dati joj ime ili doprinijeti sadnji drvoreda autohtonih divljih vrsta voćaka. Umorite li se od razgledavanja i aktivnosti, okrijepite se uz fiš, čobanac, šarana na rašljama te brojne druge specijalitete karakteristične za ovaj kraj čija se priprema prenosi s koljena na koljeno.

SERVISNE INFORMACIJE: JAVNA USTANOVA “PARK PRIRODE KOPAČKI RIT”, Titov Dvorac 1, 31328 Lug | Tel: 031/752-320 | Fax: 031/752-321, E-mail: prijemni.centar@kopacki-rit.hr | Web: www.kopacki-rit.com

Idi na 24sata