To je to što me zanima!

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Žumberak

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Nadomak Zagreba, Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje mami prirodnim ljepotama i bogatom prošlošću.
Vidi originalni članak

Na nešto manje od sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje. To je raj za izletnike, rekreativce i sve one koji su željni uživanja u prirodnim ljepotama.

Noršički jarak jedna je od omiljenih destinacija posjetitelja koji se dolaze opustiti u planinarsku kuću Scout na prostranoj livadi s pogledom na šumu. U slikovitom okruženju sjenovitih stabala i potoka djeca i odrasli imaju priliku iskoristiti sve čari čistog zraka i zelenila.

U središnjem dijelu Žumberka, blizu najviše točke na magistralnoj cesti između Bregane i Krašića nalazi se Budinjak, malo mjesto s tek desetak stanovnika i uzbudljivom prošlošću. Predstavlja jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj i ostalo je gotovo u potpunosti sačuvano sve do današnjih dana.

Vrijedi posjetiti i Sošice,  najprostranije krško polje Žumberačke gore. Tu su smješteni župni dvor i samostan časnih sestara bazilijanki, a nasuprot njima, na malom uzvišenju ponad ceste, jedna pored druge stoje grkokatolička crkva sv. Petra i Pavla i rimokatolička kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije. Još od vremena kada su nastale, ove dvije građevine jedno su od najslikovitijih kulturnih obilježja Žumberka.

Manji okvir U potrazi za bogatom prošlošću ovog kraja prošećite Stazom kneževa. Ime je dobila zahvaljujući vrijednim predmetima uglednih stanovnika koji su ovdje pronađeni. Zalutati ne možete – trasa staze koja započinje ispred Eko-centra Budinjak označena je drvenim stupovima na kojima se nalaze pločice s obavijestima o smjeru kretanja i točkama na stazi.

Ukoliko se odlučite za šetnju vivodinskim krajem, a želite nešto i naučiti, uputite se poučnom stazom "Gdje voće zri".  Do nje se kreće iz Ozlja ili Krašića. Nalazi se u Loviću Prekriškom, malom selu iznad mjesta Vivodina.

Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje nudi i brojne druge aktivnosti osim pješačenja. U jahanju možete uživati u "Eko – selu Žumberak", nedaleko od Bregane, a u Parku su i tereni za paraglajding. Japetić je omiljeno okupljalište ljubitelje visina.

Na livadi ispod Planinarskog doma paraglajderi održavaju svoja natjecanja. Područje Parka prirode i  njegova neposredna blizina ima i dva penjališta za sve one željne adrenalina. Penjalište Okić koje se nalazi unutar granica Parka i penjalište Terihaji na kojima se možete prepustiti rekreaciji. 

Servisne informacije: Eko — centar Slani Dol, Slani Dol 1, Samobor HR-10430, Tel: +385/1/3327-660, Fax: +385/1/3327-661, Web: www.park-zumberak.hr

Kalendar događanja;
1. rujna -  Prvenstvo Hrvatske u planinskom maratonu – 4. Jaskanski Eko Flor Trail maraton
1. rujna - Uspon na Svetu Geru
7. rujna -  Međunarodna Žumberačka utrka
22. rujna -  Pohod „S Končarom u prirodu“
29. rujna -   Pješački pohod Okić
Rujan -   Tisućljeća kulinarstva: radionice pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje

Udaljenosti od većih gradova: Zagreb – 37 km, Split – 401 km, Rijeka –  152 km, Osijek -  316 km

Idi na 24sata