To je to što me zanima!

Poljoprivredna gospodarstva: zdravo, zabavno i povoljno

U današnje vrijeme sve se više obitelji odlučuje baviti seoskim turizmom, a jedan od razloga je mogućnost korištenja financijskih sredstava iz fondova Europske unije.
Vidi originalni članak

Agroturizam kojim se mnogi danas odlučuju baviti uključuje boravak turista na seoskim domaćinstvima radi odmora, rekreacije  i doživljaja  seoskog  ambijenta. Osnovno  pravilo kod bavljenja  agroturizmom  je da glavnu aktivnost poljoprivrednog gospodarstva čini poljoprivredna proizvodnja, dok je  ugostiteljsko-turistička djelatnost dodatna aktivnost.

Problemi i budućnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
Unatoč sve većem broju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj zabrinjavajuće je koliko se hrane uvozi dok paralelno s tim mnoga gospodarstva propadaju ili se muče trudeći se preživjeti i opstati.
Mnoge udruge OPG-a koje su aktivne na područjima Hrvatske imaju zajednički cilj: osnažiti poljoprivredna gospodarstva i vratiti im ključnu ulogu u proizvodnji i u očuvanju tradicije hrvatskog sela. Budućnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je u većem broju mladih, educiranih proizvođača koji žele i mogu vidjeti sebe u poljoprivredi. Osim što mladi trebaju početi preuzimati vodstva i davati nove ideje i planove, ono što obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima treba je stalna edukacija te udruživanje u udruge i zadruge u kojima će jedni drugima međusobno pomoći te se lakše nositi s konkurencijom.

Gastrofej 2014.
Kako bi promovirali turističku ponudu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Poslovni dnevnik u suradnji s Veljkom Barbierijem pokrenuo je novo gastronomsko nadmetanje, Gastrofej 2014. Ovogodišnje natjecanje je posebno jer krećemo u potragu za najboljim hrvatskim seoskim domaćinstvom koje svojim ambijentom i ponudom nudi gastronomsko utočište poslovnjacima, obiteljima i turistima.
Do sada se na natječaj Poslovnog dnevnika prijavilo dvadesetak OPG-a koji će nakon isteka natječaja dobiti mogućnost postati jedno od osam najboljih seoskih domaćinstava. Ovaj natječaj je idealna prilika za promociju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava neovisno o pobjednicima. Na portalu Poslovni.hr svakodnevno se predstavlja po jedno prijavljeno gospodarstvo te njihova ponuda i posebnosti. Neka od prijavljenih i predstavljenih su Stara Preša, Vuglec Breg, Stari Dud, Seoski turizam Kezele, Klet Kozjak, Ekoturizam Veselić i mnogi drugi.

Ponuda,dodatni sadržaji, kvaliteta usluge i kategorizacija, glasovi čitatelja, prihvatno mjesto PBZ carda ( American express), uvjeti su koji moraju biti zadovoljeni.
Prijave seoskih gospodarstava traju u periodu od 31.03. do 01.09.2014. Više informacija o projektu i kako se prijaviti pročitajte ovdje!

Idi na 24sata