To je to što me zanima!

‘Birajte’ mirovinu: Morati ćete odlučiti kako će fondovi ulagati

Do 7. kolovoza građani mogu izabrati kako da njihov obvezni mirovinski fond ulaže novac. Ulaganje u dionice je rizičnije, a kupnja državnih obveznica sigurnija
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj postoje četiri obvezna mirovinska fonda (OMF). Riječ je o mirovinskim fondovima u drugom stupu kojima upravljaju tvrtke u privatnom vlasništvu. To su Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje OMF, AZ OMF i Erste Plavi OMF. Oni ulažu novac osiguranika u vrijednosne papire kojima se trguje na tržištima kapitala i jamče za minimalni prinos koji članovi moraju dobiti. Novost koja će se primjenjivati od 21. kolovoza je ta da fond ima tri kategorije, odnosno tri portfelja A, B i C. Svaka kategorija imat će drugačiju investicijsku strategiju. Primjerice, stručnjaci kažu da ulaganje u dionice dugoročno ostvaruje više prinose od ulaganja u državne obveznice. 

U konačnici, o tome kako fond ulaže novac ovisi i visina buduće mirovine. Što je prinos veći, veće su i uplate na račun osiguranika. Inače, stručnjaci kažu da je novac koji se uplaćuje u fondove drugog stupa (pet posto od bruto plaće) siguran. Kažu da fondovi dugi niz godina posluju u plusu. Portfelj A je najrizičnija kategorija, ali može biti i najisplativija. U ovom portfelju će se maksimalno do 55 posto neto iznos ulagati u domaće i strane dionice, a minimalno 30 posto u sigurnije obveznice. Ova kategorija je namijenjena mlađim osiguranicima. Oni koji se odluče za ovu kategoriju automatski će biti prebačeni u kategoriju B kad im do starosne mirovine preostane manje od deset godina. U B portfelju dionicama će trgovati s maksimalno 35 posto imovine fonda, a minimalno 50 posto bit će uloženo u obveznice. U ovoj kategoriji rizik je manji, ali isto tako i očekivani prinos. 

Manji rizik: Osiguranici koji su pred mirovinom bit će u kategoriji C, u kojoj je trgovanje dionicama zabranjeno

Namijenjena je osiguranicima srednje životne dobi. Kad osiguraniku ostane manje od pet godina do starosne mirovine, bit će automatski prebačen u kategoriju C koja donosi najmanje rizika. U njoj je zabranjeno trgovanje dionicama. Minimalno 70 posto novca budućih umirovljenika ulaže se u državne obveznice. Ova kategorija namijenjena je osiguranicima koji se nalaze pred mirovinom. Očekivani prinos je niži, ali je niska i razina rizika. U ovoj kategoriji čuva se realna vrijednost ušteđevine. Članstvo u C portfelju traje sve do umirovljenja. Građani do 7. kolovoza mogu izabrati kategoriju fonda. Zahtjev se predaje u Fini na šalteru REGOS-a. Oni koji se ne izjasne do navedenog datuma, bit će svrstani u B kategoriju.

Ovo morate znati!

  • Jednom u tri godine članovi mogu besplatno promijeniti kategoriju, i to u mjesecu rođenja i kad navrše godinu života koja je djeljiva s tri (npr. 30, 33, 36...) 
  • Fondovi naplaćuju ulaznu naknadu do 0,8% od uplate i izlaznu od 0,2 do 0,8% (kad se u manje od tri godine mijenja fond) te naknadu za upravljanje 0,45%.
  • Agencija koja nadgleda fondove, može fondu oduzeti odobrenje za rad. Tad bi pozvala druge da preuzmu upravljanje ili bi članovi i njihov novac prešli u drugi fond.
Idi na 24sata

Komentari 2

  • Sokol ga nije volio 10.06.2014.

    A da oni fino naš novac stave na listić lota pa šta bu da bu.

  • Liverpool_YNWA 10.06.2014.

    još mi je samo to trebalo.nisam kockar.

Komentiraj...
Vidi sve komentare