To je to što me zanima!

Kako doći do besplatne pravne pomoći za ugrožene?

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju svi građani kojima bi plaćanje odvjetnika ili sudskih troškova ugrozilo egzistenciju.
Vidi originalni članak

Prvi korak u ostvarivanju tog prava je ispunjavanje zahtjeva za odobravanje besplatne pravne pomoći koji se može pronaći na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa. Zahtjev se šalje Uredu državne uprave. Uz zahtjev se šalje i suglasnost koja dopušta državnoj upravi da izvrši uvid u sve podatke o imovini i dohotku podnositelja zahtjeva.

Ovisno o imovinskom stanju, odobrava se djelomično ili potpuno plaćanje troškova. Besplatna pravna pomoć obuhvaća oslobođenje od plaćanja sudskih pristojbi i sudskih postupaka, pravne savjete, sastavljanje podnesaka, zastupanje u sudskim i upravnim stvarima, pravnu pomoć u mirnom izvansudskom rješavanju spora itd. 

Građani za besplatnu pravnu pomoć mogu angažirati odvjetnike, udruge, sindikate, pravne klinike i urede državne uprave u županijama. Popis odvjetnika, kao i ovlaštenih udruga nalazi se na stranicama ministarstva. Oni kojima odobre zahtjev  sami biraju kome će se obratiti za pomoć. U tom slučaju ni odvjetnik ni udruga ne smiju odbiti pružanje pomoći. Ako se to i dogodi, moguće ih je prijaviti ministarstvu.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek jedna je od udruga kojima se građani za pravnu pomoć obraćaju već 20 godina. Objasnili su nam koja je razlika između angažiranja udruge ili odvjetnika.

 - Udruge smiju savjetovati građane, pisati podneske, zastupati ih u upravnim stvarima, kao što je mirovinsko i zdravstveno osiguranje, socijalna skrb i ostalo, ali ih ne smijemo zastupati pred sudom. To je dopušteno jedino odvjetnicima - objasnila je Natalija Havelka, pravna savjetnica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava i dodala da se na odobrenje zahtjeva za pravnu pomoć čeka i do četiri tjedna. 

Besplatnu pravnu pomoć je 2011. godine (zadnji raspoloživi podaci) dobilo 4634 građana, a to je državni proračun stajalo 3,67 milijuna kuna. Više od polovice pomoć je tražilo zbog obiteljsko-pravnih postupaka.

Ministarstvo pravosuđa poziva građane da im se jave ako imaju bilo kakvih pitanja vezanih uz pravnu pomoć, i to na e-mail adresu: besplatna.pravna. pomoc@pravosudje.hr ili na broj telefona 01 3714 504

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare