Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Kako doći do besplatne pravne pomoći za ugrožene?

Kako doći do besplatne pravne pomoći za ugrožene?
1

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju svi građani kojima bi plaćanje odvjetnika ili sudskih troškova ugrozilo egzistenciju.

VIDEO

Prvi korak u ostvarivanju tog prava je ispunjavanje zahtjeva za odobravanje besplatne pravne pomoći koji se može pronaći na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa. Zahtjev se šalje Uredu državne uprave. Uz zahtjev se šalje i suglasnost koja dopušta državnoj upravi da izvrši uvid u sve podatke o imovini i dohotku podnositelja zahtjeva.

Ovisno o imovinskom stanju, odobrava se djelomično ili potpuno plaćanje troškova. Besplatna pravna pomoć obuhvaća oslobođenje od plaćanja sudskih pristojbi i sudskih postupaka, pravne savjete, sastavljanje podnesaka, zastupanje u sudskim i upravnim stvarima, pravnu pomoć u mirnom izvansudskom rješavanju spora itd. 

Građani za besplatnu pravnu pomoć mogu angažirati odvjetnike, udruge, sindikate, pravne klinike i urede državne uprave u županijama. Popis odvjetnika, kao i ovlaštenih udruga nalazi se na stranicama ministarstva. Oni kojima odobre zahtjev  sami biraju kome će se obratiti za pomoć. U tom slučaju ni odvjetnik ni udruga ne smiju odbiti pružanje pomoći. Ako se to i dogodi, moguće ih je prijaviti ministarstvu.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek jedna je od udruga kojima se građani za pravnu pomoć obraćaju već 20 godina. Objasnili su nam koja je razlika između angažiranja udruge ili odvjetnika.

 - Udruge smiju savjetovati građane, pisati podneske, zastupati ih u upravnim stvarima, kao što je mirovinsko i zdravstveno osiguranje, socijalna skrb i ostalo, ali ih ne smijemo zastupati pred sudom. To je dopušteno jedino odvjetnicima - objasnila je Natalija Havelka, pravna savjetnica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava i dodala da se na odobrenje zahtjeva za pravnu pomoć čeka i do četiri tjedna. 

Besplatnu pravnu pomoć je 2011. godine (zadnji raspoloživi podaci) dobilo 4634 građana, a to je državni proračun stajalo 3,67 milijuna kuna. Više od polovice pomoć je tražilo zbog obiteljsko-pravnih postupaka.

Ministarstvo pravosuđa poziva građane da im se jave ako imaju bilo kakvih pitanja vezanih uz pravnu pomoć, i to na e-mail adresu: besplatna.pravna. pomoc@pravosudje.hr ili na broj telefona 01 3714 504

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana