To je to što me zanima!

Kako pametno uštedjeti dok ekološki čistite svoj dom?

Sredstva za čišćenje koja napravite sami, osim što su puno jeftinija od kupovnih, zdravija su jer ne udišete štetne kemikalije, a i nisu štetna za okoliš
Vidi originalni članak

Potrebni sastojci nalaze se gotovo u svakom kućanstvu - alkoholni ocat, soda bikarbona, limun, sapun... Vjerovali ili ne, samo s ova četiri sastojka možete očistiti cijelu kuću, odčepiti odvode, ispolirati namještaj, osvježiti smrdljive cipele...

Univerzalno sredstvo za čišćenje dobit ćete kad pomiješate 1/4 šalice sode bikarbone s litrom vode ili sok od jednog limuna pomiješajte s nekoliko kapi eteričnog ulja i litrom vode. Smjesu, bila ona od sode ili limuna, stavite u špricu, a nakon upotrebe površine koje ste čistili isperite vodom.

Prirodno: Smočnice su pune namirnica kojima se čisti dobro i jeftino

Prozore, ogledala i ostale staklene površine odlično ćete oprati smjesom od 1/4 octa i 3/4 vode koju ulijete u špricu, prskate po staklu i brišete novinskim papirom ili papirnatim ubrusima. Sredstvo za poliranje namještaja, ali i za čišćenje kožnih garnitura, napravite od dvije žlice ribanog sapuna i litru kipuće vode. 

Sapun se mora otopiti i koristi se dok je tekućina još topla tako što se stavlja na krpu (ne izravno na namještaj) i briše. Višak treba obrisati suhom krpom. Oni koji su isprobali ovu smjesu kažu da će se drvo, što više sapuna upije, manje oštećivati i prljati.

Kupaonicu ćete dobro izribati pastom napravljenom od sode bikarbone i malo vode. Njome se čiste kade,  umivaonici, pločice, zahodske školjke... Smeđe mrlje od vode nestat će od mješavine 25 grama soli i 159 ml octa, a kamenac na slavinama kad ga prebrišete octom ili limunovim sokom. Začepljene odvode, najgoru noćnu moru svake kućanice, uspješno ćete osloboditi ako u njih uspete šalicu sode bikarbone pa šalicu octa (zapjenit će se). Ostavite neko vrijeme i isperite toplom vodom. Neugodne mirise u kuhinji neutralizirat ćete sokom od limuna, a cipele riješiti smrada ako ih iznutra posipate sodom bikarbonom, ostavite i poslije istresete.

Na jednak način osvježit ćete i tepihe, kauče i fotelje (ali ne kožne) tako da po njima posipate sodu, ostavite oko pola sata i usisate. I za kraj, iako to nema previše veze s čišćenjem, ali ima s ljepšim izgledom vašeg doma, spomenut ćemo kako se jeftino brinuti o kućnom bilju.

Biljke će vam biti zahvalne na prirodnom sredstvu protiv ušiju jer nije štetno kao kupovno. Vodu u kojoj se kuhao krumpir ohladite, stavite u špricu i njome poprskajte biljke ili u zemlju stavite češnjak. Vjerovali ili ne, biljke će zablistati i ako podijelite pivo s njima. Prebrišete li ih smjesom piva i mlake vode, listovi će se sjajiti.

Ishlapljelo pivo, koje obično završi u odvodu, može se iskoristiti kao gnojivo, kao i istrošene vrećice crnog čaja ili kore od banana. Cvijeće u vazama će poživjeti dulje ako u vodu stavite šećera ili nacijedite malo limunova soka.

Alkoholni ocat će razgraditi kamenac

Dobar je za čišćenje masnih mrlja i neutraliziranje smrada. Iako mu miris nije najugodniji na svijetu, sreća je da brzo ishlapi. Ne smije se koristiti na kamenu ili mramoru jer mu je jedna od odlika i razgradnja kamenca.

Soda bikarbona je multipraktična

Osim čišćenja doma, njome možete izbijeliti zube (stavite je na četkicu i trljajte), ukloniti mrlje i neugodne mirise na rukama ili kamenac u perilicama. U perilicu stavite dvije žlice sode i stavite je da radi prazna na 60 stupnjeva.

Limunov sok uklanja mrlje od crnog vina

Mikrovalnu pećnicu dezinficirajte tako da u nju stavite zdjelicu s vodom i limunovim sokom i pustite da radi minutu, dvije. Njime se uklanjaju mrlje od crnog vina s tepiha, ali i omekšava suha koža na tijelu (premažite je sokom).

Sapunom očistite prljavi nakit

Običan sapun rastopljen u vodi dobar je za čišćenje gotovo svih površina u kući jer nije agresivan. Njime možete efikasno očistiti i nakit. Otopite malo sapuna u mlakoj vodi i držite nakit u tekućini dok se nečistoća ne otopi.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Vjerujem_1 05.11.2013.

    Izgleda prilično jednostavno i jeftino. Ponešto od toga sam već koristila i zadovoljna sam. Što se tiče sode bikarbone, potamnjeli srebrni nakit povratit će sjaj ako ga se istrlja sodom bikarbonom pomiješanom sa malo vode (poput paste).

Komentiraj...
Vidi sve komentare