Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Kako pametno uštedjeti dok ekološki čistite svoj dom?

Kako pametno uštedjeti dok ekološki čistite svoj dom?
1

Sredstva za čišćenje koja napravite sami, osim što su puno jeftinija od kupovnih, zdravija su jer ne udišete štetne kemikalije, a i nisu štetna za okoliš

VIDEO

Potrebni sastojci nalaze se gotovo u svakom kućanstvu - alkoholni ocat, soda bikarbona, limun, sapun... Vjerovali ili ne, samo s ova četiri sastojka možete očistiti cijelu kuću, odčepiti odvode, ispolirati namještaj, osvježiti smrdljive cipele...

Univerzalno sredstvo za čišćenje dobit ćete kad pomiješate 1/4 šalice sode bikarbone s litrom vode ili sok od jednog limuna pomiješajte s nekoliko kapi eteričnog ulja i litrom vode. Smjesu, bila ona od sode ili limuna, stavite u špricu, a nakon upotrebe površine koje ste čistili isperite vodom.

Prirodno: Smočnice su pune namirnica kojima se čisti dobro i jeftino

Prozore, ogledala i ostale staklene površine odlično ćete oprati smjesom od 1/4 octa i 3/4 vode koju ulijete u špricu, prskate po staklu i brišete novinskim papirom ili papirnatim ubrusima. Sredstvo za poliranje namještaja, ali i za čišćenje kožnih garnitura, napravite od dvije žlice ribanog sapuna i litru kipuće vode. 

Sapun se mora otopiti i koristi se dok je tekućina još topla tako što se stavlja na krpu (ne izravno na namještaj) i briše. Višak treba obrisati suhom krpom. Oni koji su isprobali ovu smjesu kažu da će se drvo, što više sapuna upije, manje oštećivati i prljati.

Kupaonicu ćete dobro izribati pastom napravljenom od sode bikarbone i malo vode. Njome se čiste kade,  umivaonici, pločice, zahodske školjke... Smeđe mrlje od vode nestat će od mješavine 25 grama soli i 159 ml octa, a kamenac na slavinama kad ga prebrišete octom ili limunovim sokom. Začepljene odvode, najgoru noćnu moru svake kućanice, uspješno ćete osloboditi ako u njih uspete šalicu sode bikarbone pa šalicu octa (zapjenit će se). Ostavite neko vrijeme i isperite toplom vodom. Neugodne mirise u kuhinji neutralizirat ćete sokom od limuna, a cipele riješiti smrada ako ih iznutra posipate sodom bikarbonom, ostavite i poslije istresete.

Na jednak način osvježit ćete i tepihe, kauče i fotelje (ali ne kožne) tako da po njima posipate sodu, ostavite oko pola sata i usisate. I za kraj, iako to nema previše veze s čišćenjem, ali ima s ljepšim izgledom vašeg doma, spomenut ćemo kako se jeftino brinuti o kućnom bilju.

Biljke će vam biti zahvalne na prirodnom sredstvu protiv ušiju jer nije štetno kao kupovno. Vodu u kojoj se kuhao krumpir ohladite, stavite u špricu i njome poprskajte biljke ili u zemlju stavite češnjak. Vjerovali ili ne, biljke će zablistati i ako podijelite pivo s njima. Prebrišete li ih smjesom piva i mlake vode, listovi će se sjajiti.

Ishlapljelo pivo, koje obično završi u odvodu, može se iskoristiti kao gnojivo, kao i istrošene vrećice crnog čaja ili kore od banana. Cvijeće u vazama će poživjeti dulje ako u vodu stavite šećera ili nacijedite malo limunova soka.

Alkoholni ocat će razgraditi kamenac

Dobar je za čišćenje masnih mrlja i neutraliziranje smrada. Iako mu miris nije najugodniji na svijetu, sreća je da brzo ishlapi. Ne smije se koristiti na kamenu ili mramoru jer mu je jedna od odlika i razgradnja kamenca.

Soda bikarbona je multipraktična

Osim čišćenja doma, njome možete izbijeliti zube (stavite je na četkicu i trljajte), ukloniti mrlje i neugodne mirise na rukama ili kamenac u perilicama. U perilicu stavite dvije žlice sode i stavite je da radi prazna na 60 stupnjeva.

Limunov sok uklanja mrlje od crnog vina

Mikrovalnu pećnicu dezinficirajte tako da u nju stavite zdjelicu s vodom i limunovim sokom i pustite da radi minutu, dvije. Njime se uklanjaju mrlje od crnog vina s tepiha, ali i omekšava suha koža na tijelu (premažite je sokom).

Sapunom očistite prljavi nakit

Običan sapun rastopljen u vodi dobar je za čišćenje gotovo svih površina u kući jer nije agresivan. Njime možete efikasno očistiti i nakit. Otopite malo sapuna u mlakoj vodi i držite nakit u tekućini dok se nečistoća ne otopi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera