To je to što me zanima!

Krumpira u njokima ima malo, treba pripaziti i na količinu soli

Koliko u njoke ide čega? Neki kažu da brašna treba biti više, a u pojedinim verzijama omjer je 3:1 za krumpir. U kupovnim njokima krumpira je oko 20 posto...
Vidi originalni članak

Njoki su brzo zamrznuti proizvod od krumpirova tijesta. Brzim postupkom zamrzavanja osiguravaju se najmanje moguće kemijske, biokemijske i mikrobiološke promjene u hrani, a jednom odmrznut proizvod ne preporučuje se opet zamrzavati.

Uz krumpir u njoke idu bijelo pšenično brašno, voda, jaja i sol, a u industriji se tijesto, osim od bijelog brašna, radi od krumpirova škroba, krumpirovih pahuljica, a nekad od kvalitetnijeg rižina brašna. Krumpirovo brašno je škrob koji se izolira iz krumpira i ima važnu prehrambenu vrijednost jer je izvor ugljikohidrata koje tijelo pretvara u energiju. Krumpirov škrob, kao u kuhinji, i u industriji se koristi kao zgušnjivač. 

Krumpirove pahuljice dobivaju se toplinskom i mehaničkom obradom krumpira te su izvor energije i često se koriste u proizvodnji gotovih jela. Što imaju više krumpira, to su kvalitetniji, zato je poželjno da je udio i krumpirova škroba i krumpirovih pahuljica što veći. U usporedbi s brašnom žitarica, krumpir je manje kaloričan, ali i ima više vitamina C. Samo dvoji njoki imaju više krumpira od pšenice, ali ni kod njih ne znamo koliko čega ima. No na svim deklaracijama su sastojci uvijek poredani po zastupljenosti, a na ovim pakiranjima vidimo da su krumpirove pahuljice i škrob ispred pšenice, što znači da krumpira ima više. Njoki nisu za osobe koje ne podnose gluten ili su alergični na jaja. Dijabetičari moraju paziti na količinu njoka u obroku jer imaju puno ugljikohidrata, ali ako se kombiniraju s proteinima i povrćem, bit će to kvalitetan obrok.

Kalorijska vrijednost njoka na 100 grama je između 150 i 200 kalorija, od čega je barem 35 posto ugljikohidrata, tako da su oni dobar izvor energije, ali su manji izvor bjelančevina i masti. U njih se redovno dodaje i konzervans, kalijev sorbat ili sorbinska kiselina, prirodna sredstva za konzerviranje, čiji se dnevni unos ograničava na 25 mg po kilogramu tjelesne mase, a često se dodaju i arome, zbog čega je i ovdje pravilo da će biti kvalitetniji ako ih pripremite kod kuće od kontroliranih sastojaka (pri čemu se dio brašna može zamijeniti i integralnim brašnom ili prosom). Svih pet pakiranja koje smo analizirali imaju konzervans. Kad kupujete njoke, obratite pažnju i na udio soli. Poželjno je da na 100 grama ne sadrži više od 0,6 grama natrija, što je manje od 1,5 grama soli. Njoki su također kvalitetniji što imaju veći udio vlakana, koja ubrzavaju probavu.

K Classic: Imaju 20 posto krumpira, ne i previše soli

Classic ima 10% krumpirova škroba i 10% krumpirovih pahuljica. Većina tijesta je pšenična krupica i bijelo brašno, s malo minerala. Imaju 164 kcal i manje od 0,6 g natrija na 100 grama.     

Žitoproizvod: Aminokiseline i proteini u dobrom rižinu brašnu

Žitoproizvod ima 10% krumpirova škroba i 10% krumpirovih pahuljica, no najviše je pšenične krupice. Sadrže i rižino brašno s koje ima kvalitetnije proteine od pšeničnog brašna. Ima 160 kcal.     

Zvijezda: Sadrže više krumpira nego pšeničnog brašna

Najveći udio tijesta su krumpirove pahuljice i krumpir, a manje je pšeničnog brašna od drugih (ne znamo koliko). Zvijezda ima prirodni emulgator, arome, limunsku kiselinu. Ima 150 kcal.     

Mlinotest: Rižino brašno s aminokiselinama i više proteina

Imaju 11% krumpirova škroba i 10% krumpirovih pahuljica, a najviše je pšenične krupice. Rižino brašno podiže proteinsku vrijednost Mlinotestu. Sadrže malo više kcal od drugih, 167 na 100 g.     

Cucina Italiana: Ima rižina brašna i najmanje kcal, tek 143 na 100 g

Cucina Italiana imaju najviše pahuljica od krumpira, zatim pšeničnog brašna i krumpirova škroba. Arome, emulgator i regulator kiselosti su prirodni. Posipani su rižinim brašnom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Mustafa Aga 21.06.2014.

    @marijaterezija2 Samo tako bakice...

  • marijaterezija2 20.06.2014.

    Domaće je domaće, dok budem mogla ipak ću ih raditi kao i sve drugo po starinski

Komentiraj...
Vidi sve komentare