I maslac i margarin povisuju kolesterol u krvi i povezuju se s krvožilnim bolestima te dijabetesom, no maslac sadrži vitamine A, D i E, važne za oči, kožu, kosti...
U dvopeku je iznimno malo vlage pa upija više sline u kojoj je enzim za razgradnju ugljikohidrata. Upravo zbog toga ga probavljamo mnogo lakše nego običan kruh
Skuše su bogate omega-3 masnim kiselinama, no treba paziti na šećer, kojeg u samo jednoj konzervi umaka sa skušama ima ga gotovo jedna cijela žličica...
Analizirali smo sastav deset blagdanskih čokoladnih figurica i kušali ih te ocijenili. Najbolji nije i najskuplji, a može ga se za pet kuna kupiti u gotovo svakoj trgovini
S unosom šećera pretjeruju i prehrambena industrija te potrošači, a redovitom i obilatom konzumacijom dolazi rizik od povišenih masnoća u krvi te bolesti srca...
U tri od četiri pakiranja štrudli čije smo deklaracije iščitavali voćno punjenje je od višnje. Višnje su bogate fenolnim spojevima i antioksidansima koji štite od bolesti
Kranjske kobasice treba prije svega jesti umjereno. Povremeno se smiju naći u nekom varivu, no oni s povišenim krvnim tlakom ne bi ih uopće trebali jesti...
Čajni kolutići imaju puno kalorija, pa i proizvođači pišu na pakiranjima da se s njima ne smije pretjerivati. No, još uvijek su zdraviji od napolitanki ili pak kolača...
Ove poslastice imaju puno šećera, a mogu sadržavati i med s bakterijom koja kod beba može uzrokovati zatvor, otežano gutanje i slabost mišića...
Tirolska kobasica mnogima je omiljena kobasica. Za vas smo saznali koji je sastav tri vrste kobasice koje se mogu kupiti na našem tržištu te što on točno znači...
Četiri su kategorije sladoleda. Smrznuti aromatizirani desert je najniža, a slijede “obični”, mliječni te krem sladoledi. Istražili smo sastav obiteljskih pakiranja slastica
Napici sadrže od 0,1 do 3 posto soka od breskve, a u jednom breskve uopće nema. Svi obiluju šećerom te u samo 100 ml imaju malo manje od žličicu i pol šećera...
Osim šećera, žvakaće gume imaju i ljudima beskorisna sladila, ali i arome, bojila te tvari za bolji izgled od kojih se jedna dobiva skupljanjem smole tropskih ušiju
Što ostane u proizvodnji drugih sireva u siranama tope i uz pomoć aditiva oblikuju u trokute. Može se koristititi jedna vrsta sira ili više njih: tvrdi, polutvrdi, meki
Koliko u njoke ide čega? Neki kažu da brašna treba biti više, a u pojedinim verzijama omjer je 3:1 za krumpir. U kupovnim njokima krumpira je oko 20 posto...
Fitokemikalije iz piva nas štite od kardiovaskularnih bolesti te smanjuju rizik od karcinoma. Na dan se ženama preporučuje do 3 decilitra, a muškarcima do 2 pive
Pripazite da kašice nemaju dodanih šećera, soli ili aroma. Nerijetko je voćni dio iz koncentrata, što znači da imaju više šećera nego što ga ima u voću
Ono što ostane u proizvodnji gotovih sireva topi se u listiće, a dodaju se biljna mast, mlijeko u prahu te aditivi kako bi konačni proizvod imao što vjerniji okus
Na deklaracijama uglavnom ne piše koji je postotak svinjetine i govedine, no može se iščitati da je u većini više masnog tkiva nego govedine. Šećer se stavlja za bolji okus, a vitamini da smanje utjecaj štetnih spojeva na organizam
Šećer, margarin i brašno: To su najčešći sastojci većine napolitanki. Zbog korisnih masnih kiselina najkvalitetniji sastojak u njima je lješnjak, kojeg ima jako malo
Iskoristi svoj Oranž