To je to što me zanima!

Ne mora biti (pre)skupo: Dobra vina do 40 kn za jela s roštilja

Većini će prvi izbor pića uz roštiljadu biti pivo i neće pogriješiti. No potrude li se više oko odabira i pripreme mesa ili ribe, šteta je ne potražiti odgovarajuće vino
Vidi originalni članak

Što je masnije meso koje želimo peći na žaru, uz njega treba poslužiti vino s više kiselina. Ako je jelo zamašćeno, a to znači da je masnoća dodana kao što se maslinovo ulje dodaje ribama, bolje će mu pristajati vino s više alkohola.

Treba se pridržavati i osnovnih pravila koja nalažu da se uz bijelo meso ili ribu poslužuje bijelo vino, a uz plavu ribu i crveno meso crveno vino. No pozornost treba obratiti i na mirise i okuse. Dakle, ako jelo jače miriše i vino mora biti aromatično. Ljuta jela traže malo slađa vina, orijentalni začini vina s izraženijim aromama, a zbog zadimljenosti koju roštilj daje svim namirnicama ne valja posluživati vina tankog tijela, jer će se s hranom posvađati, umjesto da se sprijatelje, i ona će ga nadvladati. To u praksi znači da će punija slavonska graševina uz roštilj biti bolja od one lakše iz sjeverozapadne Hrvatske. Snažnija i punija crvena vina iz vrele Dalmacije lijepo će popratiti junetinu i meso divljači s roštilja, tunu ili gofa, a svježiji istarski i kontinentalni crnjaci otkoštene komade jarećeg i janjećeg mesa ili njihove kotlete.

Malvazije, rizlinzi i sauvignoni, ako nije riječ o nekoj ekstremnoj tehnologiji, daju lakša vina nego graševine ili chardonnayi. Frankovke i crni pinoti su nježniji crnjaci, srednje tijelo imaju teran, merlot i syrah, a teškaši su cabernet sauvignon ili plavac mali.

Ružičasta vina rade se od crvenoga grožđa, a izbor najprimjerenijeg ovisi o podneblju iz kojeg je grožđe te sorti.

Preporučujemo osam naših vina za različite vrste mesa i ribe sa žara. U internetskim prodavaonicama Vrutka i Mive sva stoje do 40 kuna.

Kome je to puno, može kod vinara pronaći finu rinfuzu, ali treba znati da i ona ima cijenu od 15 do 20 kuna po litri. I ne treba se sramiti utočiti u nju malo mineralne vode. No treba znati da se gemišt ne pije od lošeg vina, nego od onog koje je dobro baš za gemišt, a to su lagano aromatična s nižim alkoholom i izraženijim, ali finim kiselinama.

Tko je, pak, spreman platiti više, treba istražiti Plešivicu. Iz te regije nedaleko od Zagreba dolaze ponajbolji hrvatski rizlinzi, sauvignoni, chardonnayi, sivi i crni pinoti...

Bijela vina za bijelo meso

Neutralnom okusu pilećeg i purećeg fileta treba pridružiti neutralno vino poput Žlahtine Toljanić, a ako je meso začinjenije, odnosno ljuće, polusuhi Rajnski rizling Buhač.     

Bijela vina za riblja jela

Srdele ili inćuni s gradela traže punije bijelo vino kakva je Graševina Belje, a bijeloj ribi, posebno ako je prilog pečeno povrće, odlično društvo bit će mirisni Sauvignon Daruvar.      

Ružičasta vina dobra za sve

Rashlađene ružice Rosé Krauthaker 45,3 paralela i Laguna rosé osvježavat će kao aperitiv i uz bijelo meso, a malo toplije pristajat će i ćevapčićima te pljeskavicama, ako nisu prezačinjeni.     

Crvena vina i crveno meso

Kapistran crni Iločkih podruma, kvalitetno vino od frankovke i cabernet sauvignona, pristajat će uz janjeće kotlete, a Plavac Vedrana Kiridžije uz najfinije komade junetine.     

I pivo je dobro pažljivo birati

Uz bijelo meso, fina će biti svijetla domaća popularna piva, uz začinjenije meso tamna, a uz ribu pšenična.     


Idi na 24sata

Komentari 265

  • nikluk20 25.05.2015.

    ima ih dobrih i za upola manje...samo treba ne otić u dućan i direktno kod čovjeka u vinograd!

  • Kastelanin34 30.04.2015.

    Za 40kuna!?.Pa,ja kupin litru crnoga vina za 17 Kuna i gustan..

  • bijesna baba 30.04.2015.

    na zalost ne pijem alkohol

Komentiraj...
Vidi sve komentare