Obavijesti

Potrošač

Komentari 265

Ne mora biti (pre)skupo: Dobra vina do 40 kn za jela s roštilja

Ne mora biti (pre)skupo: Dobra vina do 40 kn za jela s roštilja
9

Većini će prvi izbor pića uz roštiljadu biti pivo i neće pogriješiti. No potrude li se više oko odabira i pripreme mesa ili ribe, šteta je ne potražiti odgovarajuće vino

Što je masnije meso koje želimo peći na žaru, uz njega treba poslužiti vino s više kiselina. Ako je jelo zamašćeno, a to znači da je masnoća dodana kao što se maslinovo ulje dodaje ribama, bolje će mu pristajati vino s više alkohola.

Treba se pridržavati i osnovnih pravila koja nalažu da se uz bijelo meso ili ribu poslužuje bijelo vino, a uz plavu ribu i crveno meso crveno vino. No pozornost treba obratiti i na mirise i okuse. Dakle, ako jelo jače miriše i vino mora biti aromatično. Ljuta jela traže malo slađa vina, orijentalni začini vina s izraženijim aromama, a zbog zadimljenosti koju roštilj daje svim namirnicama ne valja posluživati vina tankog tijela, jer će se s hranom posvađati, umjesto da se sprijatelje, i ona će ga nadvladati. To u praksi znači da će punija slavonska graševina uz roštilj biti bolja od one lakše iz sjeverozapadne Hrvatske. Snažnija i punija crvena vina iz vrele Dalmacije lijepo će popratiti junetinu i meso divljači s roštilja, tunu ili gofa, a svježiji istarski i kontinentalni crnjaci otkoštene komade jarećeg i janjećeg mesa ili njihove kotlete.

Malvazije, rizlinzi i sauvignoni, ako nije riječ o nekoj ekstremnoj tehnologiji, daju lakša vina nego graševine ili chardonnayi. Frankovke i crni pinoti su nježniji crnjaci, srednje tijelo imaju teran, merlot i syrah, a teškaši su cabernet sauvignon ili plavac mali.

Ružičasta vina rade se od crvenoga grožđa, a izbor najprimjerenijeg ovisi o podneblju iz kojeg je grožđe te sorti.

Preporučujemo osam naših vina za različite vrste mesa i ribe sa žara. U internetskim prodavaonicama Vrutka i Mive sva stoje do 40 kuna.

Kome je to puno, može kod vinara pronaći finu rinfuzu, ali treba znati da i ona ima cijenu od 15 do 20 kuna po litri. I ne treba se sramiti utočiti u nju malo mineralne vode. No treba znati da se gemišt ne pije od lošeg vina, nego od onog koje je dobro baš za gemišt, a to su lagano aromatična s nižim alkoholom i izraženijim, ali finim kiselinama.

Tko je, pak, spreman platiti više, treba istražiti Plešivicu. Iz te regije nedaleko od Zagreba dolaze ponajbolji hrvatski rizlinzi, sauvignoni, chardonnayi, sivi i crni pinoti...

Bijela vina za bijelo meso

Neutralnom okusu pilećeg i purećeg fileta treba pridružiti neutralno vino poput Žlahtine Toljanić, a ako je meso začinjenije, odnosno ljuće, polusuhi Rajnski rizling Buhač.     

Bijela vina za riblja jela

Srdele ili inćuni s gradela traže punije bijelo vino kakva je Graševina Belje, a bijeloj ribi, posebno ako je prilog pečeno povrće, odlično društvo bit će mirisni Sauvignon Daruvar.      

Ružičasta vina dobra za sve

Rashlađene ružice Rosé Krauthaker 45,3 paralela i Laguna rosé osvježavat će kao aperitiv i uz bijelo meso, a malo toplije pristajat će i ćevapčićima te pljeskavicama, ako nisu prezačinjeni.     

Crvena vina i crveno meso

Kapistran crni Iločkih podruma, kvalitetno vino od frankovke i cabernet sauvignona, pristajat će uz janjeće kotlete, a Plavac Vedrana Kiridžije uz najfinije komade junetine.     

I pivo je dobro pažljivo birati

Uz bijelo meso, fina će biti svijetla domaća popularna piva, uz začinjenije meso tamna, a uz ribu pšenična.     


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 265
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo
Andrijašević za 24sata: Dinamo više priča nego što igra, Rijeka mora kupovati, Hajduk ne...
JADRANSKI DERBI

Andrijašević za 24sata: Dinamo više priča nego što igra, Rijeka mora kupovati, Hajduk ne...

U Kini sam tri i pol godine, Kouassi me nasmijava imitacijama i pričama na hrvatskom jeziku. Ove godine me Dinamo neugodno iznenađuje, tako dobro gura u Ligi prvaka, a ne može spojiti dvije dobre utakmice u HNL-u
Alina za 24sata o životu nakon pobjede: Znam što ću s novcem, 20.000 eura dat ću za zdravlje
SKINULA 71 KG U 'ŽIVOTU NA VAGI'

Alina za 24sata o životu nakon pobjede: Znam što ću s novcem, 20.000 eura dat ću za zdravlje

Simpatična Alina ni četiri dana od pobjede u showu ne može doći k sebi, no kaže: ‘Nastavljam istim tempom’. Ispričala nam je i da joj se puno ljudi javlja i traže je savjete