Obavijesti

Potrošač

Komentari 265

Ne mora biti (pre)skupo: Dobra vina do 40 kn za jela s roštilja

Ne mora biti (pre)skupo: Dobra vina do 40 kn za jela s roštilja
9

Većini će prvi izbor pića uz roštiljadu biti pivo i neće pogriješiti. No potrude li se više oko odabira i pripreme mesa ili ribe, šteta je ne potražiti odgovarajuće vino

VIDEO

Što je masnije meso koje želimo peći na žaru, uz njega treba poslužiti vino s više kiselina. Ako je jelo zamašćeno, a to znači da je masnoća dodana kao što se maslinovo ulje dodaje ribama, bolje će mu pristajati vino s više alkohola.

Treba se pridržavati i osnovnih pravila koja nalažu da se uz bijelo meso ili ribu poslužuje bijelo vino, a uz plavu ribu i crveno meso crveno vino. No pozornost treba obratiti i na mirise i okuse. Dakle, ako jelo jače miriše i vino mora biti aromatično. Ljuta jela traže malo slađa vina, orijentalni začini vina s izraženijim aromama, a zbog zadimljenosti koju roštilj daje svim namirnicama ne valja posluživati vina tankog tijela, jer će se s hranom posvađati, umjesto da se sprijatelje, i ona će ga nadvladati. To u praksi znači da će punija slavonska graševina uz roštilj biti bolja od one lakše iz sjeverozapadne Hrvatske. Snažnija i punija crvena vina iz vrele Dalmacije lijepo će popratiti junetinu i meso divljači s roštilja, tunu ili gofa, a svježiji istarski i kontinentalni crnjaci otkoštene komade jarećeg i janjećeg mesa ili njihove kotlete.

Malvazije, rizlinzi i sauvignoni, ako nije riječ o nekoj ekstremnoj tehnologiji, daju lakša vina nego graševine ili chardonnayi. Frankovke i crni pinoti su nježniji crnjaci, srednje tijelo imaju teran, merlot i syrah, a teškaši su cabernet sauvignon ili plavac mali.

Ružičasta vina rade se od crvenoga grožđa, a izbor najprimjerenijeg ovisi o podneblju iz kojeg je grožđe te sorti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Preporučujemo osam naših vina za različite vrste mesa i ribe sa žara. U internetskim prodavaonicama Vrutka i Mive sva stoje do 40 kuna.

Kome je to puno, može kod vinara pronaći finu rinfuzu, ali treba znati da i ona ima cijenu od 15 do 20 kuna po litri. I ne treba se sramiti utočiti u nju malo mineralne vode. No treba znati da se gemišt ne pije od lošeg vina, nego od onog koje je dobro baš za gemišt, a to su lagano aromatična s nižim alkoholom i izraženijim, ali finim kiselinama.

Tko je, pak, spreman platiti više, treba istražiti Plešivicu. Iz te regije nedaleko od Zagreba dolaze ponajbolji hrvatski rizlinzi, sauvignoni, chardonnayi, sivi i crni pinoti...

Bijela vina za bijelo meso

Neutralnom okusu pilećeg i purećeg fileta treba pridružiti neutralno vino poput Žlahtine Toljanić, a ako je meso začinjenije, odnosno ljuće, polusuhi Rajnski rizling Buhač.     

Bijela vina za riblja jela

Srdele ili inćuni s gradela traže punije bijelo vino kakva je Graševina Belje, a bijeloj ribi, posebno ako je prilog pečeno povrće, odlično društvo bit će mirisni Sauvignon Daruvar.      

Ružičasta vina dobra za sve

Rashlađene ružice Rosé Krauthaker 45,3 paralela i Laguna rosé osvježavat će kao aperitiv i uz bijelo meso, a malo toplije pristajat će i ćevapčićima te pljeskavicama, ako nisu prezačinjeni.     

Crvena vina i crveno meso

Kapistran crni Iločkih podruma, kvalitetno vino od frankovke i cabernet sauvignona, pristajat će uz janjeće kotlete, a Plavac Vedrana Kiridžije uz najfinije komade junetine.     

I pivo je dobro pažljivo birati

Uz bijelo meso, fina će biti svijetla domaća popularna piva, uz začinjenije meso tamna, a uz ribu pšenična.     


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 265
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang