To je to što me zanima!

Orehnjača: Sastojci za cijelu obitelj su između 44 i 57 kuna

Kupovne orehnjače stoje do 30 kn za pola kilograma, a doma se obično peku dvije štruce, koje su četiri puta teže i zato puno jeftinije. Cijene smo zabilježili u utorak
Vidi originalni članak

Orehnjača je kolač za posebne prilike, kakva su i predstojeći blagdani, a domaćice je vole jer može stajati nekoliko dana, pa je ne trebaju pripremati u posljednji čas, kad posla imaju i previše.

Domaća orehnjača je od 30 pa do više od 50 posto jeftinija nego kupovna iako su orasi u pravilu poprilično skupi. Neobično je da su na tržnici jeftiniji nego u trgovačkim centrima. Zagrebačka Tržnica Trešnjevka bila je puna oraha, a svuda je kilogram očišćenih stajao 50 kn.

U trgovačkim centrima stoje malo manje od 60 kuna. Čak i u Kauflandu, u kojem su u utorak bili najskuplji, na najavljenoj akciji će biti 58,90 kuna.

U tablici smo naveli cijene za kilogram pojedinog sastojka orehnjače ili uobičajeno pakiranje, a na dnu piše koliko pojedinog sastojka treba za pripremu dvije štruce orehnjače. Na kraju smo, u koloni “ukupno”, izračunali koliko košta domaća orehnjača s potrebnom količinom sastojaka, a ne onom koju smo morali kupiti u pojedinoj prodavaonici. U trošak izrade nisu uračunate namirnice kojih treba u manjim količinama, kao što su dvije žlice vrhnja i malo soli za tijesto.

U tijesto i nadjev stavlja se i korica limuna i malo ruma, a u nadjev se može dodati i malo cimeta i meda.

Pojedinih sastojaka koji se moraju kupiti u većem pakiranju ostat će za pripremu drugih kolača ili jela.

U Kauflandu pola kilograma najjeftinijih grožđica stoji 15,99, a 200 grama je 6,99 kuna. U Sparu 500 grama stoji 14,99, a 250 grama 8,99 kuna, a u Konzumu je 200 grama 7,29 kuna.

U Lidlu nema grožđica u rinfuzi. Pakiranje od 250 grama je 5,99 kuna.

Gibanice od dizanog tijesta mogu se pripremiti i s drugim vrstama nadjeva. Najčešće je to mak, no može biti i rogač, sir... Drugi orašasti plodovi, kao što su lješnjaci ili bademi, bili bi presuhi da je nadjev samo od njih. Ipak, dio oraha možemo zamijeniti sušim lješnjacima. Kilogram lješnjaka u Lidlu i Sparu stoji 88,90 kuna, a u Konzumu i Kauflandu 99,99 kuna. Bademi su najčešće uvezeni iz SAD-a, iz Kalifornije, gdje ih najviše uzgajaju. U Lidlu su bili po 98,90 kuna, u Kauflandu 99,99, Konzumu 109,99, a u Sparu su stajali čak 139,90 kuna.

Orasi su u uglavnom bili rumunjski, a u Kauflandu su domaći. U Lidlu su domaći bili lješnjaci.

Početkom listopada pisali smo o cijenama orašastih plodova na tržnicama. Tad su u Splitu orasi bili po 80 kuna, u Zadru 100 kuna, u Šibeniku 50 kuna, a u Zagrebu 60 kuna. U predblagdansko vrijeme velika je potražnja i velika ponuda oraha, pa su jeftiniji. Cijene smo prikupili u Zagrebu u utorak, ali tijekom vikenda vjerojatno će biti niže.     

24sata

Uvećanu tablicu pogledajte ovdje

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mily 02.01.2016.

    ako štediš na namirnicama za nadjev, ne bude ništa od dobre orehnjače:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare