To je to što me zanima!

"Pravednu naplatu odvoza smeća čekamo još od 2010.!"

Zakon o zaštiti potrošača traži da se odvoz plaća isključivo prema količini otpada, a zakon o otpadu dopušta i plaćanje prema broju članova svakog pojedinog kućanstva
Vidi originalni članak

Imam vikendicu u gradu Pagu u kojoj boravim 30-ak dana na godinu, ali zato svaki mjesec plaćam odvoz otpada 228 kuna, požalila nam se čitateljica. Komunalno poduzeće Pag naplaćuje usluge koje nije izvršilo, dodao je čitatelj iz sjeverozapadne Hrvatske.

- Naplata usluga koje nisu izvršene je kazneno djelo. Znamo da u Crikvenici vlasnici vikendica plaćaju odvoz samo za tri mjeseca. Direktora Komunalnog poduzeća Pag upozorio sam na nezakonite naplate usluga, no nije me htio saslušati - kaže ljutiti “vikendaš”. U Komunalnom društvu Pag ni nama nisu odgovarali na više upita, a u Ministarstvu zaštite okoliša doznali smo da je naplata odvoza otpada i kad otpada nema istodobno i zakonita i protuzakonita.

- Zakonom o otpadu propisano je da se troškovi gospodarenja otpadom obračunavaju prema kriteriju količine i svojstvu otpada uz primjenu načela ‘onečišćivač plaća’. Gradovi i općine kao kriterij količine za obračun zbrinjavanja komunalnog otpada moraju primjenjivati jedinicu mase, volumen otpada ili broj članova kućanstva - tvrde u Ministarstvu.

Broj stanara kao kriterij u suprotnosti je s načelom “onečišćivać plaća” jer deseteročlano kućanstvo koje razvrstava otpad i vozi ga redovito u reciklažna dvorišta može stvoriti manje smeća od, recimo, četveročlane obitelji koja sav otpad baca u kantu. U Ministarstvu dodaju kako su donijeli Naputak o načinu izračuna naknade gospodarenja komunalnim otpadom prema kojem nadležno tijelo u gradovima i općinama izabire prema kojem će kriteriju naplaćivati odvoz otpada.

Gradovi i općine, dakle, biraju kako će naplaćivati, a to je kao da su vukovima prepustili čuvanje ovaca. Naravno da će izabrati kriterij koji im donosi više novca, a načelo “onečišćivać plaća” zaboraviti. Te se odluke donose temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji je u nadležnosti Ministarstva graditeljstva, a to je  prepuštanje onih istih ovaca na čuvanje medvjedima, jer graditeljstvo i zaštita okoliša nisu baš često u prijateljskim odnosima.

- Nezadovoljni građani mogu predati prigovor Ministarstvu graditeljstva. Ako ono utvrdi da kriterij za obračun odvoza nije u skladu sa zakonom, može podnijeti Visokom upravnom sudu zahtjev za ocjenu zakonitosti - rekli su u Ministarstvu zaštite okoliša. Izlaz iz ovog zakonodavnog labirinta je, kažu, u novom zakonu o održivom gospodarenju otpadom koji rade i koji će propisati obaveze jedinica lokalne samouprave te sankcije za gradonačelnike i načelnike koji ih se ne pridržavaju.

Samo bi čipirane kante omogućile da se plaća koliko se ima smeća

Neki smeće naplaćuju prema veličini kante i broju odvoza. I u tom se slučaju odvoz plaća i kad vlasnika, pa ni smeća, nema. U Ministarstvu zaštite okoliša tvrde k ako je to pravedan sustav. Bolji bi bio samo kad bi kante bile čipirane pa bi se očitavao broj odvoza.

Ministarstvo ne može kazniti

Zakon o otpadu nije predvidio kazne za one koji naplatu otpada ne naplaćuju prema Zakonu o otpadu. Potrošači se, tvrde u Ministarstvu, mogu žaliti Državnom inspektoratu.

Žali se povjerenstvu, ako ga komunalna tvrtka ima

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, komunalne tvrtke moraju osnovati povjerenstvo za pritužbe koje će odgovarati na reklamacije u roku od 30 dana, a u povjerenstvu moraju biti i predstavnici udruge za zaštitu potrošača. No stara je poslovica da kad nešto ne želiš riješiti, tada osnuješ povjerenstvo.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • TatjanaLukadinović Ex Nikolaše 08.09.2013.

    Šibenik naplaćuje vikendašima jednaku tarifu - 315,00kn/godišnje! Neko bi rekao - nije puno -26,5 kn mjesečno! Ali je puno za 1-2 mjeseca koliko se u kući boravi. Naravno, smeće se mora nositi u obližnje kontejnere jer je tako propisano. A kontejneri uvijek puni (osim ako ne idete čim ga isprazne), smrde da Vam se povraća kad prolazite kao da su u njima leševi, a i u špici sezone ih prazne 2 ili3 x tjedno! Jednako kao i zimi kad je u selu 5x manje ljudi! Eto, tako su oni odlučili! :-(

  • gazimar 08.09.2013.

    Ma gdje se to plačaju takvi iznosi? Živim u Koprivnici koja slovi kao jedan od najskupljih gradova, i za četiri člana plačam 56 kn. Nekaj tu ne štima.

  • ksena 04.09.2013.

    Mi u jednom malom selu blizu Križevaca, plaćamo za odvoz 2x mjesečno 80 kn. Pretjerano, bahato i nemaš se kome žaliti. U ovoj državi svatko radi što želi i ne odgovara ama baš nikome, jer se zakoni mogu čitati kako kome paše.

Komentiraj...
Vidi sve komentare