Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

"Pravednu naplatu odvoza smeća čekamo još od 2010.!"

"Pravednu naplatu odvoza smeća čekamo još od 2010.!"
1

Zakon o zaštiti potrošača traži da se odvoz plaća isključivo prema količini otpada, a zakon o otpadu dopušta i plaćanje prema broju članova svakog pojedinog kućanstva

VIDEO

Imam vikendicu u gradu Pagu u kojoj boravim 30-ak dana na godinu, ali zato svaki mjesec plaćam odvoz otpada 228 kuna, požalila nam se čitateljica. Komunalno poduzeće Pag naplaćuje usluge koje nije izvršilo, dodao je čitatelj iz sjeverozapadne Hrvatske.

- Naplata usluga koje nisu izvršene je kazneno djelo. Znamo da u Crikvenici vlasnici vikendica plaćaju odvoz samo za tri mjeseca. Direktora Komunalnog poduzeća Pag upozorio sam na nezakonite naplate usluga, no nije me htio saslušati - kaže ljutiti “vikendaš”. U Komunalnom društvu Pag ni nama nisu odgovarali na više upita, a u Ministarstvu zaštite okoliša doznali smo da je naplata odvoza otpada i kad otpada nema istodobno i zakonita i protuzakonita.

- Zakonom o otpadu propisano je da se troškovi gospodarenja otpadom obračunavaju prema kriteriju količine i svojstvu otpada uz primjenu načela ‘onečišćivač plaća’. Gradovi i općine kao kriterij količine za obračun zbrinjavanja komunalnog otpada moraju primjenjivati jedinicu mase, volumen otpada ili broj članova kućanstva - tvrde u Ministarstvu.

Broj stanara kao kriterij u suprotnosti je s načelom “onečišćivać plaća” jer deseteročlano kućanstvo koje razvrstava otpad i vozi ga redovito u reciklažna dvorišta može stvoriti manje smeća od, recimo, četveročlane obitelji koja sav otpad baca u kantu. U Ministarstvu dodaju kako su donijeli Naputak o načinu izračuna naknade gospodarenja komunalnim otpadom prema kojem nadležno tijelo u gradovima i općinama izabire prema kojem će kriteriju naplaćivati odvoz otpada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gradovi i općine, dakle, biraju kako će naplaćivati, a to je kao da su vukovima prepustili čuvanje ovaca. Naravno da će izabrati kriterij koji im donosi više novca, a načelo “onečišćivać plaća” zaboraviti. Te se odluke donose temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji je u nadležnosti Ministarstva graditeljstva, a to je  prepuštanje onih istih ovaca na čuvanje medvjedima, jer graditeljstvo i zaštita okoliša nisu baš često u prijateljskim odnosima.

- Nezadovoljni građani mogu predati prigovor Ministarstvu graditeljstva. Ako ono utvrdi da kriterij za obračun odvoza nije u skladu sa zakonom, može podnijeti Visokom upravnom sudu zahtjev za ocjenu zakonitosti - rekli su u Ministarstvu zaštite okoliša. Izlaz iz ovog zakonodavnog labirinta je, kažu, u novom zakonu o održivom gospodarenju otpadom koji rade i koji će propisati obaveze jedinica lokalne samouprave te sankcije za gradonačelnike i načelnike koji ih se ne pridržavaju.

Samo bi čipirane kante omogućile da se plaća koliko se ima smeća

Neki smeće naplaćuju prema veličini kante i broju odvoza. I u tom se slučaju odvoz plaća i kad vlasnika, pa ni smeća, nema. U Ministarstvu zaštite okoliša tvrde k ako je to pravedan sustav. Bolji bi bio samo kad bi kante bile čipirane pa bi se očitavao broj odvoza.

Ministarstvo ne može kazniti

Zakon o otpadu nije predvidio kazne za one koji naplatu otpada ne naplaćuju prema Zakonu o otpadu. Potrošači se, tvrde u Ministarstvu, mogu žaliti Državnom inspektoratu.

Žali se povjerenstvu, ako ga komunalna tvrtka ima

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, komunalne tvrtke moraju osnovati povjerenstvo za pritužbe koje će odgovarati na reklamacije u roku od 30 dana, a u povjerenstvu moraju biti i predstavnici udruge za zaštitu potrošača. No stara je poslovica da kad nešto ne želiš riješiti, tada osnuješ povjerenstvo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang