To je to što me zanima!

Prevaranti na obali naplaćuju lažne certifikate za apartmane

Prevareni se trebaju obratiti policiji. Prevareni naručitelji mogu i od ministarstva tražiti da provjere ovlaštenje, odnosno certifikat, no ministarstvo će to naplatiti
Vidi originalni članak

Zatražili smo izradu energetskih certifikata za naše apartmane. U moru raznih oglašivača našli smo najpovoljnije. No ti su na kraju ispali najskuplji, počinju svoju priču vlasnici apartmana s obale.

Navodni certifikator je bio kod njih i izradio certifikate. No tek nakon što su platili certifikatora, vlasnici apartmana saznali su da je riječ o prevarantima.

- Čitajući zakone doznali smo da nam nisu dostavljeni izvještaji o energetskom pregledu, koji su sastavni dio energetskog certificiranja. Obratili smo se certifikatoru, a on nam je odgovorio kako smo za cijenu koju smo platili dobili najviše što smo mogli. I da sve dodatne usluge platimo 100 eura - ogorčeni su vlasnici. Učinili su kobnu pogrešku. Prije plaćanja certifikatora nisu saznali koje su njihove obveze, a nisu ni provjerili koga plaćaju.

U Ministarstvu graditeljstva objašnjavaju kako se popis ovlaštenih certifikatora nalazi na njihovim internetskim stranicama.

- Energetsko certificiranje i energetski pregled zgrade mogu provoditi samo fizičke i pravne osobe koje za to imaju ovlaštenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a koje ministarstvo daje Rješenjem ovlaštene osobe. Ministarstvo, između ostalog, vodi Registar ovlaštenih osoba koji je javan i objavljen je na internet-stranici ministarstva. Naručitelji certifikata mogu na dva načina provjeriti ovlaštenja certifikatora - uvidom u navedeni Registar te zahtjevom ovlaštenoj osobi koja izrađuje certifikat da im se predoči ovlaštenje - objašnjavaju u ministarstvu, no ne znaju koliko je lažnih certifikatora jer “nisu nadležni postupati u slučajevima kad se osoba predstavlja kao certifikator, a to nije”. 

Kažu da se u tom slučaju prevareni trebaju obratiti policiji. Prevareni naručitelji mogu i od ministarstva tražiti da provjere ovlaštenje, odnosno certifikat, no ministarstvo će to naplatiti.

- Od ministarstva se može zatražiti provjera ovlaštenja osobe koja provodi energetski pregled i izdaje energetski certifikat, kao i provedbu kontrole izdanog energetskog certifikata, s time da troškove kontrole koja se provodi prema pritužbi naručitelja snosi naručitelj ako se kontrolom utvrdi da je pritužba neosnovana, a ovlaštena fizička, odnosno pravna osoba ako je pritužba osnovana - kažu nam u Ministarstvu graditeljstva.

Prema Zakonu o gradnji, i apartmani od početka iduće godine moraju imati energetske certifikate.

- Energetski certifikat zgrade, odnosno njezina posebnog dijela, izdaje se za zgradu, odnosno njezin poseban dio za koji je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje projektne temperature u skladu s njezinom namjenom, osim za zgradu koja ima rok uporabe dvije godine i manje, za zgradu namijenjenu održavanju vjerskih obreda, za zgradu ukupne korisne površine manje od 50 četvornih metara te industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama - zaključuju u Ministarstvu graditeljstva.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • nikluk20 14.10.2015.

    pa si plaćajte certifikate za 1000-1500 kuna i nemojte tražiti ovlaštenje na uvid a onda po broju ovlaštenja otić na internet i provjeriti u popisu ovlaštenih certifikatora...bravo bravo...škrtice..kao i legalizacije....sve bih vam poslao inspektore i da vam naplate kazne, općine naplate sve što niste platili od kada ste nelegalno sagradili i onda lupio kaznu i natjerao da srušite ili napravite dokumentaciju po punoj cijeni.....e to bih vam napravio...

  • NikaLoftArh 14.10.2015.

    Da bi se dobili pravi energetski podaci o zgradi, to se može dobiti jedino pregledom termokamerama koje prikazu sve mane i prednosti objekta. ovo što sada radimo se svodi na ukucavanje procijenjenih slojeva zidova, krova, podova i sl i preko toga se dobiju tzv. energetski razredi. radila sam usporedbu sa kucom koja je imala A razred ovakvim ''normalnim'' pregledima, i nakon pregleda termo kamerom i unosa tih podataka, neki truli C razred ispala. tako da.. ok.. imamo posla sada pa se ne smijem zaliti, ali smisao svega..nema smisla ovo što se radi... a polemike oko cijene...evo..to su nam opet odredili kojekakvi jdoo i ovakvi slični ..koji spuste cijene i više ih je teško dobiti natrag...a onda je ili raditi ili sjediti kući i dati otkaz ljudima. Ovakav certifikat kakav se radi kod nas... da..u krugu svojih 50 km od ureda je ok za odraditi za 600 kn jer nema se velikih troškova putovanja i ostalog. a da će biti svega kao i kod legalizacija..naravno da bude.. a nisu krivi ni ljudi već država koja je to omogućila. Druga opaska na njihove kontrole certifikata... temeljem čega oni kontroliraju? Njihovi revizori izlaze raditi ponovna mjerenja i tako rade usporedbe certifikata???.naravno da ne... bas me zanima po kojim parametrima oni odlucuju da li je ceertifikat ispravan ili nije (osim u slucajevima kada je to naočigled vidljivo iz fotografija).. Na kraju..izvješće o pregledu... vidila sam izvješća renomiranih tvrtki za encert... onako 80 stranica od kojih je samo 20 izvješće a ostatak prepisivanje podataka iz prvog dijelu u drugom kontekstu... gro tablica grafova i svega, što ni sami revizori u ministarstvu pola toga ne zna cemu služe. eto... mala opaska na sve..

  • NikaLoftArh 14.10.2015.

    Sve bi bilo ok da opet ministarstvo nije zeznulo propise i način provedbe. Naplatili nam Modul 1 Modul 2...od čega ovaj modul 2 skoro da i ne koristimo jer je vecinu zgrada vecih od 400 m2 vec ishodilo certifikate. Na samom ''tečaju'', mogu ga slobodno tako nazvati, štreberaj od nekoliko stranica svega i sveceg osim onog što zaista treba... nisu nikada pokazali kako se radi u programu za certificiranje, nitko od polaznika nije odradio probni certifikat da se odredi tko moze proci tko ne..na kraju, niti su zakonski propisali koji program treba koristiti da bi se dobili pravi rezultati. svaki od programa ima svoje rezultate, neovisno o unosima potrošnje vode i sl, jer je to stvar svakog pojedinca koliko ce voditi brigu o potrošnji energenata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare