Potrošač

Komentari 29

Prevaranti na obali naplaćuju lažne certifikate za apartmane

Prevaranti na obali naplaćuju lažne certifikate za apartmane

Prevareni se trebaju obratiti policiji. Prevareni naručitelji mogu i od ministarstva tražiti da provjere ovlaštenje, odnosno certifikat, no ministarstvo će to naplatiti

Zatražili smo izradu energetskih certifikata za naše apartmane. U moru raznih oglašivača našli smo najpovoljnije. No ti su na kraju ispali najskuplji, počinju svoju priču vlasnici apartmana s obale.

Navodni certifikator je bio kod njih i izradio certifikate. No tek nakon što su platili certifikatora, vlasnici apartmana saznali su da je riječ o prevarantima.

- Čitajući zakone doznali smo da nam nisu dostavljeni izvještaji o energetskom pregledu, koji su sastavni dio energetskog certificiranja. Obratili smo se certifikatoru, a on nam je odgovorio kako smo za cijenu koju smo platili dobili najviše što smo mogli. I da sve dodatne usluge platimo 100 eura - ogorčeni su vlasnici. Učinili su kobnu pogrešku. Prije plaćanja certifikatora nisu saznali koje su njihove obveze, a nisu ni provjerili koga plaćaju.

U Ministarstvu graditeljstva objašnjavaju kako se popis ovlaštenih certifikatora nalazi na njihovim internetskim stranicama.

- Energetsko certificiranje i energetski pregled zgrade mogu provoditi samo fizičke i pravne osobe koje za to imaju ovlaštenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a koje ministarstvo daje Rješenjem ovlaštene osobe. Ministarstvo, između ostalog, vodi Registar ovlaštenih osoba koji je javan i objavljen je na internet-stranici ministarstva. Naručitelji certifikata mogu na dva načina provjeriti ovlaštenja certifikatora - uvidom u navedeni Registar te zahtjevom ovlaštenoj osobi koja izrađuje certifikat da im se predoči ovlaštenje - objašnjavaju u ministarstvu, no ne znaju koliko je lažnih certifikatora jer “nisu nadležni postupati u slučajevima kad se osoba predstavlja kao certifikator, a to nije”. 

Kažu da se u tom slučaju prevareni trebaju obratiti policiji. Prevareni naručitelji mogu i od ministarstva tražiti da provjere ovlaštenje, odnosno certifikat, no ministarstvo će to naplatiti.

- Od ministarstva se može zatražiti provjera ovlaštenja osobe koja provodi energetski pregled i izdaje energetski certifikat, kao i provedbu kontrole izdanog energetskog certifikata, s time da troškove kontrole koja se provodi prema pritužbi naručitelja snosi naručitelj ako se kontrolom utvrdi da je pritužba neosnovana, a ovlaštena fizička, odnosno pravna osoba ako je pritužba osnovana - kažu nam u Ministarstvu graditeljstva.

Prema Zakonu o gradnji, i apartmani od početka iduće godine moraju imati energetske certifikate.

- Energetski certifikat zgrade, odnosno njezina posebnog dijela, izdaje se za zgradu, odnosno njezin poseban dio za koji je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje projektne temperature u skladu s njezinom namjenom, osim za zgradu koja ima rok uporabe dvije godine i manje, za zgradu namijenjenu održavanju vjerskih obreda, za zgradu ukupne korisne površine manje od 50 četvornih metara te industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama - zaključuju u Ministarstvu graditeljstva.