Obavijesti

Potrošač

Komentari 29

Prevaranti na obali naplaćuju lažne certifikate za apartmane

Prevaranti na obali naplaćuju lažne certifikate za apartmane
1

Prevareni se trebaju obratiti policiji. Prevareni naručitelji mogu i od ministarstva tražiti da provjere ovlaštenje, odnosno certifikat, no ministarstvo će to naplatiti

VIDEO

Zatražili smo izradu energetskih certifikata za naše apartmane. U moru raznih oglašivača našli smo najpovoljnije. No ti su na kraju ispali najskuplji, počinju svoju priču vlasnici apartmana s obale.

Navodni certifikator je bio kod njih i izradio certifikate. No tek nakon što su platili certifikatora, vlasnici apartmana saznali su da je riječ o prevarantima.

- Čitajući zakone doznali smo da nam nisu dostavljeni izvještaji o energetskom pregledu, koji su sastavni dio energetskog certificiranja. Obratili smo se certifikatoru, a on nam je odgovorio kako smo za cijenu koju smo platili dobili najviše što smo mogli. I da sve dodatne usluge platimo 100 eura - ogorčeni su vlasnici. Učinili su kobnu pogrešku. Prije plaćanja certifikatora nisu saznali koje su njihove obveze, a nisu ni provjerili koga plaćaju.

U Ministarstvu graditeljstva objašnjavaju kako se popis ovlaštenih certifikatora nalazi na njihovim internetskim stranicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Energetsko certificiranje i energetski pregled zgrade mogu provoditi samo fizičke i pravne osobe koje za to imaju ovlaštenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a koje ministarstvo daje Rješenjem ovlaštene osobe. Ministarstvo, između ostalog, vodi Registar ovlaštenih osoba koji je javan i objavljen je na internet-stranici ministarstva. Naručitelji certifikata mogu na dva načina provjeriti ovlaštenja certifikatora - uvidom u navedeni Registar te zahtjevom ovlaštenoj osobi koja izrađuje certifikat da im se predoči ovlaštenje - objašnjavaju u ministarstvu, no ne znaju koliko je lažnih certifikatora jer “nisu nadležni postupati u slučajevima kad se osoba predstavlja kao certifikator, a to nije”. 

Kažu da se u tom slučaju prevareni trebaju obratiti policiji. Prevareni naručitelji mogu i od ministarstva tražiti da provjere ovlaštenje, odnosno certifikat, no ministarstvo će to naplatiti.

- Od ministarstva se može zatražiti provjera ovlaštenja osobe koja provodi energetski pregled i izdaje energetski certifikat, kao i provedbu kontrole izdanog energetskog certifikata, s time da troškove kontrole koja se provodi prema pritužbi naručitelja snosi naručitelj ako se kontrolom utvrdi da je pritužba neosnovana, a ovlaštena fizička, odnosno pravna osoba ako je pritužba osnovana - kažu nam u Ministarstvu graditeljstva.

Prema Zakonu o gradnji, i apartmani od početka iduće godine moraju imati energetske certifikate.

- Energetski certifikat zgrade, odnosno njezina posebnog dijela, izdaje se za zgradu, odnosno njezin poseban dio za koji je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje projektne temperature u skladu s njezinom namjenom, osim za zgradu koja ima rok uporabe dvije godine i manje, za zgradu namijenjenu održavanju vjerskih obreda, za zgradu ukupne korisne površine manje od 50 četvornih metara te industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama - zaključuju u Ministarstvu graditeljstva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang