Nastao je slučajno, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. U gostionicu u Njemačkoj nahrupila je velika skupina biciklista. Naručili su pivo, no vlasnik nije imao dovoljno za sve. Ono što je imao pomiješao je sa sodom i oduševio goste.
Novi, osvježavajući napitak nazvao je biciklistički gutljaj. Riječ radler dolazi iz njemačkog jezika i znači biciklist. Mnogi će reći da je radler i najbliže što će se približiti biciklu dok traju ove vrućine. Radler je omiljeno osvježenje u ljetnim danima. Ovaj napitak se radi od svijetlog piva i bezalkoholnog pića, najčešće u omjeru 3:2 u korist piva. Naših pet radlera uglavnom su omjera 1:1. Od naših napitaka jedino Union sadrži nešto više piva u odnosu na sok - 55 posto. Inače je pivo koje nalazimo u radlerima proizvedeno na uobičajen način, alkoholnim vrenjem iz slada, hmelja i pivskog kvasca. No neki od njih uz ječmeni slad sadrže kukuruz, jeftiniji oblik škroba koji proizvođači stavljaju kako bi smanjili troškove. Pivo je bogato energijom i vitaminima B skupine pa se zbog toga smatra prehrambenim proizvodom. Udio alkohola u običnom pivu uglavnom varira od četiri do osam posto, no radleri ga sadrže manje, oko 2 posto. Od naših pet radlera, Union i Feldner imaju nešto više - 2,5 posto alkohola. U ta dva napitka, unatoč tome što na deklaracijama piše kako je bezalkoholni dio radlera s okusom limuna, limuna uopće nema, nego je aroma ta koja daje prepoznatljiv voćni okus. Oba radlera imaju i limunsku kiselinu.
Ostali napitci sadrže sok limuna, a najviše voćnog udjela - 3,5 posto je u Karlovačkom. Osim piva i soka, odnosno arome limuna, svi radleri sadrže i šećer. Ožujsko i Feldner na popisu sastojaka imaju i umjetne zaslađivače. Brojčano najviše ima ih Feldner koji sadrži natrijev ciklamat, asparteme, acesulfam-K te saharin. Iako je uz njih, zbog mogućeg štetnog učinka na zdravlje, vezano mnogo kontroverzi, nema dovoljno istraživanja koja bi potvrdila štetnost zaslađivača. Ipak, zbog predostrožnosti, u prehrambene artikle smiju se dodavati u ograničenim količinama te se strogo kontroliraju. Naši radleri, osim kontroverznih zaslađivača, sadrže za zdravlje nepobitno korisne antioksidanse, askorbinsku kiselinu, što je drugi naziv za vitamin C, i tokoferol, tj. vitamin E. Oba vitamina su korisna jer se bore protiv štetnih tvari u organizmu te štite zdravlje srca i krvnih žila. Vitamini A, C i E su inače poznati kao pušački vitamini jer se bore protiv oštećenja u organizmu nastalih pušenjem. Ipak, zbog puno šećera i sladila od radlera je zdravija opcija pivo.
Sok ima 2,5 posto limuna
Na Ožujskom ne piše koliko je soka, a koliko piva, no pretpostavljamo
podjednako. Sadrži 2,5 posto limuna. Ima sladilo aspartam. Nema emulgatora. Cijena 8,99 kuna (500 ml)
Ne sadrži sladila ni emulgatore
Omjer soka i piva je 1:1. Sok ima 1,7 posto limuna, ali Bavaria ima i
limunsku kiselinu te prirodne arome za bolji okus. Ima zdravi vitamin C.
Nema sladila ni emulgatora. Cijena 9,19 kn (500 ml)
Ima najviše, čak 55 posto piva
Više piva znači više alkohola, 2,5 posto. Umjesto limuna Union ima
limunsku kiselinu i aromu. Sadrži ugljični dioksid za pjenušavost. Ima
vitamin C. Nema sladila ni emulgatore. Cijena 8,49 kn (500 ml)
Voća ima 3,5 posto, više od svih
Osim limuna, u Karlovačkom je i naranča. Sadrži i najviše emulgatora, a
ima i zdrave antioksidanse, vitamine C i E te limunsku travu koja opušta
mišiće i grčeve. Cijena 8,99 kn (500 ml)
Umjesto limuna je aroma
Najjeftiniji radler ima 2,5 posto alkohola. No ne sadrži limun nego aromu
tog voća i limunsku kiselinu. Tu je i ugljikov dioksid. Feldner sadrži i
najveći broj sladila. cijena 5,49 kn (500 ml)