Uz kruh ili pahuljice pristaju jogurt ili mlijeko. Jogurt je fermentiran pa sadrži manje laktoze. Ima dobre bakterije probiotike, koji poput vlakana štite probavu
Kajmaci su vrlo jednostavnog sastava, pa je i ovima koje smo analizirali dodana samo kuhinjska sol kako bi se poboljšao okus, ali i kao konzervans
Hrenovke imaju i puno soli, pa ih nije dobro često jesti. Treba ih toplinski obraditi, a tko ne iskoristi cijeli paket, ostatak treba čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku do dva dana
U nekim kašicama je i sok. Šećer iz njega brže će podići razinu glukoze u krvi. Najčešće voće u kašicama su jabuke. Lako su probavljive, nemaju alergena, a obiluju antioksidansima flavonoidima i polifenolima
TRŽIŠNE OZNAKE Veći broj znači više minerala i vlakana: T-400 i T-500 su bijela brašna, T-850 je polubijelo, T-1100 crno, a T-1600 je oznaka za integralno brašno
U tjestenini su pršut, šunka, mortadela te sir i krušne mrvice, a mogu imati i puno soli te pojačivače okusa i konzervanse. Durum pšenica ima više bjelančevina i tjestenina od nje je kvalitetnija
Ima vitamina, minerala i dobrih bakterija, no zbog soli i šećera ne treba ga jesti svaki dan poput onog svježeg. Nakon otvaranja salatu treba čuvati u hladnjaku i potrošiti za najviše deset dana
PRAVO I UMJETNO Bez obzira na to koju vrstu arome imaju, dimljene sireve ne bi trebalo jesti prečesto. Arome dima povezuju se s nastankom pojedinih vrsta raka
RAZLIKA JE I U CIJENI Na mesnom doručku moraju se vidjeti komadići usitnjenog mesa i masnog tkiva, a presjek mesnog nareska može izgledati jednolično
Glavni sastojak analiziranih umaka je pire od rajčica. Obiluje zdravim pigmentom likopenom. Većina sadrži umak od rajčice, ocat, luk, šećer i neki sastojak koji će gotovom umaku dati karakterističnu aromu dima
Iako su odlične kao obrok na brzinu i u njima nema konzervansa, lazanje sadrže puno soli i šećera koji se dodaju zbog boljeg okusa i zgušnjivača, a mesa nekad imaju samo 18%
Mačke su svejedi poput nas, tako da i hrana za mačke treba sadržavati bjelančevine, masti, ugljikohidrate te vitamine i minerale. Pri kupnji treba vidjeti na deklaraciji je li meso visoko na popisu sastojaka
IZ 19. STOLJEĆA Originalni recepti navode da trebaju sadržavati 13 posto maslaca. Sad ga je uglavnom manje, ili ga nema. No što je manje maslaca u keksima, više je drugih vrsta masti
Čokolade od kojih su ova jaja napravljena obiluju šećerom i zasićenim masnim kiselinama. Uglavnom ga je više od polovine. Dnevna preporučena doza šećera je između 35 i 40 grama
RAJČICA NAS ŠTITI Zdravije su pizze s umakom od rajčice bez dodanog šećera, vegetarijanske s raznolikim povrćem koje možemo i dodati te s manje sira
OPREZ Palmina mast u kokicama za mikrovalnu može podići kolesterol pa treba paziti koliko ih jedemo. U svim kokicama koje smo analizirali, ima puno soli pa je i to razlog za oprez
Orasi sadrže puno vitamina E, koji je antioksidans, vitamin C te nezasićene masne kiseline, koje štite zdravlje srca i snižavaju kolesterol u krvi, ipak, ne treba pretjerivati
U kalendarima je mliječna čokolada koja sadrži relativno malo kakaa, a više mlijeka, šećera i masti pa je treba jesti umjereno. U kutijama su po 24 čokoladice. Milkine su veće od ostalih
U ‘light’ hrani je manje šećera i masti čiji se ‘višak’ povezuje s dijabetesom i debljinom. No treba znati da je našem tijelo ipak potreban šećer za normalno funkcioniranje
Majoneze s repičinim uljem bolje su nego one sa suncokretovim. Sljedeći glavni sastojci su žumanjci, a najviše ih ima Zvijezda Delikates. Neke sadrže šećer, druge vinsku kiselinu...