To je to što me zanima!

HEP-ovi stupovi na mojoj zemlji: Mogu li dobiti naknadu?

Ako su HEP-ovi stupovi na privatnoj zemlji ili HT-ovi kabeli na krovu privatne kuće, vlasnici imaju pravo na naknadu? Saznajte što kažu stručnjaci
Vidi originalni članak

Stup dalekovoda mi je u dvorištu, a drugi u voćnjaku. To je postavljeno još 1956., kad se postavljala struja u selu. Stupovi mi smetaju, požalio nam se čitatelj iz okolice Vrbovca. 

- Kad imaju kvar, bez dozvole i pitanja uđu u dvorište. Požalim se, a oni kažu neka ih tužim. Kako mogu zaštititi svoju imovinu - pita čitatelj. Slična pitanja postavili su i čitatelj iz okolice Popovače te Samobora. Zanima ih i imaju li pravo na naknadu za korištenje njihove zemlje. 

- U takvim slučajevima imaju pravo na naknadu štete prema općim propisima - kažu u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA). 

Problema ima i s telefonskim kabelima i stupovima. Neki na krovovima “nose” kabele za susjede. Ne žele ih na svojoj kući jer im se radnici često zbog kvara moraju penjati na krov pa se boje da ga ne oštete. - HAKOM može na zahtjev vlasnika utvrditi tko je infrastrukturni operator za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu (EKI) postavljenu na njihovim nekretninama te utvrditi visinu naknade za pravo puta - objašnjavaju u Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke telekomunikacije (HAKOM) i dodaju da se naknada ne plaća ako postavljena EKI služi samo za priključak korisnika u zgradi. 

Vlasnici zemljišta ili krova mogu tražiti HEP ili HT da to maknu. Ako ne žele, tada ih mogu tužiti, no stupovi i kabeli ostat će dok se spor ne okonča. Naime, HEP ili HT koriste tuđe zemljište ili krov na temelju prava služnosti koje može biti s ili bez suglasnosti vlasnika, ali u oba slučaja može se tražiti uklanjanje. 

- Ako netko hoće maknuti stup iz nekretnine, mora pokrenuti sudski postupak ukidanja služnosti. Vlasnik može tražiti da se služnost ukine te da se stup ili kabel makne. Vršenjem služnosti HEP ili HT ne mogu steći pravo vlasništva - objašnjava odvjetnik Zoran Galić, koji zastupa klijenta kojem je HEP zakopao kabele u zemlju i odbija platiti naknadu, a kabele nisu maknuli.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • agentLG 04.11.2013.

    Možeš dobit milione-kamione ali ne u ovom životu i ne u ovoj zemlji :)

  • svanuće 03.11.2013.

    Njihova imovina svetinja ,a naša opće dobro ,pa mogu kako hoće,ali ne će dokle hoće .

  • KristijanGulaš 02.11.2013.

    skini sam i pravi se lud

Komentiraj...
Vidi sve komentare