To je to što me zanima!

Trgovac nije dužan proizvod zamijeniti niti vratiti novac?

Zakon o zaštiti potrošača propisuje odgovornost trgovca samo u slučajevima kada kupljeni proizvod ima materijalni nedostatak
Vidi originalni članak

Pitanje: Savjetujte mi što mogu napraviti: Kupila sam pakiranje donjeg rublja te sam nakon kupovine shvatila da sam uzela krivu veličinu. Rublje je bilo neotvoreno i u originalnoj ambalaži i s etiketom te sam ga htjela zamijeniti. Vratila sam se u trgovinu s originalnim računom, no prodavačica ih nije htjela zamijeniti s objašnjenjem da mijenjaju sve osim donjeg rublja. Smiju li to u dućanu napraviti i odbiti zamijeniti proizvod?

Na pitanje čitateljice odgovara Udruga „Istarski potrošač“.

Odgovor: Zakon o zaštiti potrošača propisuje odgovornost trgovca samo u slučajevima kada kupljeni proizvod ima materijalni nedostatak. Zakon (Obveza trgovca, članak 5.) kaže: "(1) Trgovac je dužan potrošaču ispuniti ugovor u skladu s odredbama ovoga Zakona i propisima obveznog prava. (2) U slučaju materijalnog nedostatka na proizvodu na odnose potrošača i trgovca primjenjuju se odredbe Zakona o obveznim odnosima o odgovornosti za materijalne nedostatke stvari te je u skladu s tim odredbama trgovac dužan prema izboru potrošača ukloniti nedostatak na proizvodu, predati drugi proizvod bez nedostatka, sniziti cijenu ili vratiti plaćeni iznos za proizvod, te ispuniti i druge obveze propisane tim odredbama“. Kako se u ovom slučaju ne radi se o materijalnom nedostatku na proizvodu, trgovac nije zakonski dužan proizvod niti zamijeniti drugim niti vratiti novac.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • vanilijica 04.04.2014.

    Esad da vam ja kažem što sam sve doživjela kao trgovac od kupaca pisala bih dva dana.Bilo je sitvacija kada je bahati kupac htio povrat novca bez ikakvog razloga, Robu je držao kod sebe tri tjedna nije htio zamjenu iste za drug veličinu niti išta drugo u toj vrijednosti već isključivo novac. I takvih bisera je bilo more. Većinom su to nedo.....e babetine oštrokonđe i egoistične k..e.Ali ima i divnih ljudi kojima bez problema vratiš novac ako ne pronađete drugo rješenje.

  • dipsy2010 01.04.2014.

    Donje rublje u pravilu ne mijenjaju nigdje ...

  • štipalica 01.04.2014.

    Meni se dogodilo isto i uz račun uzela sam iste, bez ikakvog problema...i to u Hrvatskoj. E sad sve ovisi o dućanu i volji prodavačice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare