To je to što me zanima!

Višednevni test lampiona: Oni koji su najlakši traju - najkraće

Kupili smo sedam različih lampiona. Mjerili smo koliko će dugo gorjeti i je li to u skladu s onim što piše na deklaraciji. Najlošiji je gorio 35, a najbolji čak 60 sati...
Vidi originalni članak

Što je lampion teži, dulje će gorjeti, ali mora imati i dobar pamučni fitilj i biti napravljen od kvalitetnog parafina, objasnio nam je Zoran Salopek.

U trgovačkim centrima kupili smo sedam lampiona podjednake veličine različitih proizvođača. Već je na prvi pogled bilo vidljivo da su različito napunjeni. Najveća razlika bila je između “lampaša” iz Siska, kupljenog u Intersparu, i onog iz Lidla. Prvi je bio napunjen samo malo više od pola, a drugi gotovo do vrha. 

Različito napunjeni

Sve smo ih izvagali bez poklopca. Sisački lampaš slabo je napunjen, pa je bio i među najlakšima. Najlakši je bio onaj iz Interspara slovenskog proizvođača. Imao je 194 grama. Najteži je iz Lopatinca kupljen u Pevecu, a imao je 321 gram. Deklaracije na lampionima vrlo su različite. Neki imaju samo ime proizvođača, drugi i upozorenja poput onog da se pale na ravnoj plohi otpornoj na visoke temperature ili na površini koja ne upija parafin. Samo su lampioni iz Lidla i Dione imali podatak koliko bi trebali gorjeti. Oba su se pokazala točnim. Koliko grama imaju pisalo je na onom iz Bille, Lidlovu, Sisačkom i Dioninu. Dva od njih, Glamur i Tomislav, imali su navedene i bruto i neto težinu. 

Palili smo i gasili

Znači, težinu cijelog lampiona i samog punjenja, što je najvažnije. U Dioni nismo našli piramidu, ali lampion u obliku križa otprilike je odgovarao veličini ostalih. Lampione smo palili u zatvorenom prostoru i nisu bili izloženi kiši i vjetru i drugim atmosferskim uvjetima koji mogu znatno utjecati na to koliko će gorjeti. Palili smo ih svako jutro i gasili oko ponoći. Nismo ih željeli ostaviti gorjeti zbog straha od požara.

Prvi se ugasio onaj obrta Lampaš. Gorio je 23 sata. No u njemu je ostalo još parafina, pa smo ga poslije opet upalili. Gorio je ukupno oko 40 sati kao i Net. On se ugasio nakon nešto manje od 33 sata, a kasnije je gorio još sedam. Nešto više od 35 sati gorio je slovenski lampion. 

24sata
    

Grafiku u punoj veličini pogledajte ovdje

Brže gore oni koji imaju lošiji parafin

Na lampionima bi na deklaraciji trebalo pogledati koliko je težak i koliko gori, ali to često ne piše. Lampion što je teži, dulje gori, rekao je Zoran Salopek iz Karlovca.

Njegova obitelj radi lampione već 50 godina.

- Lijevani lampioni rade se od tekućeg parafina. Da bi cijeli izgorjeli, čak i oni nepravilna oblika, pune se dvjema vrstama. Onaj unutrašnji, uz fitilj, od tvrđeg je materijala, a okolo je mekši koji ima nižu točku tališta. Tako će cijeli i jednakomjerno izgorjeti - objasnio je Salopek.

Dodao je i da je važan i fitilj jer broj niti u njemu ovisi o veličini svijeće.

- Fitilj na kraju mora imati metalnu pločicu koja ga stisne da se ugasi kad dođe do kraja. Inače bi mogla izgorjeti plastika, a ostatak parafina iscurjeti - dodao je Salopek.

Parafin u prahu

Od ove godine radi i lakše, jeftinije lampione.

-Drugi tip lampiona je s parafinskom pjenom. U tekući parafin dodaje se mljeveni, u sitnim zrncima, ili prah. Ta smjesa ima veći volumen. Utiskuje se u lampion, a na vrh stavlja tekući parafin. Lampion je na vrhu tvrd, a dalje mekan. Lakši je i kraće gori - pojasnio je razliku Salopek.

Pitali smo ga zašto neki lampioni gore prejakim plamenom, a neki ne izgore do kraja.

- Da bi lampion optimalno gorio, na vrhu treba biti od osam do deset milimetara rastopljena parafina. Ako je parafin nekvalitetan i u njemu ima previše ulja, brže će izgarati i zagaraviti svijeću. Fitilj kad gori smije biti dugačak do centimetra. Ako je dulji, nagne se na stranu i može pregorjeti plastiku. Fitilj ne smije biti prejak za tu svijeću jer će i tada prejako gorjeti - pojasnio je Salopek. Napominje da je za dobro gorenje važan i poklopac.

- Kad izgori preko pola, trebat će mu više zraka, pa je važna i veličina rupa i visina poklopca.     

24sata

Idi na 24sata

Komentari 35

  • HE-MAN 01.11.2015.

    Vrijeme da testiramo vas plamen i boju.

  • HE-MAN 01.11.2015.

    Test Lampiona.Oni koji su najlaksi traju najkrace.Isto je sa ljudima.Duhovne stvari nose najvecu tezinu.Fizicke stvari su najlakse i najbrze se pokvare.Dusa je vjecna.Sto stavite u sebe to ce gorjeti.Sto u vjecnoj vatri sto u brzogorecoj.

  • Kibl 01.11.2015.

    mrtvima je svejedno koji lampion kupiš, najljepši su sa bogorodicom na baterije

Komentiraj...
Vidi sve komentare