Obavijesti

Potrošač

Komentari 35

Višednevni test lampiona: Oni koji su najlakši traju - najkraće

Višednevni test lampiona: Oni koji su najlakši traju - najkraće
1

Kupili smo sedam različih lampiona. Mjerili smo koliko će dugo gorjeti i je li to u skladu s onim što piše na deklaraciji. Najlošiji je gorio 35, a najbolji čak 60 sati...

VIDEO

Što je lampion teži, dulje će gorjeti, ali mora imati i dobar pamučni fitilj i biti napravljen od kvalitetnog parafina, objasnio nam je Zoran Salopek.

U trgovačkim centrima kupili smo sedam lampiona podjednake veličine različitih proizvođača. Već je na prvi pogled bilo vidljivo da su različito napunjeni. Najveća razlika bila je između “lampaša” iz Siska, kupljenog u Intersparu, i onog iz Lidla. Prvi je bio napunjen samo malo više od pola, a drugi gotovo do vrha. 

Različito napunjeni

Sve smo ih izvagali bez poklopca. Sisački lampaš slabo je napunjen, pa je bio i među najlakšima. Najlakši je bio onaj iz Interspara slovenskog proizvođača. Imao je 194 grama. Najteži je iz Lopatinca kupljen u Pevecu, a imao je 321 gram. Deklaracije na lampionima vrlo su različite. Neki imaju samo ime proizvođača, drugi i upozorenja poput onog da se pale na ravnoj plohi otpornoj na visoke temperature ili na površini koja ne upija parafin. Samo su lampioni iz Lidla i Dione imali podatak koliko bi trebali gorjeti. Oba su se pokazala točnim. Koliko grama imaju pisalo je na onom iz Bille, Lidlovu, Sisačkom i Dioninu. Dva od njih, Glamur i Tomislav, imali su navedene i bruto i neto težinu. 

Palili smo i gasili

Znači, težinu cijelog lampiona i samog punjenja, što je najvažnije. U Dioni nismo našli piramidu, ali lampion u obliku križa otprilike je odgovarao veličini ostalih. Lampione smo palili u zatvorenom prostoru i nisu bili izloženi kiši i vjetru i drugim atmosferskim uvjetima koji mogu znatno utjecati na to koliko će gorjeti. Palili smo ih svako jutro i gasili oko ponoći. Nismo ih željeli ostaviti gorjeti zbog straha od požara.

Prvi se ugasio onaj obrta Lampaš. Gorio je 23 sata. No u njemu je ostalo još parafina, pa smo ga poslije opet upalili. Gorio je ukupno oko 40 sati kao i Net. On se ugasio nakon nešto manje od 33 sata, a kasnije je gorio još sedam. Nešto više od 35 sati gorio je slovenski lampion. 

24sata

Grafiku u punoj veličini pogledajte ovdje

Brže gore oni koji imaju lošiji parafin

Na lampionima bi na deklaraciji trebalo pogledati koliko je težak i koliko gori, ali to često ne piše. Lampion što je teži, dulje gori, rekao je Zoran Salopek iz Karlovca.

Njegova obitelj radi lampione već 50 godina.

- Lijevani lampioni rade se od tekućeg parafina. Da bi cijeli izgorjeli, čak i oni nepravilna oblika, pune se dvjema vrstama. Onaj unutrašnji, uz fitilj, od tvrđeg je materijala, a okolo je mekši koji ima nižu točku tališta. Tako će cijeli i jednakomjerno izgorjeti - objasnio je Salopek.

Dodao je i da je važan i fitilj jer broj niti u njemu ovisi o veličini svijeće.

- Fitilj na kraju mora imati metalnu pločicu koja ga stisne da se ugasi kad dođe do kraja. Inače bi mogla izgorjeti plastika, a ostatak parafina iscurjeti - dodao je Salopek.

Parafin u prahu

Od ove godine radi i lakše, jeftinije lampione.

-Drugi tip lampiona je s parafinskom pjenom. U tekući parafin dodaje se mljeveni, u sitnim zrncima, ili prah. Ta smjesa ima veći volumen. Utiskuje se u lampion, a na vrh stavlja tekući parafin. Lampion je na vrhu tvrd, a dalje mekan. Lakši je i kraće gori - pojasnio je razliku Salopek.

Pitali smo ga zašto neki lampioni gore prejakim plamenom, a neki ne izgore do kraja.

- Da bi lampion optimalno gorio, na vrhu treba biti od osam do deset milimetara rastopljena parafina. Ako je parafin nekvalitetan i u njemu ima previše ulja, brže će izgarati i zagaraviti svijeću. Fitilj kad gori smije biti dugačak do centimetra. Ako je dulji, nagne se na stranu i može pregorjeti plastiku. Fitilj ne smije biti prejak za tu svijeću jer će i tada prejako gorjeti - pojasnio je Salopek. Napominje da je za dobro gorenje važan i poklopac.

- Kad izgori preko pola, trebat će mu više zraka, pa je važna i veličina rupa i visina poklopca.     

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode