To je to što me zanima!

Zamrznuta riba: Fileti i plodovi mora su dobar brzi obrok?

Ribu iz zamrzivača dobro je potrošiti za 6 mjeseci iako na smrznutom osliću, primjerice, piše da se može čuvati čak 540 dana. To vrijedi samo za hladnjače
Vidi originalni članak

Ribe treba jesti dva puta na tjedan. Sadrže važne minerale magnezij, kalij, kalcij i fosfor, vitamine A i D te vitamine B kompleksa. Bogate su omega 3 masnim kiselinama važnim za zdravlje mozga i prevenciju bolesti srca, kaže nutricionistica Jasna Ćerić i dodaje da riba ima malo kalorija jer sadrži više vode od ostalog mesa, a njeni su proteini visokokvalitetni i lako probavljivi. Važno je i kako se riba priprema. 

- I najbolja namirnica postane manje zdrava ako se krivo pripremi. Ribu je najbolje kuhati ili pirjati, a najgore pržiti ju u dubokoj masnoći - napominje. Riba na lešo, kojoj je kasnije dodano maslinovo ulje, najzdravija je, a upravo tako ribu pripremaju kod nas uz obalu. Mediteranska prehrana općenito se smatra najzdravijom. Najbolja je svježa riba, ali dobra zamjena bit će i duboko smrznuta. Djeca, pogotovo u kontinentalnoj Hrvatskoj, teže prihvaćaju ribu. Zbog jednostavne pripreme i djeci prihvatljivog oblika, zato često posežemo za ribljim štapićima.

Plavu i bijelu ribu treba jesti što više, a lignje i školjkaše samo povremeno

- Bolje je i to jesti nego uopće ne jesti ribu. No treba pripaziti. Riblji štapići imaju više natrija i veću energetsku vrijednost jer sadrže brašno i krušne mrvice, a problem je i ako se prže - objašnjava Jasna Ćerić. Ribljih štapića ima raznih vrsta, a njihova cijena ovisi o vrsti ribe od koje se rade te o udjelu ribljeg mesa u štapićima. U njima, naime, može biti soje, jaja, krušnih mrvica, mlijeka, griza, brašna... 

U zamrzivačima trgovina osim obilja ribe ima i mekušaca te školjkaša. - Lignje trebaju izbjegavati ljudi koji imaju povišene masnoće u krvi. Slično je i sa školjkašima, no za razliku od lignji, koje se najčešće prže, oni se uglavnom kuhaju, pa je ukupne masnoće u obroku ipak manje - objasnila je nutricionistica. Napominje da je duboko zamrznutu ribu važno donijeti do kućnog zamrzivača bez odmrzavanja. Zamrznute proizvode treba prenositi u posebnim torbama ili vrećicama, a jednom odmrznuto ne smije se zamrzavati. Najbolji izbor zamrznute ribe i plodova mora je u Kauflandu. No u drugim trgovinama te proizvođače nismo pronašli. Mogli smo usporediti uglavnom ledove proizvode kojih ima u većini trgovina.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • zagi0811 26.10.2013.

    koliku bi placu trebali imati da bi ribu jeli 2 puta na tijedan neki nemaju ni za kruh a kamoli za ribu

  • danijellla 23.10.2013.

    i skupo

  • DARIJA CRNKOVIĆ 22.10.2013.

    odlična hrana ...zdravo i fino

Komentiraj...
Vidi sve komentare