Ribu iz zamrzivača dobro je potrošiti za 6 mjeseci iako na smrznutom osliću, primjerice, piše da se može čuvati čak 540 dana. To vrijedi samo za hladnjače
Zamrznuta riba: Fileti i plodovi mora su dobar brzi obrok?
Ribe treba jesti dva puta na tjedan. Sadrže važne minerale magnezij, kalij, kalcij i fosfor, vitamine A i D te vitamine B kompleksa. Bogate su omega 3 masnim kiselinama važnim za zdravlje mozga i prevenciju bolesti srca, kaže nutricionistica Jasna Ćerić i dodaje da riba ima malo kalorija jer sadrži više vode od ostalog mesa, a njeni su proteini visokokvalitetni i lako probavljivi. Važno je i kako se riba priprema.
- I najbolja namirnica postane manje zdrava ako se krivo pripremi. Ribu je najbolje kuhati ili pirjati, a najgore pržiti ju u dubokoj masnoći - napominje. Riba na lešo, kojoj je kasnije dodano maslinovo ulje, najzdravija je, a upravo tako ribu pripremaju kod nas uz obalu. Mediteranska prehrana općenito se smatra najzdravijom. Najbolja je svježa riba, ali dobra zamjena bit će i duboko smrznuta. Djeca, pogotovo u kontinentalnoj Hrvatskoj, teže prihvaćaju ribu. Zbog jednostavne pripreme i djeci prihvatljivog oblika, zato često posežemo za ribljim štapićima.
Plavu i bijelu ribu treba jesti što više, a lignje i školjkaše samo povremeno
- Bolje je i to jesti nego uopće ne jesti ribu. No treba pripaziti. Riblji štapići imaju više natrija i veću energetsku vrijednost jer sadrže brašno i krušne mrvice, a problem je i ako se prže - objašnjava Jasna Ćerić. Ribljih štapića ima raznih vrsta, a njihova cijena ovisi o vrsti ribe od koje se rade te o udjelu ribljeg mesa u štapićima. U njima, naime, može biti soje, jaja, krušnih mrvica, mlijeka, griza, brašna...
U zamrzivačima trgovina osim obilja ribe ima i mekušaca te školjkaša. - Lignje trebaju izbjegavati ljudi koji imaju povišene masnoće u krvi. Slično je i sa školjkašima, no za razliku od lignji, koje se najčešće prže, oni se uglavnom kuhaju, pa je ukupne masnoće u obroku ipak manje - objasnila je nutricionistica. Napominje da je duboko zamrznutu ribu važno donijeti do kućnog zamrzivača bez odmrzavanja. Zamrznute proizvode treba prenositi u posebnim torbama ili vrećicama, a jednom odmrznuto ne smije se zamrzavati. Najbolji izbor zamrznute ribe i plodova mora je u Kauflandu. No u drugim trgovinama te proizvođače nismo pronašli. Mogli smo usporediti uglavnom ledove proizvode kojih ima u većini trgovina.