To je to što me zanima!

„7. Dani salaša Tena“ oduševili najomiljenijom vinkovačkok manifestacijom - Pekmezijadom

U nedjelju, 29. kolovoza, je u nezamjenjivom ambijentu salaša Tena održano sedmo izdanje jedinstvene tradicijske manifestacije „Dani salaša Tena“. Manifestaciju je po običaju organiziralo društvo Boso pa su gosti tako dočekani uz tradicionalno bogatu gastronomsku ponudu i zabavan program. Glavna atrakcija ovogodišnjeg izdanja nedvojbeno je bila Pekmezijada, kao jedna od najomiljenijih manifestacija vinkovačkog kraja. U najslađem natjecanju Slavonije, umijeće kuhanja pekmeza je odmjerilo 25 ekipa, a titulu najukusnijeg pekmeza i ove je godine ponijela ekipa Udruga ”Hrvatska žena” Vođinci. Drugo mjesto pripalo je ekipi Profi tim iz Vinkovaca dok su treće mjesto odnijeli Fontana Nuštar.
Vidi originalni članak
Budući da je njegovanje tradicije i običaja glavna okosnica ove kulturno-gastronomske manifestacije, tako i popularna Pekmezijada počiva upravo na tradicionalnom načinu kuhanja pekmeza u kotlovima. Pritom kriteriji za odabir onog najboljeg podrazumijevaju okus, boju i gustoću. Žiri je bio sastavljen od šest članova, a osim pobjedničke ekipe Udruga ”Hrvatska žena” Vođinci  kojoj je pripala nagrada u iznosu od 2500 kuna, drugo mjesto pripalo je ekipi Profi tim s pripadajućom nagradom od 1500 kuna, dok su se na trećem mjestu Fontana Nuštar  s nagradom od 1000 kuna.

U duhu slavonske baštine, sudionici Pekmezijade su bogato uredili svoje stolove i na bajkovit način prikazali prave bisere slavonskog kraja, počevši od raznih tradicionalnih rukotvorina pa sve do proizvoda iz domaćeg uzgoja i plodne slavonske zemlje. Pritom je i službeno najatraktivniji stol ukrasila ekipa Snaše Frčkulje iz Komletinaca, a potom slijede stolovi ekipa Udruga Tkanica iz Gradišta i Pekmezexprezz iz Vinkovaca.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom organizacije ovog, nama posebno dragog događanja, ove smo godine uspjeli postići izvrstan spoj zajedništva i sigurnosti. Iznimno nas veseli što smo ove godine ponovno zajedno uživali i slavili našu predivnu baštinu, a sve uz maksimalnu brigu o zdravlju svih naših dragih gostiju. Također nas veseli i sjajna Pekmezijada koja je i ove godine oduševila, kako rapsodijom okusa u režiji lokalnih velemajstora, tako i prekrasnom natjecateljskom atmosferom uz pjesmu i smijeh. Od srca čestitamo pobjednicima, ali i ostalim sudionicima jer su ponovno razveselili mnoga srca vinkovačkog kraja“, rekao je Bosiljko Stanić, vlasnik trgovačkog lanca Boso.

Najmlađi posjetitelji uživali su u 6. Dječjem turniru u malom nogometu. Pobjednička ekipa malonogometnog turnira bila je ekipa Cibalia 1-Vinkovci, drugo mjesto pripalo je ekipi NK Posavina-Kopanica, a treće ekipi Cibalia 2-Vinkovci.

Posjetitelji jedinstvene manifestacije „7. Dani salaša Tena“ imali su priliku uživati i u Sajmu autohtonih slavonskih proizvoda. Mjesto je to na kojem iz godine u godinu brojni domaći izlagači dostojno predstavljaju ono najbolje iz Slavonije, izlaganjem bogate ponude proizvode i rukotvorine iz lokalnih kućanstava i gospodarstava. Naravno, atmosferu je zvucima tamburice obogatio sastav Ringišpil, a gosti su osim u pjesmi mogli uživati i u restoranu, gdje su za goste bile pripremljene najbolje slavonske delicije – čobanac, šaran na rašljama, janjetina i teletina ispod peke, pita ispod sača, jela s roštilja te neizostavne domaće lepinje.
Idi na 24sata