To je to što me zanima!

Alenka Bučuk Dreu: Moj je posao čuvati tajni recept za Cocktu, to je moja stvar

Važno je da ono što radite - volite raditi, kaže Alenka Bučuk Dreu, voditeljica razvoja i kvalitete proizvodnje u tvrtki Atlantic Droga Kolinska. To je osnova za uspjeh, autentičnost i sreću. Razgovarali smo s njom o tome na koji način ju Cockta prati svaki dan, kako živi svoj posao te pažljivo čuva tajni recept
Vidi originalni članak

Alenku Bučuk Dreu već 39 godina prati Cockta. Svakog dana ustaje u četiri ujutro i iz Ljubljane putuje u Rogašku Slatinu. S Cocktom se zbog karijere često morala seliti, prilagođavala se svim sistemima i načinima rada, ali nikada nije odustala. Kaže da ništa nije teško ako vjeruješ u proizvod koji te prati gotovo cijeli život. Zahvaljujući tome što je drukčija od ostalih, baš kao i Alenka, Cockta prati i inspirira mnoge generacije.

Jeste li na samom početku znali da je ovo vaš poziv?

Kada počnete raditi kao mladi tehnolog, naravno, nemate pojma što ćete točno raditi u svojoj karijeri. Imate želje i vizije, ali one su obično daleko od stvarnosti. Na početku karijere htjela sam raditi s vinom, zanimala me enologija. Međutim, dogodilo se da sam počela raditi u Cockti i tijekom godina, budući da sam se  zbog nje također selila na različita mjesta, počela sam shvaćati da mi je „suđena“. Volim se našaliti i reći da je Cockta piće naše mladosti, ali i moje starosti.

To znači da ste u potpunosti predani svom poslu?

Za svoj posao, svoju stvar, živim svaki dan i to cijeli dan. Čak i kad je radno vrijeme gotovo, Cockta je uvijek sa mnom. Možda to baš i nije u opisu mog posla, ali kad uđem u trgovinu, volim provjeriti jesu li proizvodi dobro složeni i je li Cockta dobro predstavljena na polici, kao što u restoranu znam provjeriti jesu li je poslužili dovoljno rashlađenu. Čak i moji prijatelji, kad smo zajedno u društvu, nikad neće naručiti konkurentno bezalkoholno piće (smijeh).

Koji biste savjet dali mlađim generacijama, da žive i rade za svoju stvar?

Najvažnije je da ono što radiš, voliš raditi. To je osnova da biste mogli biti uspješni, autentični, ali i da biste bili sretni. Da se mogu vratiti u prošlost, gotovo sam sigurna da bih odabrala isti put. Ono što bih voljela reći mladima je da je važno da se znaju prilagoditi jer živimo u vremenu stalnih promjena, ali i da je važno da ustraju i nikad ne odustaju.

Uz Cocktu ste već godinama i sami kažete da je promjena konstanta, a ipak tajnoviti osnovni recept ostaje isti. Gdje je i kako se čuva tajni recept?

Istina, Cocktin recept je strogo povjerljiva i čuvana tajna koju zna samo nekolicina ljudi, a ja sam jedna od njih. Kao što je poznato, recept je 1952. godine razvio "otac" Cockte Emerik Zelinka, a danas je sigurno pohranjen u tvrtki Atlantic Droga Kolinska.

Što je toliko posebno i jedinstveno kod Cockte?

Naša legendarna Cockta jedinstvena je mješavina tajanstvenog, posebnog, ugodno kiselog okusa i izvrsne svježine. Zapravo, njezina je glavna prednost ta što sadrži 11 biljnih ekstrakata koje sami meljemo, a nakon toga ekstrahiramo. Na njezin okus značajno utječe i CO2, koji je potpuno prirodnog podrijetla. Cocktu proizvodimo istim procesom kao i prvog dana, u potpunosti smo ga sačuvali, samo je tehnologija koju danas koristimo modernija. U svom radu volim se držati uputa koje sam dobila od prethodnih tehnologa koji su radili moj posao, kao i načela oca Cockte. On je tvrdio da je glavni moto recepta okus i aroma, što postižemo njezinim jedinstvenim sastavom.

Zbog svih tih prednosti Cockta je uvijek bila prepoznatljiva i jedinstvena. Zato promjene nikada nisu bile potrebne, jer je uvijek bila drugačija i autentična.

Kako se Cockta razvijala u prošlosti i kako vidite njezin razvoj u budućnosti?

Otkad je prvi put predstavljena 1953. godine u Planici, Cockta se razvija na svim poljima - tu govorimo o tehnološkoj modernizaciji i razvoju ambalaže, ali i o razvoju dodatnih okusa, etiketa, promocije i prodaje. U ovih 68 godina puno je stručnjaka dalo svoj doprinos u području tehnologije, ideje i marketinga.

Usprskos  tome što sam u ovom poslu gotovo 40 godina, i dalje znam da imam još prostora učiti i usavršavati se i veselim se što i dalje učim uz Cocktu. Vjerujem da je tako sa svima koji su sudjelovali u njezinu razvoju kroz sve te godine.

U svakodnevnom radu uvijek prvo sebi postavim pitanje što je želja i potreba potrošača.  Također, izuzetno mi je važno da težimo održivom razvoju te da smo ekološki, socijalno i etički odgovorni, ali da pritom ostajemo dosljedni legendarnom okusu.

Idi na 24sata