Obavijesti

Promo sadržaj

Alenka Bučuk Dreu: Moj je posao čuvati tajni recept za Cocktu, to je moja stvar

Alenka Bučuk Dreu: Moj je posao čuvati tajni recept za Cocktu, to je moja stvar
5

Važno je da ono što radite - volite raditi, kaže Alenka Bučuk Dreu, voditeljica razvoja i kvalitete proizvodnje u tvrtki Atlantic Droga Kolinska. To je osnova za uspjeh, autentičnost i sreću. Razgovarali smo s njom o tome na koji način ju Cockta prati svaki dan, kako živi svoj posao te pažljivo čuva tajni recept

Alenku Bučuk Dreu već 39 godina prati Cockta. Svakog dana ustaje u četiri ujutro i iz Ljubljane putuje u Rogašku Slatinu. S Cocktom se zbog karijere često morala seliti, prilagođavala se svim sistemima i načinima rada, ali nikada nije odustala. Kaže da ništa nije teško ako vjeruješ u proizvod koji te prati gotovo cijeli život. Zahvaljujući tome što je drukčija od ostalih, baš kao i Alenka, Cockta prati i inspirira mnoge generacije.

Jeste li na samom početku znali da je ovo vaš poziv?

Kada počnete raditi kao mladi tehnolog, naravno, nemate pojma što ćete točno raditi u svojoj karijeri. Imate želje i vizije, ali one su obično daleko od stvarnosti. Na početku karijere htjela sam raditi s vinom, zanimala me enologija. Međutim, dogodilo se da sam počela raditi u Cockti i tijekom godina, budući da sam se  zbog nje također selila na različita mjesta, počela sam shvaćati da mi je „suđena“. Volim se našaliti i reći da je Cockta piće naše mladosti, ali i moje starosti.

To znači da ste u potpunosti predani svom poslu?

Za svoj posao, svoju stvar, živim svaki dan i to cijeli dan. Čak i kad je radno vrijeme gotovo, Cockta je uvijek sa mnom. Možda to baš i nije u opisu mog posla, ali kad uđem u trgovinu, volim provjeriti jesu li proizvodi dobro složeni i je li Cockta dobro predstavljena na polici, kao što u restoranu znam provjeriti jesu li je poslužili dovoljno rashlađenu. Čak i moji prijatelji, kad smo zajedno u društvu, nikad neće naručiti konkurentno bezalkoholno piće (smijeh).

Koji biste savjet dali mlađim generacijama, da žive i rade za svoju stvar?

Najvažnije je da ono što radiš, voliš raditi. To je osnova da biste mogli biti uspješni, autentični, ali i da biste bili sretni. Da se mogu vratiti u prošlost, gotovo sam sigurna da bih odabrala isti put. Ono što bih voljela reći mladima je da je važno da se znaju prilagoditi jer živimo u vremenu stalnih promjena, ali i da je važno da ustraju i nikad ne odustaju.

Uz Cocktu ste već godinama i sami kažete da je promjena konstanta, a ipak tajnoviti osnovni recept ostaje isti. Gdje je i kako se čuva tajni recept?

Istina, Cocktin recept je strogo povjerljiva i čuvana tajna koju zna samo nekolicina ljudi, a ja sam jedna od njih. Kao što je poznato, recept je 1952. godine razvio "otac" Cockte Emerik Zelinka, a danas je sigurno pohranjen u tvrtki Atlantic Droga Kolinska.

Što je toliko posebno i jedinstveno kod Cockte?

Naša legendarna Cockta jedinstvena je mješavina tajanstvenog, posebnog, ugodno kiselog okusa i izvrsne svježine. Zapravo, njezina je glavna prednost ta što sadrži 11 biljnih ekstrakata koje sami meljemo, a nakon toga ekstrahiramo. Na njezin okus značajno utječe i CO2, koji je potpuno prirodnog podrijetla. Cocktu proizvodimo istim procesom kao i prvog dana, u potpunosti smo ga sačuvali, samo je tehnologija koju danas koristimo modernija. U svom radu volim se držati uputa koje sam dobila od prethodnih tehnologa koji su radili moj posao, kao i načela oca Cockte. On je tvrdio da je glavni moto recepta okus i aroma, što postižemo njezinim jedinstvenim sastavom.

Zbog svih tih prednosti Cockta je uvijek bila prepoznatljiva i jedinstvena. Zato promjene nikada nisu bile potrebne, jer je uvijek bila drugačija i autentična.

Kako se Cockta razvijala u prošlosti i kako vidite njezin razvoj u budućnosti?

Otkad je prvi put predstavljena 1953. godine u Planici, Cockta se razvija na svim poljima - tu govorimo o tehnološkoj modernizaciji i razvoju ambalaže, ali i o razvoju dodatnih okusa, etiketa, promocije i prodaje. U ovih 68 godina puno je stručnjaka dalo svoj doprinos u području tehnologije, ideje i marketinga.

Usprskos  tome što sam u ovom poslu gotovo 40 godina, i dalje znam da imam još prostora učiti i usavršavati se i veselim se što i dalje učim uz Cocktu. Vjerujem da je tako sa svima koji su sudjelovali u njezinu razvoju kroz sve te godine.

U svakodnevnom radu uvijek prvo sebi postavim pitanje što je želja i potreba potrošača.  Također, izuzetno mi je važno da težimo održivom razvoju te da smo ekološki, socijalno i etički odgovorni, ali da pritom ostajemo dosljedni legendarnom okusu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.
Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu
PROMO

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu

Otkrijte priču o hrabrom činu izgradnje hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu za vrijeme Sikstovog pontifikata