To je to što me zanima!

Autohtona vinska blaga bregovite Hrvatske

Bregovita Hrvatska vinska je regija kojoj u posljednje vrijeme dajemo sve veći značaj na vinskim kartama
Vidi originalni članak

Njena klimatska obilježja pogoduju proizvodnji pjenušaca, lepršavih svježih bijelih vina, crvenih vina laganog tijela, orange vina i predikatnih vina. Sve navedeno čini ovu regiju vrlo zanimljivom i stilski vrlo raznolikom. U vinogorjima Bregovite Hrvatske naći ćemo mnoštvo internacionalnih sorti koje daju izvanredne rezultate, ali isto tako, naći ćemo i autohtone sorte čiji potencijal vinari Udruge Bregovita Hrvatska vrlo dobro prepoznaju i iskorištavaju. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na tri najzastupljenije autohtone sorte: kraljevinu, pušipel i škrlet.

Kraljevina je stara hrvatska autohtona sorta koja je polovicom 19. stoljeća bila najznačajnija sorta Prigorja i šireg zagrebačkog područja. U današnje vrijeme najrasprostranjenija je u Zelinskom vinogorja, odakle nam dolaze i najbolji primjerci. Ova sorta pogodna je za proizvodnju pjenušaca i svježih bijelih vina laganog tijela. Za sortu su karakteristične arome citrusa, zelena jabuke i travnate arome, dok je na okus izražena svježina i mineralnost a alkohol je blag i zaokružen. Ovo izrazito pitko vino voćne strukture najbolje je poslužiti na 10°C kao aperitiv ili uz lagana jela poput carpaccia od bijele ribe. Preporučio bih Kraljevinu Puhelek-Purek kao klasičan primjerak sa svim sortnim karakteristikama.

Pušipel je zasigurno najznačajnija sorta Međimurskog vinogorja, a međunarodno je poznata po sinonimu furmint i vinima koja se proizvode u susjednoj Mađarskoj, osobito regiji Tokaj. Međimurski vinari vrlo su progresivni u stvaranju brenda pušipel, a jedna od značajnijih aktivnosti uključuje posebno izrađenu bocu za ovu sortu, što je jedini takav slučaj u Hrvatskoj. Pušipel je svestrana sorta, te vinari maksimalno koriste njegov potencijal proizvodeći izvrsne pjenušce, svježa bijela vina, odležana vina, orange vina te predikatna vina, s time da treba istaknuti da je pušipel sorta koja je izuzetno dobra za odležavanje. Svježi pušipel karakteriziraju arome jabuke, kruške, žutog cvijeća i svježe marelice. Okus mu je vrlo ugodan s odličnom svježinom, citrusnim voćem i vrlo bogat mineralnošću, dugotrajno nam ostaje u ustima. Poslužiti ga dobro rashlađenog uz lokalne specijalitete poput mesa iz tiblice. Kao klasični primjer izdvojio bih Pušipel Classic vinarije Cmrečnjak.

Škrlet je najzasađeniji na području Moslavine, gdje vinari, osobito u vinogorju Voloder-Ivanić Grad, vrijedno rade na njegovoj prepoznatljivosti i podizanju novih nasada. Škrlet je kao sorta vrlo zahvalan u vinogradu jer je otporan na mnoge bolesti što znači da ne zahtjeva puno zaštitnih sredstava i pogodan je za prizvodnju ekoloških i biodinamičkih vina. Nizak alkohol i izražena kiselina čine ga pogodnim za proizvodnju pjenušca, laganih svježih vina ali i vina kasnih berbi. Svježi škrlet lagano je i razigrano vino, idealno za ljetne vrućine. Odlikuju ga cvjetne arome te voćne arome jabuke, breskve i tropske note poput ananasa. Izražena svježina i lagano tijelo čine ga dobrim aperitivom ali i parom za riblja jela i jela od bijelog mesa. 

Idi na 24sata