Obavijesti

Promo sadržaj

Autohtona vinska blaga bregovite Hrvatske

Autohtona vinska blaga bregovite Hrvatske
1

Bregovita Hrvatska vinska je regija kojoj u posljednje vrijeme dajemo sve veći značaj na vinskim kartama

Njena klimatska obilježja pogoduju proizvodnji pjenušaca, lepršavih svježih bijelih vina, crvenih vina laganog tijela, orange vina i predikatnih vina. Sve navedeno čini ovu regiju vrlo zanimljivom i stilski vrlo raznolikom. U vinogorjima Bregovite Hrvatske naći ćemo mnoštvo internacionalnih sorti koje daju izvanredne rezultate, ali isto tako, naći ćemo i autohtone sorte čiji potencijal vinari Udruge Bregovita Hrvatska vrlo dobro prepoznaju i iskorištavaju. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na tri najzastupljenije autohtone sorte: kraljevinu, pušipel i škrlet.

Kraljevina je stara hrvatska autohtona sorta koja je polovicom 19. stoljeća bila najznačajnija sorta Prigorja i šireg zagrebačkog područja. U današnje vrijeme najrasprostranjenija je u Zelinskom vinogorja, odakle nam dolaze i najbolji primjerci. Ova sorta pogodna je za proizvodnju pjenušaca i svježih bijelih vina laganog tijela. Za sortu su karakteristične arome citrusa, zelena jabuke i travnate arome, dok je na okus izražena svježina i mineralnost a alkohol je blag i zaokružen. Ovo izrazito pitko vino voćne strukture najbolje je poslužiti na 10°C kao aperitiv ili uz lagana jela poput carpaccia od bijele ribe. Preporučio bih Kraljevinu Puhelek-Purek kao klasičan primjerak sa svim sortnim karakteristikama.

Pušipel je zasigurno najznačajnija sorta Međimurskog vinogorja, a međunarodno je poznata po sinonimu furmint i vinima koja se proizvode u susjednoj Mađarskoj, osobito regiji Tokaj. Međimurski vinari vrlo su progresivni u stvaranju brenda pušipel, a jedna od značajnijih aktivnosti uključuje posebno izrađenu bocu za ovu sortu, što je jedini takav slučaj u Hrvatskoj. Pušipel je svestrana sorta, te vinari maksimalno koriste njegov potencijal proizvodeći izvrsne pjenušce, svježa bijela vina, odležana vina, orange vina te predikatna vina, s time da treba istaknuti da je pušipel sorta koja je izuzetno dobra za odležavanje. Svježi pušipel karakteriziraju arome jabuke, kruške, žutog cvijeća i svježe marelice. Okus mu je vrlo ugodan s odličnom svježinom, citrusnim voćem i vrlo bogat mineralnošću, dugotrajno nam ostaje u ustima. Poslužiti ga dobro rashlađenog uz lokalne specijalitete poput mesa iz tiblice. Kao klasični primjer izdvojio bih Pušipel Classic vinarije Cmrečnjak.

Škrlet je najzasađeniji na području Moslavine, gdje vinari, osobito u vinogorju Voloder-Ivanić Grad, vrijedno rade na njegovoj prepoznatljivosti i podizanju novih nasada. Škrlet je kao sorta vrlo zahvalan u vinogradu jer je otporan na mnoge bolesti što znači da ne zahtjeva puno zaštitnih sredstava i pogodan je za prizvodnju ekoloških i biodinamičkih vina. Nizak alkohol i izražena kiselina čine ga pogodnim za proizvodnju pjenušca, laganih svježih vina ali i vina kasnih berbi. Svježi škrlet lagano je i razigrano vino, idealno za ljetne vrućine. Odlikuju ga cvjetne arome te voćne arome jabuke, breskve i tropske note poput ananasa. Izražena svježina i lagano tijelo čine ga dobrim aperitivom ali i parom za riblja jela i jela od bijelog mesa. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini