To je to što me zanima!

Dan otvorenih vrata udruge CeDePe Zagreb

Korisnici udruge pripremili su svojim gostima napitke koristeći biljke iz Terapijskog vrta
Vidi originalni članak

SESVETE - U sklopu obilježavanja 45 godina kontinuiranog djelovanja udruge CeDePe Zagreb, jedna od aktivnosti u zajednici je i organizacija Dana otvorenih vrata udruge. Održala se u četvrtak 2. lipnja 2022. u 10 sati u Terapijskom vrtu Sesvete. U okviru događanja Dana otvorenih vrata, korisnici su sa svojim gostima iz Maloga doma, Ustanove Novi Jelkovec te Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) sudjelovali u kreativnim radionicama, sportskoj radionici, izradi prirodnih napitaka od bilja iz vrta te zalijevanju vrta. 

Terapijski vrt je otvoren u svibnju prošle godine te je uređen kao jedna od mjera revitalizacije postindustrijskih brownfield lokacija uvođenjem rješenja temeljenih na prirodi u okviru EU projekta proGIreg. Korisnici udruge redovito, od proljeća do sredine jeseni, sudjeluju u održavanju vrta – sadnji biljaka, zalijevanju te korištenju plodova i začinskog bilja za izradu sokova, ulja, kolača i sl. Vrt se također koristi za povremene piknike, roštilje, predstave i zabave. 

CeDePe Zagreb je osnovan s ciljem aktivnog zagovaranja i afirmiranja prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, promicanja njihovih zajedničkih zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih i socijalnih interesa te pružanje i razvijanje socijalnih usluga. 

Udruga danas okuplja gotovo 900 članova, od kojih je 420 aktivno uključeno u provedbu socijalnih usluga. Financira se projektno i programski iz gradskih, nacionalnih i EU sredstava te kroz provedbu ugovornih socijalnih usluga s ministarstvom nadležnim za poslove socijalne skrbi. Udruga je pristupila u Mrežu pružatelja socijalnih usluga udruga 2011. i danas pruža ugovorne socijalne usluge poludnevnog i dnevnog boravka te psihosocijalne podrške za preko 100 korisnika.  

U svibnju 2018. otvorena je moderna podružnica u Novome Jelkovcu u sklopu koje se pružaju usluge poludnevnog i dnevnog boravka te psihosocijalne podrške. U sklopu suvremeno opremljene podružnice nalaze se i kabineti za fizioterapiju, senzornu integraciju, snoezelen soba te kabinet asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije. 

Početkom nove školske godine udruga će ponovno otvoriti i svoju „staru“ podružnicu u Sloboštini, koja će biti u potpunosti adaptirana i opremljena suvremenom opremom za rad s korisnicima. Radovi i opremanje podružnice financirani su u sklopu EU projekta Ulaganje u održive socijalne usluge u zajednici. 

Treba spomenuti i suradnju CeDePe-a s HAKOM-om na projektima ove državne regulatorne agencije koji se bave pristupačnošću osoba s invaliditetom uslugama na tržištima elektroničkih komunikacija, pošte i željeznice. Trenutačni projekt zajednički se provodi s više različitih udruga koje se bave temom osoba s invaliditetom i Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te naglasak stavlja na pristupačnost putovanju željeznicom svih putnika. Njime se želi poboljšati usluga putovanja vlakom primjenom univerzalnog dizajna i korištenjem modernih tehnoloških rješenja kao putokaza za rješavanje izazova s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Projekt će biti predstavljen na skorašnjoj konferenciji HAKOM-a o pristupačnosti u današnjem i budućem društvu i podizanju svijesti „Pristupačna budućnost“, koja će se održati 14. lipnja, a bit će ju moguće izravno pratiti putem streaminga na društvenim mrežama. 

Idi na 24sata