Obavijesti

Promo sadržaj

Dan otvorenih vrata udruge CeDePe Zagreb

Dan otvorenih vrata udruge CeDePe Zagreb
9

Korisnici udruge pripremili su svojim gostima napitke koristeći biljke iz Terapijskog vrta

SESVETE - U sklopu obilježavanja 45 godina kontinuiranog djelovanja udruge CeDePe Zagreb, jedna od aktivnosti u zajednici je i organizacija Dana otvorenih vrata udruge. Održala se u četvrtak 2. lipnja 2022. u 10 sati u Terapijskom vrtu Sesvete. U okviru događanja Dana otvorenih vrata, korisnici su sa svojim gostima iz Maloga doma, Ustanove Novi Jelkovec te Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) sudjelovali u kreativnim radionicama, sportskoj radionici, izradi prirodnih napitaka od bilja iz vrta te zalijevanju vrta. 

Terapijski vrt je otvoren u svibnju prošle godine te je uređen kao jedna od mjera revitalizacije postindustrijskih brownfield lokacija uvođenjem rješenja temeljenih na prirodi u okviru EU projekta proGIreg. Korisnici udruge redovito, od proljeća do sredine jeseni, sudjeluju u održavanju vrta – sadnji biljaka, zalijevanju te korištenju plodova i začinskog bilja za izradu sokova, ulja, kolača i sl. Vrt se također koristi za povremene piknike, roštilje, predstave i zabave. 

CeDePe Zagreb je osnovan s ciljem aktivnog zagovaranja i afirmiranja prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, promicanja njihovih zajedničkih zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih i socijalnih interesa te pružanje i razvijanje socijalnih usluga. 

Udruga danas okuplja gotovo 900 članova, od kojih je 420 aktivno uključeno u provedbu socijalnih usluga. Financira se projektno i programski iz gradskih, nacionalnih i EU sredstava te kroz provedbu ugovornih socijalnih usluga s ministarstvom nadležnim za poslove socijalne skrbi. Udruga je pristupila u Mrežu pružatelja socijalnih usluga udruga 2011. i danas pruža ugovorne socijalne usluge poludnevnog i dnevnog boravka te psihosocijalne podrške za preko 100 korisnika.  

U svibnju 2018. otvorena je moderna podružnica u Novome Jelkovcu u sklopu koje se pružaju usluge poludnevnog i dnevnog boravka te psihosocijalne podrške. U sklopu suvremeno opremljene podružnice nalaze se i kabineti za fizioterapiju, senzornu integraciju, snoezelen soba te kabinet asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije. 

Početkom nove školske godine udruga će ponovno otvoriti i svoju „staru“ podružnicu u Sloboštini, koja će biti u potpunosti adaptirana i opremljena suvremenom opremom za rad s korisnicima. Radovi i opremanje podružnice financirani su u sklopu EU projekta Ulaganje u održive socijalne usluge u zajednici. 

Treba spomenuti i suradnju CeDePe-a s HAKOM-om na projektima ove državne regulatorne agencije koji se bave pristupačnošću osoba s invaliditetom uslugama na tržištima elektroničkih komunikacija, pošte i željeznice. Trenutačni projekt zajednički se provodi s više različitih udruga koje se bave temom osoba s invaliditetom i Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te naglasak stavlja na pristupačnost putovanju željeznicom svih putnika. Njime se želi poboljšati usluga putovanja vlakom primjenom univerzalnog dizajna i korištenjem modernih tehnoloških rješenja kao putokaza za rješavanje izazova s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Projekt će biti predstavljen na skorašnjoj konferenciji HAKOM-a o pristupačnosti u današnjem i budućem društvu i podizanju svijesti „Pristupačna budućnost“, koja će se održati 14. lipnja, a bit će ju moguće izravno pratiti putem streaminga na društvenim mrežama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve