To je to što me zanima!

Dobra armatura kuću čuva!

Vodimo vas u velikogoričku armiračnicu Inter STEEL
Vidi originalni članak

Ekipa emisije Koordinacija u novoj Temi tjedna zaputila se prema Velikoj Gorici u posjet tamošnjoj armiračnici. U toj se tvornici koja se sastoji od tri proizvodne hale proizvode čelične armature svih veličina i oblika. Armatura je čelična šipka koja se koristi kao naprava za zatezanje u betonu i zidanim konstrukcijama te služi za ojačavanje i pomoć betonu pod napetostima. Armatura se ovisno o potrebi pojavljuje u oblicima šipke, koluta, armaturne mreže, spirale, prstenova…

Armirani beton kao građevni materijal pojavio se sredinom 19. stoljeća. Od tada do sredine 1970-ih u njemu se zbog jednostavnije proizvodnje koristila glatka armatura. U posljednje je vrijeme standard u graditeljstvu rebrasti betonski čelik, premda se još ponegdje mogu pronaći i elementi glatke armature.

Nedavni potresi u Zagrebu i na Banovini interes kupaca očekivano su usmjerili prema građevinama koje su statički otporne. Upravo su takve one koje u sebi sadrže armirano betonsku konstrukciju koja je samo naizgled kruta, ali u stvarnosti može izdržati znatne elastične pomake.

U novoj Koordinaciji saznajte što je još, osim stručnog projektiranja, izrade i nadzora, ključno za izradu dobrih armirano betonskih konstrukcija. I zapamtite: Dobra armatura kuću čuva!

Idi na 24sata