To je to što me zanima!

Hrvatski poduzetnici uspješno koriste sredstva iz EU fondova za rast i razvoj svojih tvrtki

Zemlje članice su kroz operativne programe precizirale kako namjeravaju raspodijeliti dostupna sredstva.
Vidi originalni članak

Europski fondovi financijski su instrumenti koji podupiru provedbu pojedine politike Europske unije u zemljama članicama. Jedna od najznačajnijih politika je kohezijska politika za koju je Europska unija u financijskom razdoblju 2014. – 2020. osigurala 376 milijardi eura iz svog proračuna. Zemlje članice su kroz operativne programe precizirale kako namjeravaju raspodijeliti dostupna sredstva.

U Republici Hrvatskoj su investicijski prioriteti i infrastrukturna ulaganja definirani Operativnim programom „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Kako bi odgovorili na izazove s kojima se susreću hrvatska mala i srednja poduzeća poput manjka adekvatnih izvora financiranja, za projekte jačanja poslovne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća osigurano je gotovo 1,3 milijardi eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Jedan od uspješnih primjera korištenja Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ je projekt tvrtke za izradu namještaja Iverpan d.o.o. pod nazivom „Izgradnja sjedišta objedinjenih poslovnih procesa, tehnološko unapređenje i povećanje kapaciteta“. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 28.965.543 kn dok su trećinu ukupne investicije, u iznosu od  10.710.529 kn, osigurali kroz bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U okviru projekta je izgrađen novi pogon u Donjoj Zelini u svrhu objedinjenja svi proizvodnih i poslovnih procesa, a pogon je opremljen najsuvremenijom opremom. Zaposleno je 40 novih radnika, čime se broj zaposlenih povećao za trećinu, a danas ih je ukupno 204.

Uspjeh projekta tvrtke Iverpan može potaknuti i inspirirati veliki broj poduzetnika da prijave svoje projektne ideje i na taj način doprinesu snažnijem rastu hrvatskog gospodarstva. Vlada je osvojila novu kartu regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. i time je intenzitet potpore danas još veći, a uvjeti za poduzetnike su puno povoljniji.

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici.

Idi na 24sata