To je to što me zanima!

Istražili smo što se od pirotehnike može slobodno kupovati

Ljubitelji zabavne pirotehnike mogu kao i do sada nesmetano kupovati i koristiti vatromete, rakete, rimske svijeće, fontane, vulkane i svu onu pirotehniku koju godinama tradicijski upotrebljavaju za blagdane
Vidi originalni članak

U blagdanskom razdoblju istražili smo kakva je situacija sa zabavnom pirotehnikom koja se tradicionalno kupuje u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, a pojačana kupovina, kao i njezino korištenje u razdoblju između Božića i Nove godine. Tim povodom razgovarali smo Dorom Mesić, voditeljicom marketinga Orion Pirotehnike koja nam je otkrila kakva je trenutna situacija na tržištu pirotehnike, s obzirom na nedavne promjene zakona.

Koliko dugo postoji Orion Pirotehnika i kakva je trenutna situacija na tržištu pirotehnike s obzirom na korona krizu?

Orion na tržištu posluje već preko 27 godina, a bavi se distribucijom zabavne pirotehnike i izvođenjem svih vrsta vatrometa i specijalnih i scenskih efekata. Korona kriza nije utjecala na naše poslovanje.

Na koliko tržišta posluje Orion Pirotehnika i koji su planovi za budućnost?

Osim Hrvatske, poslujemo i na tržištu EU, te u BIH i Srbiji, što preko vlastitih tvrtki i prodajnih mjesta, što preko ekskluzivnih zastupnika i distributera.

Orion stalno radi na povećanju prodajne mreže, proboju na nova tržišta i širenju svog asortimana, uvođenju novih proizvoda. Slijedimo trendove, osluškujemo zahtjeve i potrebe kupaca i to je ono što nam dirigira daljnji rast i razvoj.

U zadnjih godinu dana promijenio se i zakon o pirotehnici, što on znači za ljubitelje pirotehnike?

Izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima koje su stupile na snagu 1. siječnja 2021. godine nisu donijele puno promjena. Ljubitelji zabavne pirotehnike mogu kao i do sada nesmetano kupovati i koristiti vatromete, rakete, rimske svijeće, fontane, vulkane i svu onu pirotehniku koju godinama tradicijski upotrebljavaju za blagdane. Jedan mali segment zabavne pirotehnike, a to su petarde i redenici F2 i F3 kategorije, sada je drugačije reguliran i njihova kupnja dozvoljena je samo tvrtkama, obrtnicima i udrugama. Zapravo, njima je dozvoljena kupnja sve zabavne pirotehnike tijekom cijele godine u Orionovim Pyroshopovima.

Ono što građane najviše zanima, u odnosu na dosadašnju zakonsku regulativu, s novim izmjenama Zakona nastupile su promjene samo u odnosu na prodaju i kupnju petarda i redenika F2 i F3 kategorije. Sada ih kupiti i upotrebljavati mogu samo tvrtke, udruge, obrtnike koji su prilikom kupnje obavezni priložiti dokaz o obavljanju djelatnosti za koju se ta pirotehnička sredstva kupuju. Jednostavnije rečeno, to za građane znači da slobodno mogu kupovati svu zabavnu pirotehniku kao i do sada, osim petardi i redenika.

Što su to Pyroshopovi? 

Pyroshopovi su Orionova specijalizirana prodajna mjesta zabavne pirotehnike. Imamo široko razgranatu mrežu Pyroshopova diljem Hrvatske, preko 300 lokacija, a prisutni smo sa svojim asortimanom i u svim većim trgovačkim lancima i kroz mrežu ovlaštenih distributera.

Koja su to glavna pravila za sigurno korištenje pirotehnike?

Pravila su jednostavna i ako se ih građani pridržavaju uporaba pirotehnike je sigurna. Pirotehnička sredstva kupujte isključivo u ovlaštenim Orionovim prodavaonicama i kod ovlaštenih distributera. Tako ćete biti sigurni da su proizvodi koje kupujete atestirani, prošli sve potrebne kontrole kvalitete i da su sigurni za upotrebu. Pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo prema priloženim uputama. Godinama radimo na edukaciji građana o važnosti pravile upotrebe zabavne pirotehnike, na poleđini svakog proizvoda navedene su upute za sigurno korištenje i ovim putem apeliramo na građane da ih slijede, aktiviraju na tlu i poštuju sigurnosnu udaljenost. Pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo na otvorenom prostoru, osim dijela asortimana iz kategorije F1 čija je upotreba sigurna i u zatvorenim prostorima, a tu je riječ isključivo o tzv. party pirotehnici kao što su to tortne fontane i prskalice.

Ne usmjeravate pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama, ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je ''zatajilo'' u prvom pokušaju i opet ponavljamo, slijedite upute o pravilnoj upotrebi pirotehničkih sredstava istaknute su na poleđini svakog proizvoda. Djeca mlađa od 14 godina smiju koristiti zabavnu pirotehniku F1 kategorije isključivo uz nadzor punoljetne osobe, a ako govorimo od vatrometima, raketama i pirotehnici jače kategorije, onda ih samostalno mogu koristiti punoljetne osobe.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata