Obavijesti

Promo sadržaj

Istražili smo što se od pirotehnike može slobodno kupovati

Istražili smo što se od pirotehnike može slobodno kupovati
6

Ljubitelji zabavne pirotehnike mogu kao i do sada nesmetano kupovati i koristiti vatromete, rakete, rimske svijeće, fontane, vulkane i svu onu pirotehniku koju godinama tradicijski upotrebljavaju za blagdane

U blagdanskom razdoblju istražili smo kakva je situacija sa zabavnom pirotehnikom koja se tradicionalno kupuje u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, a pojačana kupovina, kao i njezino korištenje u razdoblju između Božića i Nove godine. Tim povodom razgovarali smo Dorom Mesić, voditeljicom marketinga Orion Pirotehnike koja nam je otkrila kakva je trenutna situacija na tržištu pirotehnike, s obzirom na nedavne promjene zakona.

Koliko dugo postoji Orion Pirotehnika i kakva je trenutna situacija na tržištu pirotehnike s obzirom na korona krizu?

Orion na tržištu posluje već preko 27 godina, a bavi se distribucijom zabavne pirotehnike i izvođenjem svih vrsta vatrometa i specijalnih i scenskih efekata. Korona kriza nije utjecala na naše poslovanje.

Na koliko tržišta posluje Orion Pirotehnika i koji su planovi za budućnost?

Osim Hrvatske, poslujemo i na tržištu EU, te u BIH i Srbiji, što preko vlastitih tvrtki i prodajnih mjesta, što preko ekskluzivnih zastupnika i distributera.

Orion stalno radi na povećanju prodajne mreže, proboju na nova tržišta i širenju svog asortimana, uvođenju novih proizvoda. Slijedimo trendove, osluškujemo zahtjeve i potrebe kupaca i to je ono što nam dirigira daljnji rast i razvoj.

U zadnjih godinu dana promijenio se i zakon o pirotehnici, što on znači za ljubitelje pirotehnike?

Izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima koje su stupile na snagu 1. siječnja 2021. godine nisu donijele puno promjena. Ljubitelji zabavne pirotehnike mogu kao i do sada nesmetano kupovati i koristiti vatromete, rakete, rimske svijeće, fontane, vulkane i svu onu pirotehniku koju godinama tradicijski upotrebljavaju za blagdane. Jedan mali segment zabavne pirotehnike, a to su petarde i redenici F2 i F3 kategorije, sada je drugačije reguliran i njihova kupnja dozvoljena je samo tvrtkama, obrtnicima i udrugama. Zapravo, njima je dozvoljena kupnja sve zabavne pirotehnike tijekom cijele godine u Orionovim Pyroshopovima.

Ono što građane najviše zanima, u odnosu na dosadašnju zakonsku regulativu, s novim izmjenama Zakona nastupile su promjene samo u odnosu na prodaju i kupnju petarda i redenika F2 i F3 kategorije. Sada ih kupiti i upotrebljavati mogu samo tvrtke, udruge, obrtnike koji su prilikom kupnje obavezni priložiti dokaz o obavljanju djelatnosti za koju se ta pirotehnička sredstva kupuju. Jednostavnije rečeno, to za građane znači da slobodno mogu kupovati svu zabavnu pirotehniku kao i do sada, osim petardi i redenika.

Što su to Pyroshopovi? 

Pyroshopovi su Orionova specijalizirana prodajna mjesta zabavne pirotehnike. Imamo široko razgranatu mrežu Pyroshopova diljem Hrvatske, preko 300 lokacija, a prisutni smo sa svojim asortimanom i u svim većim trgovačkim lancima i kroz mrežu ovlaštenih distributera.

Koja su to glavna pravila za sigurno korištenje pirotehnike?

Pravila su jednostavna i ako se ih građani pridržavaju uporaba pirotehnike je sigurna. Pirotehnička sredstva kupujte isključivo u ovlaštenim Orionovim prodavaonicama i kod ovlaštenih distributera. Tako ćete biti sigurni da su proizvodi koje kupujete atestirani, prošli sve potrebne kontrole kvalitete i da su sigurni za upotrebu. Pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo prema priloženim uputama. Godinama radimo na edukaciji građana o važnosti pravile upotrebe zabavne pirotehnike, na poleđini svakog proizvoda navedene su upute za sigurno korištenje i ovim putem apeliramo na građane da ih slijede, aktiviraju na tlu i poštuju sigurnosnu udaljenost. Pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo na otvorenom prostoru, osim dijela asortimana iz kategorije F1 čija je upotreba sigurna i u zatvorenim prostorima, a tu je riječ isključivo o tzv. party pirotehnici kao što su to tortne fontane i prskalice.

Ne usmjeravate pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama, ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je ''zatajilo'' u prvom pokušaju i opet ponavljamo, slijedite upute o pravilnoj upotrebi pirotehničkih sredstava istaknute su na poleđini svakog proizvoda. Djeca mlađa od 14 godina smiju koristiti zabavnu pirotehniku F1 kategorije isključivo uz nadzor punoljetne osobe, a ako govorimo od vatrometima, raketama i pirotehnici jače kategorije, onda ih samostalno mogu koristiti punoljetne osobe.

Pokretanje videa...

Istražili smo što se od pirotehnike može slobodno kupovati VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle