To je to što me zanima!

Istraživanje: Samo pet posto tvrtki educira se o umjetnoj inteligenciji

Umjetna inteligencija bi mogla povećati svjetsko gospodarstvo za gotovo 16 bilijuna dolara do 2030. godine. Može obraditi ogromne količine podataka i donijeti točna predviđanja bez utjecaja emocija, pristranosti ili umora
Vidi originalni članak

Ovi sustavi mogu neprekidno raditi bez pauza, praznika ili sna, što ih čini dostupnima 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Što to znači za tržište rada i kako se hrvatske tvrtke mogu prilagoditi?

Hrvatska gospodarska komora i Best Advisory proveli su prvo istraživanje o umjetnoj inteligenciji u hrvatskom gospodarstvu u kojem su sudjelovala 342 poduzeća, koje je predstavljeno na jučerašnjoj konferenciji Hrvatske gospodarske komore Umjetna inteligencija i kibernetička sigurnost u gospodarstvu.

„Ključno je razumjeti koristi koje umjetna inteligencija može donijeti na svim razinama gospodarskih djelatnosti. Bezbroj je mogućnosti. Međutim, ključ uspjeha leži u sposobnosti poduzeća da integriraju ove tehnologije na način koji je usklađen s njihovim specifičnim potrebama i strateškim ciljevima, na etičan i odgovarajući način,“ pojašnjava potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Prema rezultatima istraživanja čak 92 posto poduzeća umjetnu inteligenciju smatra važnom komponentnom u suvremenom poslovnom okružju. No, iako se njih 50 posto koristi AI-em, gotovo dvije trećine ispitanika nema razvijenu strategiju primjene umjetne inteligencije u svome poslovanju. Ovaj je jaz još značajniji kada se uzme u obzir da 82 posto ispitanika očekuje financijske koristi od ulaganja u AI. To jasno naglašava hitnu potrebu za strateškim planiranjem i implementacijom kako bi se kapitaliziralo na očekivanim koristima.

Čak 75 posto ispitanika ispravno identificira nedostatak znanja i vještina upravo kao glavni izazov u primjeni AI-a. Samo pet posto poduzeća u Hrvatskoj redovito održava edukacije o umjetnoj inteligenciji, njih 20 posto ponekad, dok je istodobno prosječna ocjena za razinu stručnosti i znanja zaposlenika o AI tehnologijama 2,41 (na skali od 1 do 5).

Istraživanje HGK i savjetničke kuće Best Advisory pokazalo je da se 62 posto ispitanika ne boji gubitka radnog mjesta zbog veće upotrebe alata umjetne inteligencije. Strah se povećava što je niža pozicija zaposlenika u poduzeću, kao i kod određenih djelatnosti koje su tradicionalno manje automatizirane, poput građevine i prerađivačke industrije.

„AI neće zamijeniti ljude, već će ljudi koji upotrebljavaju i razumiju AI zamijeniti ljude koji ga ne primjenjuju i ne razumiju. Po pitanju straha od zloupotrebe, upravo edukacijom i eksperimentiranjem raznim alatima tvrtke mogu razviti kritičko razmišljanje u svome poduzeću o konzumiranju informacija koje dolaze iz AI sustava,“ poručuje partner i vodeći stručnjak za Digitalnu transformaciju poslovanja u konzultantskoj kući Best Advisory Vedran Antoljak.

Jedan od ključnih koraka kod izrade plana primjene umjetne inteligencije upravo je organizacija treninga za zaposlenike. Trenutno su najveći izvori informiranja o umjetnoj inteligenciji online članci i društvene mreže. No, edukacijski programi i interni resursi za obuku zaposlenika najmanje su upotrebljavani za širenje znanja o umjetnoj inteligenciji, a upravo oni mogu pomoći u savladavanju promjena koje donosi AI.

Kao i kod zelene tranzicije, ispitanici ističu troškove implementacije kao izazov, što u kontekstu radne snage znači stalnu obuku i ažuriranje programa. Istraživanje donosi i preporuke kako poboljšati vještine i povećati znanje o umjetnoj inteligenciji: (1) potrebno je uspostaviti program edukacija o AI-u, (2) potrebno je podržati zaposlenike u edukaciji i stjecanju certifikata u ovom području i (3) potrebno je proučiti opcije suradnje s Europskim digitalno-inovacijskim centrima. Do 31. prosinca 2025. otvoren je Javni poziv za usluge digitalizacije poslovanja EDIH-a CROBOHUB++, čiji je član i Hrvatska gospodarska komora. Tvrtkama su, između ostalog, na raspolaganju, usluge razvoja vještina i osposobljavanja u digitalnoj sferi.

Hrvatska gospodarska komora sljedeće godine pokreće i AI akademiju HGK s ciljem educiranja tvrtki i njihovih zaposlenika o korištenju umjetne inteligencije u poslovanju. Prvo izdanje planirano je za ožujak, a predviđene su opće strateške radionice, kao i specijalizirana izdanja za pojedine sektore i industrije.

Idi na 24sata