Obavijesti

Promo sadržaj

Istraživanje: Samo pet posto tvrtki educira se o umjetnoj inteligenciji

Istraživanje: Samo pet posto tvrtki educira se o umjetnoj inteligenciji
3

Umjetna inteligencija bi mogla povećati svjetsko gospodarstvo za gotovo 16 bilijuna dolara do 2030. godine. Može obraditi ogromne količine podataka i donijeti točna predviđanja bez utjecaja emocija, pristranosti ili umora

Ovi sustavi mogu neprekidno raditi bez pauza, praznika ili sna, što ih čini dostupnima 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Što to znači za tržište rada i kako se hrvatske tvrtke mogu prilagoditi?

Hrvatska gospodarska komora i Best Advisory proveli su prvo istraživanje o umjetnoj inteligenciji u hrvatskom gospodarstvu u kojem su sudjelovala 342 poduzeća, koje je predstavljeno na jučerašnjoj konferenciji Hrvatske gospodarske komore Umjetna inteligencija i kibernetička sigurnost u gospodarstvu.

„Ključno je razumjeti koristi koje umjetna inteligencija može donijeti na svim razinama gospodarskih djelatnosti. Bezbroj je mogućnosti. Međutim, ključ uspjeha leži u sposobnosti poduzeća da integriraju ove tehnologije na način koji je usklađen s njihovim specifičnim potrebama i strateškim ciljevima, na etičan i odgovarajući način,“ pojašnjava potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Prema rezultatima istraživanja čak 92 posto poduzeća umjetnu inteligenciju smatra važnom komponentnom u suvremenom poslovnom okružju. No, iako se njih 50 posto koristi AI-em, gotovo dvije trećine ispitanika nema razvijenu strategiju primjene umjetne inteligencije u svome poslovanju. Ovaj je jaz još značajniji kada se uzme u obzir da 82 posto ispitanika očekuje financijske koristi od ulaganja u AI. To jasno naglašava hitnu potrebu za strateškim planiranjem i implementacijom kako bi se kapitaliziralo na očekivanim koristima.

Čak 75 posto ispitanika ispravno identificira nedostatak znanja i vještina upravo kao glavni izazov u primjeni AI-a. Samo pet posto poduzeća u Hrvatskoj redovito održava edukacije o umjetnoj inteligenciji, njih 20 posto ponekad, dok je istodobno prosječna ocjena za razinu stručnosti i znanja zaposlenika o AI tehnologijama 2,41 (na skali od 1 do 5).

Istraživanje HGK i savjetničke kuće Best Advisory pokazalo je da se 62 posto ispitanika ne boji gubitka radnog mjesta zbog veće upotrebe alata umjetne inteligencije. Strah se povećava što je niža pozicija zaposlenika u poduzeću, kao i kod određenih djelatnosti koje su tradicionalno manje automatizirane, poput građevine i prerađivačke industrije.

„AI neće zamijeniti ljude, već će ljudi koji upotrebljavaju i razumiju AI zamijeniti ljude koji ga ne primjenjuju i ne razumiju. Po pitanju straha od zloupotrebe, upravo edukacijom i eksperimentiranjem raznim alatima tvrtke mogu razviti kritičko razmišljanje u svome poduzeću o konzumiranju informacija koje dolaze iz AI sustava,“ poručuje partner i vodeći stručnjak za Digitalnu transformaciju poslovanja u konzultantskoj kući Best Advisory Vedran Antoljak.

Jedan od ključnih koraka kod izrade plana primjene umjetne inteligencije upravo je organizacija treninga za zaposlenike. Trenutno su najveći izvori informiranja o umjetnoj inteligenciji online članci i društvene mreže. No, edukacijski programi i interni resursi za obuku zaposlenika najmanje su upotrebljavani za širenje znanja o umjetnoj inteligenciji, a upravo oni mogu pomoći u savladavanju promjena koje donosi AI.

Kao i kod zelene tranzicije, ispitanici ističu troškove implementacije kao izazov, što u kontekstu radne snage znači stalnu obuku i ažuriranje programa. Istraživanje donosi i preporuke kako poboljšati vještine i povećati znanje o umjetnoj inteligenciji: (1) potrebno je uspostaviti program edukacija o AI-u, (2) potrebno je podržati zaposlenike u edukaciji i stjecanju certifikata u ovom području i (3) potrebno je proučiti opcije suradnje s Europskim digitalno-inovacijskim centrima. Do 31. prosinca 2025. otvoren je Javni poziv za usluge digitalizacije poslovanja EDIH-a CROBOHUB++, čiji je član i Hrvatska gospodarska komora. Tvrtkama su, između ostalog, na raspolaganju, usluge razvoja vještina i osposobljavanja u digitalnoj sferi.

Hrvatska gospodarska komora sljedeće godine pokreće i AI akademiju HGK s ciljem educiranja tvrtki i njihovih zaposlenika o korištenju umjetne inteligencije u poslovanju. Prvo izdanje planirano je za ožujak, a predviđene su opće strateške radionice, kao i specijalizirana izdanja za pojedine sektore i industrije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume