To je to što me zanima!

Iz gatora Zlatnog brda: Razgovor s pokretačem novog vinskog brenda iz Baranje

Vinska priča Gorana Matijevića sve je, samo nije uobičajena. Za vino ga ne vežu ni tradicija, ni obiteljsko naslijeđe, a ni porijeklo. Štoviše Goran dolazi iz sasvim drugačijeg poslovnog svijeta i u obitelji nema vinara, vinu ga je privukla čista ljubav i istraživačko prostranstvo te dovela do gatora Zlatnog brda u Baranji.
Vidi originalni članak

Ovaj Slavonac, rođen u Kanadi, u šumarskom je poduzetništvu koje mu je ujedno i struka već dostigao vlastite ambicije, pa ga je čista strast vodila dalje.

Otkud Goran u ovoj novoj baranjskoj vinskoj priči, i to u Zmajevcu, vinskoj prijestolnici Baranje koja broji nekoliko stotina stanovnika, ali i preko 30 vinskih podruma?

Pregledavanje šumskih lokacija pa tako i Baranje bio je tada dio mog posla. No, u Zmajevac me još 2007. pozvao prijatelj Momo i pokazao mi ovu prirodnu raskoš i majku vina u koju sam se eto zaljubio. Baranju sam kao većina posjetitelja doživljavao kao ravnicu, ali nakon što smo obišli katolički i reformatorski Surduk, brojne prekrasne gatore, posjetili vinare u Zmajevcu, Momo me odveo na jedinu uzvisinu u tom kraju i na Zlatno brdo. Tim područjem prostiru se nepregledni vinogradi, slovi kao najbolji vinogradarski predio u Europi, a pogled istovremeno oduzima dah i unosi mir. Tada sam već znao da će Baranja biti moja posljednja destinacija, zadnja stanica mog života Zmajevac, a vino moj novi i najdraži životni izazov.

Kako namjeravate biti konkurentni na tako plodnom području i općenito među brojnim hrvatskim vinarima?

Za mene je vino osjećaj, pa ga nisam ni doživio rezerviranim samo na naslijeđe i samo za vinske znalce. Svi imamo jednako pravo iskusiti ga i doživjeti na svoj način. Na isti ga način treba otvoriti kupcima i probuditi njihovu znatiželju.

Zasad u suradnji s lokalnim vinarima i enolozima svakodnevno učimo i stvaramo vina po kojima će gatori Zlatnog brda biti prepoznatljivi. Fokusirani smo na kasnije berbe, eko tretiranje grožđa i vinograda te proizvodnju predikatnih vina. Obrađujemo i vlastiti vinograd površine dva hektara, a u planu nam je i proširenje. Crna vina tretiramo kroz barrique bačve u čijem odabiru ide u korist i moja šumarska struka.
Uz dobar tim, savjete enologa proizvodit ćemo iz naše vlastite berbe vrhunska baranjska vina poput crnog Cuvée-a i prvog baranjskog Syraha. Tržištu ćemo ponuditi našu priču, eksperiment i kvalitetu. Zlatno brdo će svake godine nečim novim podizati baranjsku ponudu na razinu koju zaslužuje.

Brand ste nazvali Zlatno brdo, kakve se karakteristike mogu očekivati od branda i od vaših vina?

U Općini Kneževi Vinogradi nadomak Dunava, nalazi se vinska cesta koja vodi do Banovog brda i najboljih baranjskih vinograda. Stari Rimljani na ovom su idealnom, pjeskovitom tlu obasjanim suncem prije dvije tisuće godina proizvodili vino i oni su to područje zapravo prvi nazivali Mons Aureus, odnosno, Zlatno brdo. Kako su stari Rimljani uvijek znali birati najbolje, upravo kvaliteta, orijentacija igri i inovaciji te snaga predstavljaju Zlatno brdo.

Baranjska vina su jaka i puna tijela zahvaljujući sunčanoj klimi i plodnom tlu. Mi trenutno u ponudi imamo Cabernet Sauvignon iz 2017., moćnog, rasnog i dominantnog okusa, idealnog za spajanje s jelima začinjenim crvenom suhom paprikom po kojoj je Baranja također poznata. Naše dvije Graševine, 2018. i 2020., različitih okusa koji pokazuju ono što Graševina stvarno može dati. Također nudimo i Gold Cuvée, u koji je utkana raskoš izbornih berbi baranjskog Rajnskog Rizlinga, Chardonnaya i Traminca. Zlatno brdo ne vjeruje u snobizam pa ćemo se truditi osloboditi ljude opterećenosti i osigurati im da probaju i samostalno zaključe o kakvom se vinu radi.

Kome su Zlatno brdo vina namijenjena?

Onima koji će probavati i istraživati vina, jer jedino tako će znati osjetiti razliku. Onima koji su spremni osloboditi se “ziheraškog” pristupa odabira vina. Mi možemo jamčiti kvalitetu, ali konačnu odluku o vinu donosi publika tj. potrošač.

Gdje će se moći kušati, kupiti, nabaviti?

Na predstavljanju Zlatnog brda u Zagrebu te relevantnim vinskim događanjima, izložbama i ocjenjivanjima, probranim restoranima i hotelima te nekolicini vinoteka. Namjeravamo otvoriti i vlastiti wine shop u Zmajevcu, Općina Kneževi Vinogradi u kojem će u ponudi biti i ostala baranjska vina, domaća hrana i baranjski proizvodi iz okolnih OPG-ova.

Što ćemo piti u 2022. godini? Vaša preporuka?

Zanimljiva i neopterećena premium vina. Nismo ludi da pijemo puno i loše. Poanta je oduvijek u kvaliteti.

Idi na 24sata