Obavijesti

Promo sadržaj

Iz gatora Zlatnog brda: Razgovor s pokretačem novog vinskog brenda iz Baranje

Iz gatora Zlatnog brda: Razgovor s pokretačem novog vinskog brenda iz Baranje
8

Vinska priča Gorana Matijevića sve je, samo nije uobičajena. Za vino ga ne vežu ni tradicija, ni obiteljsko naslijeđe, a ni porijeklo. Štoviše Goran dolazi iz sasvim drugačijeg poslovnog svijeta i u obitelji nema vinara, vinu ga je privukla čista ljubav i istraživačko prostranstvo te dovela do gatora Zlatnog brda u Baranji.

Ovaj Slavonac, rođen u Kanadi, u šumarskom je poduzetništvu koje mu je ujedno i struka već dostigao vlastite ambicije, pa ga je čista strast vodila dalje.

Otkud Goran u ovoj novoj baranjskoj vinskoj priči, i to u Zmajevcu, vinskoj prijestolnici Baranje koja broji nekoliko stotina stanovnika, ali i preko 30 vinskih podruma?

Pregledavanje šumskih lokacija pa tako i Baranje bio je tada dio mog posla. No, u Zmajevac me još 2007. pozvao prijatelj Momo i pokazao mi ovu prirodnu raskoš i majku vina u koju sam se eto zaljubio. Baranju sam kao većina posjetitelja doživljavao kao ravnicu, ali nakon što smo obišli katolički i reformatorski Surduk, brojne prekrasne gatore, posjetili vinare u Zmajevcu, Momo me odveo na jedinu uzvisinu u tom kraju i na Zlatno brdo. Tim područjem prostiru se nepregledni vinogradi, slovi kao najbolji vinogradarski predio u Europi, a pogled istovremeno oduzima dah i unosi mir. Tada sam već znao da će Baranja biti moja posljednja destinacija, zadnja stanica mog života Zmajevac, a vino moj novi i najdraži životni izazov.

Kako namjeravate biti konkurentni na tako plodnom području i općenito među brojnim hrvatskim vinarima?

Za mene je vino osjećaj, pa ga nisam ni doživio rezerviranim samo na naslijeđe i samo za vinske znalce. Svi imamo jednako pravo iskusiti ga i doživjeti na svoj način. Na isti ga način treba otvoriti kupcima i probuditi njihovu znatiželju.

Zasad u suradnji s lokalnim vinarima i enolozima svakodnevno učimo i stvaramo vina po kojima će gatori Zlatnog brda biti prepoznatljivi. Fokusirani smo na kasnije berbe, eko tretiranje grožđa i vinograda te proizvodnju predikatnih vina. Obrađujemo i vlastiti vinograd površine dva hektara, a u planu nam je i proširenje. Crna vina tretiramo kroz barrique bačve u čijem odabiru ide u korist i moja šumarska struka.
Uz dobar tim, savjete enologa proizvodit ćemo iz naše vlastite berbe vrhunska baranjska vina poput crnog Cuvée-a i prvog baranjskog Syraha. Tržištu ćemo ponuditi našu priču, eksperiment i kvalitetu. Zlatno brdo će svake godine nečim novim podizati baranjsku ponudu na razinu koju zaslužuje.

Brand ste nazvali Zlatno brdo, kakve se karakteristike mogu očekivati od branda i od vaših vina?

U Općini Kneževi Vinogradi nadomak Dunava, nalazi se vinska cesta koja vodi do Banovog brda i najboljih baranjskih vinograda. Stari Rimljani na ovom su idealnom, pjeskovitom tlu obasjanim suncem prije dvije tisuće godina proizvodili vino i oni su to područje zapravo prvi nazivali Mons Aureus, odnosno, Zlatno brdo. Kako su stari Rimljani uvijek znali birati najbolje, upravo kvaliteta, orijentacija igri i inovaciji te snaga predstavljaju Zlatno brdo.

Baranjska vina su jaka i puna tijela zahvaljujući sunčanoj klimi i plodnom tlu. Mi trenutno u ponudi imamo Cabernet Sauvignon iz 2017., moćnog, rasnog i dominantnog okusa, idealnog za spajanje s jelima začinjenim crvenom suhom paprikom po kojoj je Baranja također poznata. Naše dvije Graševine, 2018. i 2020., različitih okusa koji pokazuju ono što Graševina stvarno može dati. Također nudimo i Gold Cuvée, u koji je utkana raskoš izbornih berbi baranjskog Rajnskog Rizlinga, Chardonnaya i Traminca. Zlatno brdo ne vjeruje u snobizam pa ćemo se truditi osloboditi ljude opterećenosti i osigurati im da probaju i samostalno zaključe o kakvom se vinu radi.

Kome su Zlatno brdo vina namijenjena?

Onima koji će probavati i istraživati vina, jer jedino tako će znati osjetiti razliku. Onima koji su spremni osloboditi se “ziheraškog” pristupa odabira vina. Mi možemo jamčiti kvalitetu, ali konačnu odluku o vinu donosi publika tj. potrošač.

Gdje će se moći kušati, kupiti, nabaviti?

Na predstavljanju Zlatnog brda u Zagrebu te relevantnim vinskim događanjima, izložbama i ocjenjivanjima, probranim restoranima i hotelima te nekolicini vinoteka. Namjeravamo otvoriti i vlastiti wine shop u Zmajevcu, Općina Kneževi Vinogradi u kojem će u ponudi biti i ostala baranjska vina, domaća hrana i baranjski proizvodi iz okolnih OPG-ova.

Što ćemo piti u 2022. godini? Vaša preporuka?

Zanimljiva i neopterećena premium vina. Nismo ludi da pijemo puno i loše. Poanta je oduvijek u kvaliteti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!